Gezondheid

LIVEBLOG | De Jonge sluit totaal inreisverbod VK niet uit, ferry's sowieso niet meer welkom

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 12.282, dat zijn er 281 meer dan op vrijdag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag : 2.065, dat zijn er 31 meer dan op vrijdag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 560, dat zijn er 11 meer dan op vrijdag
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:55 – Nederlanders willen grenzen dicht wegens nieuwe variant virus

Nederlanders willen dat de overheid vanwege het nieuwe gemuteerde coronavirus uit voorzorg de landsgrenzen tijdelijk sluit. Dit blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 1700 mensen.

Het overgrote deel van de deelnemers aan dit onderzoek (78 procent) vindt dat Nederland niet afwachtend moet zijn en de landsgrenzen moet sluiten. Op die manier kan het gemuteerde coronavirus niet via onze buurlanden (het Verenigd Koninkrijk, maar ook België en Duitsland) Nederland in komen.

Update 21:44 – Turkije weert vluchten uit Nederland wegens coronamutatie

Turkije weert vluchten uit Nederland omdat ook in ons land een geval met de nieuwe variant van het coronavirus is aangetroffen. De regering in Ankara legt ook vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken een tijdelijk verbod op. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Update 21:10 – Passagiers van ferry’s uit VK niet meer welkom in Nederland

Ook passagiers van ferry’s uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet meer welkom in Nederland vanwege de nieuwe variant van het coronavirus. Ferrymaatschappijen Stena Line en DFDS laten weten dat ze passagiers van boord hebben gehaald.

Op een ferry van DFDS vanuit Newcastle naar IJmuiden betrof het volgens een woordvoerder 136 personen. Dit gebeurde nadat de Nederlandse autoriteiten hadden laten weten dat de opvarenden niet meer in Nederland van boord mochten.

Update 20:10 – Illegale feestgangers keren zich tegen politie in Haarsteeg

Bij een illegaal feest in Haarsteeg (Noord-Brabant) hebben twee mannen zich zaterdagavond gewelddadig gedragen tegen de politie. De agenten kwamen naar het feest in een tot kroeg omgebouwde schuur in de Oude Haven en toen ze dit wilden beëindigen, keerde het duo zich tegen hen.

Daarbij raakte een van de politiemensen licht gewond. De mannen van 18 en 49 jaar oud zijn aangehouden met behulp van pepperspray.

Een woordvoerster van de politie kon niet zeggen hoeveel mensen er op het feestje waren, maar wel dat het er te veel waren voor de beperkte ruimte waardoor ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Update 19:40 – Supporters Cambuur vieren ‘wintertitel’ ondanks corona

Meer dan honderd supporters van Cambuur hebben zondag in Leeuwarden de overwinning van hun club tegen Excelsior gevierd. Hierbij werd veel vuurwerk afgestoken en de fans hielden zich niet aan de coronamaatregels.

Cambuur-trainer Henk de Jong had de voetbalfans via sociale media nog opgeroepen de coronaregels na te leven en vooral thuis te blijven. Maar ondanks zijn oproep hadden zich tot veel fans verzameld bij het Cambuur-stadion.

Een woordvoerder van de politie zei dat er geen arrestaties zijn verricht, maar dat de politie wel de beelden gaat bekijken om “achteraf te kunnen handhaven” en om overtreders strafrechtelijk te vervolgen.

Update 18:30 – Yogascholen vrezen voor voortbestaan

Door de coronacrisis en de nieuwe lockdown staat het water bij de meeste eigenaren van yogascholen aan de lippen. In een brandbrief aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vraagt de Vereniging Yogascholen Nederland snel met een oplossing te komen. “Als er niet snel iets gebeurt, dan kunnen we binnenkort onze matten voorgoed oprollen”, zegt voorzitter Marco Rodie.

Update 15:10 – Minister De Jonge sluit verdere reisbeperkingen niet uit

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan de nieuwe coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken “reden tot zorg” zijn. Er is volgens de bewindsman nog “veel onduidelijk” over de mutatie. Hij verwacht daarom op “korte termijn” meer informatie van de Britten de internationale club van gezondheidsdiensten.

Het kabinet werd zaterdagmiddag door het RIVM op de hoogte gesteld over de nieuwe versie van het virus. Daarop werd besloten om alle vluchten vanaf de Britse eilanden te verbieden voor passagiers. “We moeten uit voorzorg alles eraan doen om de introductie van deze mutatie van het virus zoveel mogelijk te voorkomen”, legt De Jonge uit.

