Politiek

Ministerie raadt alle buitenlandse vakantiereizen tot 6 april af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen.

Het reisadvies houdt in dat voor alle landen de komende periode code oranje van kracht is. Volgens een woordvoerster van het ministerie is nog nooit eerder een dergelijk reisadvies gegeven.

Uitstellen of annuleren

Het ministerie adviseert mensen die de komende weken op reis willen gaan, die waar mogelijk uit te stellen of te annuleren. Nederlanders in het buitenland moeten nadenken of hun verblijf daar noodzakelijk is en of er mogelijkheden tot vertrek zijn. Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers in het buitenland terug te halen.

Volgens Buitenlandse Zaken nemen veel landen ingrijpende maatregelen tegen het virus. Het nieuwe advies is er “niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers”, aldus het ministerie.

Uitzonderingen

In het reisadvies wordt een uitzondering gemaakt voor de transportsector en het goederenvervoer. Het reisadvies geldt tot 6 april. Dan lopen ook andere maatregelen van het kabinet af, zoals de sluiting van scholen, horeca en sportscholen.

Ook naar Nederland kan de komende dertig dagen niet meer worden gereisd door burgers van buiten de EU. De buitengrenzen van de Schengenzone gaan dicht. Alleen als een reis essentieel is, kan er nog naar de 26 Schengenlanden worden gereisd.

De leiders van de EU-lidstaten stemden dinsdagavond in met het voorstel van de Europese Commissie dat genomen wordt in de strijd tegen het coronavirus. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers. Vrachtverkeer kan ook door. Verder zijn er enkele uitzonderingen zoals voor medisch personeel.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus