Gezondheid

Teruggehaalde Nederlanders komen aan op Schiphol: 'Wij konden gelukkig nog nét mee'

De grenzen rond Nederland en de Europese Unie gaan steeds verder op slot. Het gevolg is dat duizenden mensen vast zitten in het buitenland en maar met moeite een vlucht terug kunnen regelen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen af en aan naar landen als Egypte en Spanje om gestrande reizigers op te halen.

Het terughalen van Nederlandse reizigers kan nog weken duren. Een enkeling wil eigenlijk nog niet eens naar huis, maar wordt gedwongen terug te komen. Anderen staan te dringen bij de informatiebalie om een ticket terug te bemachtigen.

De komende dagen landen er elke dag meerdere vliegtuigen op Schiphol. De luchthaven maakte woensdag bekend dat het vijf van de zeven pieren gaat sluiten. Dit omdat het aantal passagiers met ruim 60 procent gedaald.

Maar nog altijd zitten duizenden Nederlanders vast in het buitenland. Zoals een vlogger die afgelopen zondag met de allerlaatste vlucht naar Marrakech ging.

Artikel gaat verder onder de video:


‘Binnen een half uur vol’

Bij luchtvaartmaatschappij Transavia zien ze de boekingen flink oplopen. Het bedrijf is al even geleden begonnen met het terughalen van gestrande reizigers en blijft dat de komende weken ook doen. ”We merkten dat er bijvoorbeeld in Egypte een dringende behoefte was aan vluchten naar Nederland. Telkens als het lukte een vlucht in te boeken, was binnen een half uur de vlucht uitverkocht.” Ook Corendon vliegt vandaag en morgen tussen Egypte en Nederland.

Er is ook veel vraag naar vluchten vanuit Spanje, blijkt uit een rondgang onder maatschappijen. Maar door de stijgende vraag zitten de vluchten vol. Een stel dat vanuit Gran Canaria naar Nederland vliegt, zit in een vliegtuig dat compleet vol zit.

Op de luchthaven zelf was het ook chaos. Ze zaten voor vertrek al ruim een uur in het vliegtuig waarin alle stoelen bezet waren. Voor vertrek werden er ook nog passagiers gewisseld die toch in een ander vliegtuig moesten zitten. Zoveel mensen in een vliegtuig gaat niet hand in hand met de maatregelen die er worden genomen. Het stel voelt zich verder goed.

‘Niet naar het buitenland reizen’

De komende weken wordt er nog gevlogen om zoveel mogelijk Nederlanders op te halen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt momenteel aan om alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april om te boeken.

Lees ook: Ministerie raadt alle buitenlandse vakantiereizen tot 6 april af

Alleen als het strikt noodzakelijk is, zouden Nederlanders volgens het advies nog buiten de grenzen mogen reizen. Er wordt gevraagd goed na te denken of het verblijf in het buitenland noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om te kunnen vertrekken als je dat wilt.

Lees ook: LIVEBLOG | Aantal bevestigde besmettingen stijgt naar 2051