Gezondheid

Vakkenvuller Maarten wordt naar huis gestuurd om dragen van mondkapje

Premier Rutte sprong deze week nog voor ze in de bres: de vakkenvullers en ander supermarktpersoneel. ”Hou ook echt 1,5 meter afstand, ook van supermarktpersoneel”, wist Rutte donderdag tijdens een persconferentie te vertellen. Vakkenvuller Maarten (17) kan het daarom nog maar moeilijk geloven dat hij naar huis is gestuurd voor het dragen van een mondkapje in de supermarkt waar hij werkzaam is.

Maarten moest vrijdagavond werken bij de Dirk van den Broek in Oud-Beijerland. Voor zijn eigen gezondheid, en die van anderen, had hij een mondkapje meegenomen. ”Die had ik gewoon van huis meegenomen. Mijn ouders hadden er nog een paar liggen”, weet Maarten te vertellen. De vader van Maarten heeft een stoffeerderij en heeft dus genoeg liggen. ”Hij probeert ze nu zelf ook te naaien om te doneren aan zorginstellingen”, vertelt hij trots.

Voor zijn avonddienst begon stuurde hij nog een appje naar zijn directe leidinggevende en die vond het ‘een goed en slim idee’. Denkende dat er verder niemand een probleem van zou maken ging hij naar zijn werk, mét mondkapje op.

‘Mondkapje af of vertrekken’

”Maar al snel stond de manager van de supermarkt voor mijn neus toen ik bezig was in het magazijn”, vertelt Maarten verder. ”Hij kon er totaal geen begrip voor opbrengen. Het was mondkapje af doen of vertrekken.” Maarten koos voor zijn gezondheid.

Lees ook: Rutte: ‘Hamsteren is achterlijk en een soort van massahysterie’

Omdat hij met de auto naar zijn werk was gebracht moest hij zijn ouders opbellen om te vragen of hij weer opgehaald kon worden. ”Mijn ouders reageerden verrast toen ik vroeg of zij mij weer op konden halen”, zegt de jonge vakkenvuller. Zijn moeder is nog verhaal gaan halen bij de manager, maar ook tegen haar reageerde hij erg bot.

Afschrikken

Tijdens het gesprek met de manager kwam er naar voren dat hij bang was dat het mondkapje de klanten zou afschrikken. Maar volgens de ouders van Maarten is het dragen van een mondkapje juist een teken dat hij door wil blijven werken en er alles aan doet om dit zo veilig mogelijk te doen. ”Italianen roepen juist: ‘alsjeblieft, supermarktmedewerkers, draag mondkapjes en handschoenen!’ Wij hoeven jullie niet te zeggen wat de situatie is in Italië”, laten de ouders weten in het Facebookbericht.

Eenmaal thuis aangekomen plaatste de vader van Maarten een uitgebreide post op Facebook: 

Vakkenvullers zijn tegenwoordig onmisbaar geworden tijdens de coronacrisis. Ook Maarten draagt graag zijn steentje bij, maar dit wil hij wel zo veilig mogelijk doen. “Ik kreeg van klanten juist heel veel goede reacties over mijn mondkapje”, verzucht Maarten. Ook onder het bericht op sociale media regent het positieve reacties.

Maarten denkt nog na over wat hij nu gaat doen. ”Het is niet zo dat ik ontslagen ben, maar met mondkapje op hoef ik de komende tijd niet meer naar mijn werk te komen”, vertelt Maarten tegenover Hart van Nederland. ”Al twee jaar ga ik met plezier naar mijn werk en omdat ik gesteld ben op mijn gezondheid kan ik thuis blijven, dat vind ik onbegrijpelijk”, aldus Maarten.

Richtlijnen van RIVM aanhouden

Een woordvoerder van Dirk van den Broek verdedigt het standpunt en de argumenten van de supermarktmanager. ”Wij betreuren dat Maarten en zijn familie de situatie zo ervaart. Hij is een zeer gewaardeerde collega”, begint de woordvoerder de schriftelijke reactie. ”Maar wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en willen geen verwarring creëren over waarom de ene medewerker wel een mondkapje draagt en de andere niet.” Mocht het advies van het RIVM veranderen dan neemt de supermarkt het direct over, weet de woordvoerder verder te vertellen.

Verder is het volgens het RIVM alleen noodzakelijk dat medisch personeel en mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen mondkapjes moeten dragen. Supermarktpersoneel hoort daar niet bij.

”Daarnaast zijn wij bezig met hesjes voor onze medewerkers in de winkel. Ook op deze hesjes komt de tekst te staan dat de klanten minimaal 1,5 meter afstand dienen te houden in verband met de gezondheid en veiligheid van medewerkers en andere klanten”, verklaart de woordvoerder tot slot.

Voor Maarten is dat een teleurstellend antwoord. ”Ik had gehoopt dat ik gewoon met een mondkapje op had kunnen werken. Ik hoop dat het voor de rest van Nederland een ‘eye opener’ is.”

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.