Opmerkelijk

Mensen zoeken massaal de drukte op ondanks advies: 'Het is achterlijk wat hier gebeurt'

Zandvoorters zijn boos op dagjesmensen die zich niet aan de regels houden die verspreiding van het coronavirus moeten inperken. Op de boulevard staan matrixborden met adviezen, zoals ‘houd 1,5 meter afstand tot elkaar’ en ‘beperk uw verblijfsduur’.

Ondanks deze borden ziet Zandvoorter George Brouwer dat mensen zich niet aan de regels houden, verre van zelfs. “Het is achterlijk wat hier gebeurt. Mensen komen massaal naar het strand en houden geen afstand”, vertelt George.

Schijt aan regels

George kijkt vanuit zijn woning uit op het strand en ziet hoe het eraan toe gaat op het strand. Het lijkt wel vakantie. “Er stond zelfs file op de weg naar het strand toe.”

Lees ook: Vakkenvuller Maarten wordt naar huis gestuurd om dragen van mondkapje

In Zandvoort zijn de strandpaviljoens gesloten en zijn er ook geen faciliteiten meer beschikbaar, zoals toiletten. “Maar mensen hebben schijt aan de regels. De strandpaviljoens zijn afgesloten met lintjes en toch zijn er mensen die terrasmeubels pakken en meenemen naar het strand om erop te zitten. Er zijn mensen die op het terras schijten en vuil achterlaten. Dit kan niet langer zo.”

Blijf niet te lang en houd afstand

George vindt het niet erg als mensen een wandeling komen maken op het strand, maar vindt wel dat iedereen zich aan de regels moet houden. “Blijf niet te lang hangen en houd voldoende afstand”, vraagt hij.

Op sociale media uiten Zandvoorters hun beklag over de drukte in het dorp. “Wij Zandvoorters zijn boos. Wij houden ons aan de regels, houden afstand van elkaar en blijven massaal binnen. En de mensen die hier komen, zijn gewoon onverantwoord bezig.”

Oproep burgemeesters

Burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal roepen dagjesmensen zaterdagavond op niet naar het strand te komen tijdens de coronacrisis. Dit naar aanleiding van de enorme drukte zaterdag op en rond de stranden.

Moolenburgh: “Met deze aantallen recreanten op het strand creëren we risicovolle situaties en dat moet niemand willen.” Volgens hem kan er geen verbod worden opgelegd om naar Zandvoort te komen.

Roest stipt aan dat gezondheid en veiligheid voor alles gaan, “voor onze gasten, maar ook voor onze inwoners”.