Vooralsnog varen de ferry’s naar Hoek van Holland en IJmuiden nog wel, maar de minister sluit niet uit dat daar ook spoedig een einde aan komt. “Een vliegverbod konden we het snelste doen, maar een inreisverbod vergt bredere afstemming met andere landen.” Op dit moment is er volgens De Jonge overleg met andere landen over eventuele verdere reisbeperkingen.

Update 14:35 – Buitenlandse Zaken: keer niet terug uit Engeland

Nederlanders die nu in het Verenigd Koninkrijk zitten worden afgeraden om terug te keren naar Nederland. Het advies om alleen te reizen indien strikt noodzakelijk, geldt ook voor deze groep, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Groot-Brittannië is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt, die zich sneller en gemakkelijker zou verspreiden. De mutatie is begin december ook bij iemand in Nederland vastgesteld. Om verdere verspreiding tegen te gaan geldt sinds zondagochtend vliegverbod voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het verbod geldt in ieder geval tot 1 januari.

De Eurostar-treinen van en naar Londen rijden zondag en maandag ook niet, omdat België de verbinding voor zeker 24 uur in de ban heeft gedaan. Ferry’s tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland varen nog wel, maar Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op om niet de boot te pakken voor niet-noodzakelijke reizen.

Update 14:10 – 200 kerkgangers naar ochtenddienst Staphorst

Nederland zit sinds dinsdag in een harde lockdown, maar daar hadden ze zondagochtend geen boodschap aan in Staphorst: zo’n 200 mensen gingen ‘gewoon’ naar de kerk voor de ochtenddienst. Dat mag, want voor religieuze bijeenkomsten geldt een uitzondering. Maar vinden de gelovigen hun bezoek wel wenselijk in deze tijden?

Hart van Nederland vroeg het aan een paar passerende kerkgangers. “Ik vind het 100 procent belangrijk dat ik naar de kerk ga.”

coronavirus

Update 13:20 – Ferry’s blijven vooralsnog gewoon doorvaren

De veerboten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijven volgens schema varen, ondanks de nieuwe variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is ontdekt. Maatschappijen Stena Line en DFDS laten weten dat ze vanuit de overheid geen bevel hebben gekregen om de scheepsverbindingen stop te zetten. Voorlopig varen de ferry’s dus gewoon door.

De ferry’s zijn er niet alleen voor passagiers, maar vervoeren ook veel vracht. “Er gaan de laatste tijd nog maar heel weinig passagiers mee op onze dienst tussen IJmuiden en Newcastle”, aldus een woordvoerder van DFDS. Ook bij Stena Line, die vaart tussen Hoek van Holland en Harwich, zijn de reizigersaantallen door de virusuitbraak flink afgenomen, zegt een woordvoerder. “En er gelden al hele strikte maatregelen. Zo zijn de restaurants op de schepen gesloten.”

Voor vrachtvervoer blijft de verbinding met het Verenigd Koninkrijk wel erg belangrijk, aldus Stena Line. Volgens de zegsman gaan er ook veel “essentiële” goederen mee op de veerboten. Om verdere verspreiding van de nieuwe coronavariant te voorkomen heeft het kabinet een vliegverbod ingesteld voor het Verenigd Koninkrijk. Sinds zondagochtend is het voor passagiers verboden om vanuit het land per vliegtuig naar Nederland te komen, goederenvervoer blijft wel toegestaan.

Update 13:00 – ‘Politie focust op excessen tijdens jaarwisseling’

De politie gaat zich komende jaarwisselingen richten op de excessen. “We gaan op oudejaarsavond niet op elke hoek van de straat kijken of de ene buurman te dicht bij de andere staat, en of iemand een paar rotjes in zijn hand heeft. Dat redden wij niet qua inzet”, zei korpschef Henk van Essen in de talkshow WNL op Zondag.

Voor Van Essen wordt het een geslaagde avond “als alle burgers en hulpverleners veilig weer naar huis kunnen”. Die oudejaarsavond en de nieuwjaarsnacht zijn voor de politie altijd al een “hoogrisico-gebeurtenis” en daar komen dit jaar de strenge coronamaatregelen en het tijdelijke vuurwerkverbod nog bovenop.

Er worden met oud en nieuw daarom veel extra politiemensen ingezet, nog meer dan vorig jaar, aldus de korpschef. Van Essen zegt dat er “absoluut” wordt opgetreden bij excessen. “Hulpverlening, geweldsdelicten, ook tegen hulpverleners hebben prioriteit nummer 1.”

Hij doet een beroep op “ieders gezonde boerenverstand” om niet te dicht bij elkaar te gaan staan en om zich te houden aan de coronamaatregelen en aan het vuurwerkverbod.

coronavirus

Update 12:40 – Gevolgen mutatie voor coronabeleid nog onduidelijk

Moet het coronabeleid worden aangepast nu de nieuwe coronavariant ook in Nederland lijkt te zijn opgedoken? De mutatie zou zich namelijk sneller en gemakkelijker verspreiden. Gezondheidsdienst RIVM onderzoekt op dit moment hoe de nieuwe versie hier is gekomen, pas daarna kunnen er conclusies worden getrokken over het coronabeleid.

Lees hier meer over de eventuele gevolgen voor het coronabeleid en het nieuwe onderzoek door het RIVM

Update 11:45 – Vijf vragen beantwoord over nieuwe coronavariant

Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe variant van het coronavirus die nu ook in Nederland rondwaart? Hoe zit het met de hogere besmettelijkheid en is er een kans dat corona hierdoor tot een dodelijker virus muteert? Hart van Nederland stelt vijf prangende vragen over de coronamutatie aan virologen.

In dit artikel vertellen virologen Marion Koopmans (Erasmus MC en OMT-lid) en Wim van der Poel (Wageningen University) wat we nu weten over de nieuwe coronavariant

coronavirus

Update 08:50 – ‘Viruswaarheid werkt samen met Amerikaanse anti-vaccinatieclub’

Actiegroep Viruswaarheid en de paar artsen die in juli een brandbrief tegen de coronawet schreven werken nauw samen met een Amerikaanse lobbyclub om desinformatie te verspreiden over het coronavaccin. Dat melden De Groene Amsterdammer, het tv-programma Pointer en het Platform Authentieke Journalistiek zondag.

De Nederlanders trekken samen op met de John Birch Society, stellen de onderzoeksjournalisten. Die lobbygroep is in 1958 opgericht en probeert nu wereldwijd coronamaatregelen tegen te werken met een netwerk van invloedrijke personen en organisaties. De Amerikaanse politicus Robert F. Kennedy is een van die personen.

Kennedy, een neef van de in 1963 vermoorde president John F. Kennedy, voert sinds vier jaar actie tegen vaccinaties vanuit de anti-vaccinatie-organisatie Children’s Health Defense. Volgens de journalisten helpt Viruswaarheid mee aan het opzetten van een Europese tak. Die zou het momenteel op de nieuwe coronavaccins hebben voorzien.

Ook de Nederlandse arts Elke de Klerk, een van de ondertekenaars van de brandbrief, werkt met de organisatie samen, concluderen de journalisten. Viruswaarheid en De Klerk kopiëren de strategieën van de Duitse arts Heiko Schöning, die lijfarts van Kennedy zou zijn. Hij voert sinds april actie tegen vaccins en corononamaatregelen.

Update 08:15 – Veel vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk geannuleerd

Inmiddels zijn de eerste vluchten die zondag vanuit Londen op de luchthaven zouden binnenkomen geannuleerd. Om verdere verspreiding van de nieuwe Britse variant van het coronavirus te voorkomen heeft het kabinet een vliegverbod ingesteld voor het Verenigd Koninkrijk. Sinds 6.00 uur is het voor mensen verboden om vanuit het land per vliegtuig naar Nederland te komen.

De site van KLM meldt acht geannuleerde vluchten uit Londen. Schiphol meldt ook gecancelde vluchten van EasyJet. Bovendien zijn er vluchten geschrapt uit onder andere de Engelse steden Manchester en Liverpool, het Schotse Edinburgh en Belfast in Noord-Ierland.

De sites van Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport vermelden voor zondag geen vluchten vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk.

Update 07:00 – Nieuwe coronavariant hoogstwaarschijnlijk al in Nederland

De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt waart hoogstwaarschijnlijk ook al rond in Nederland. Volgens het kabinet lijkt de mutatie hier begin december bij iemand vastgesteld te zijn. De Britse premier Boris Johnson zei zaterdagavond dat de nieuwe coronavariant tot wel 70 procent besmettelijker zou zijn.

Om verdere verspreiding te voorkomen heeft het kabinet per direct een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk afgekondigd. Tot zeker 1 januari is het voor mensen verboden om vanuit het land per vliegtuig naar Nederland te komen. Reizen per boot, auto en trein kan nog wel, maar wordt sterk afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

Lees hier meer over de nieuwe variant van het coronavirus en de maatregelen die het kabinet nu genomen heeft