Gezondheid

LIVEBLOG | Burgemeesters willen af van 'dringend advies' voor mondkapjes

Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van maandag 5 oktober.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen: 4.581
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 892
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 177
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.461
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 19:14 – Burgemeesters willen af van ‘dringend advies’ voor mondkapjes

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. “Een plicht is helderder”, aldus burgemeester René Verhulst van Ede voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis van Utrecht.

In het beraad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s samenkomen, bespreken de bestuurders maandagavond onder meer of er wel of niet een avondklok moet komen, of er een mondkapjesplicht moet komen, de ontheffingen voor de cultuursector en of supermarkten in het hele land op uitgaansavonden om 22.00 uur moeten sluiten.

Update 19:07 – Lijstje met nieuwe maatregelen dat rondgaat op WhatsApp klopt niet

Een lijst met nieuwe coronamaatregelen die rondgaat op sociale media, klopt niet. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagavond. In de lijst staat dat amateursportwedstrijden worden verboden en dat er in de vier grote steden een avondklok komt van 22.00 uur tot 06.00 uur.

In het bericht dat rondgaat wordt verwezen naar een vergadering van de ACC: een ambtelijke crisiscommissie die het kabinet adviseert in de coronacrisis. Een woordvoerder van het ministerie noemt het een “geraffineerd bericht” en vindt het “heel kwalijk dat dit wordt rondgestuurd”.

Hij benadrukt dat het nog te vroeg is om het effect van de recent genomen maatregelen te zien, en dat er vooral wordt gekeken hoe de huidige maatregelen het beste kunnen worden toegepast.

Update 18:52 – Hogeschool Rotterdam voert mondkapjesplicht in

De Hogeschool Rotterdam (HR) stelt vanaf woensdag het dragen van een mondkapje verplicht in de publieke ruimtes van de school. De centrale medezeggenschapsraad (CMR) heeft maandag hiervoor het groene licht gegeven, liet de hogeschool weten.

De mondkapjesplicht geldt niet in lokalen, waar volgens de HR de bestaande veiligheidsmaatregelen over het algemeen goed worden nageleefd. In werkplaatsen, laboratoria en andere ruimtes voor vaardigheidsonderwijs gelden veiligheidsmaatregelen die passen bij de aard van het onderwijs dat daar gegeven wordt.

“Onze locaties zijn veilig ingericht zodat we de maatregelen zo goed mogelijk in acht kunnen nemen, maar we zien met name in de publieke ruimtes dat het naleven er soms onbewust bij inschiet. De mondkapjesplicht is aanvullend op de anderhalvemetermaatregelen. We kiezen ervoor om het dringende advies om te zetten in een mondkapjesplicht, omdat in het licht van de oplopende besmettingen, wij duidelijkheid en eenduidigheid in de maatregelen noodzakelijk achten. Dat maakt de regel voor iedereen duidelijk en dus zal vanaf woensdag ook gehandhaafd worden”, aldus de school.

Update 18:08 – Moskeeën gaan maximum van dertig personen hanteren

Moskeeën gaan een maximum van dertig mensen tijdens een dienst toelaten, zegt Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. Die Raad is aangesloten bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), die dit heeft besloten naar aanleiding van het bericht dat kerken in Nederland zich ook aan de landelijke maximale groepsgrootte gaan houden.

Het onderwerp kwam opnieuw op tafel nadat een kerk in Staphorst in opspraak raakte toen zij afgelopen weekend drie kerkdiensten met elk zeshonderd mensen organiseerden. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. Minister Grapperhaus hield daarop maandagochtend een overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Daar werd besloten dat Nederlandse kerken vrijwillig terug gaan naar dertig mensen per dienst en er niet meer samen gezongen wordt.

Vorige week was de landelijke maximale groepsgrootte in openbare ruimten nog geen aanleiding om dit ook door te voeren in moskeeën. Volgens Bouharrou werden er al strenge maatregelen getroffen: “Een eigen gebedskleedje mee, 1,5 meter afstand, handen desinfecteren en klachten uitvragen bij binnenkomst.”

Update 17:45 – Utrecht sluit na horeca ook parken en supermarkten om 22.00 uur

De gemeente Utrecht sluit supermarkten en nachtwinkels om 22.00 uur, net als drie grote parken in de stad. De maatregelen zijn genomen nadat afgelopen weekend een massale run op alcohol ontstond in de supermarkten op het moment dat de horeca om 22.00 uur de deuren sloot. Ook in de parken en in de binnenstad ontstond drukte.

Dit was het eerste weekend waarin de vervroegde sluitingstijd voor de horeca gold. Het leidde direct tot drukte in en rondom supermarkten. Voornamelijk jongeren tussen de 18 en 27 jaar zochten elkaar daarna direct op om alcohol met elkaar te drinken. Er werden 21 mondelinge en 58 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld, zes mensen kregen een boete.

Vanaf woensdag is het verboden het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur ’en 6.00 uur ’s te bezoeken, heeft de veiligheidsregio besloten. Daarnaast hebben de gemeente Utrecht en supermarkten en nachtwinkels in de binnenstad afgesproken dat de winkels op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur de deuren sluiten

Update 16:05 – 4.581 nieuwe coronabesmettingen gemeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4.581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat is meer dan de 4.007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld. Toen werd de grens van 4000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd en dat is nu weer zo. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.

In de gemeente Rotterdam werden van zondagochtend tot maandagochtend de meeste mensen positief getest op het virus, namelijk 397. Dat is meer dan zondag, toen hier 268 mensen te horen kregen dat ze het virus hadden opgelopen. In de gemeente Amsterdam nam het aantal gevallen toe met 347, in Den Haag met 268 en in Utrecht met 107.

Het aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 is met zeven toegenomen. Dat betekent niet per definitie dat zij het afgelopen etmaal zijn overleden. Deze gegevens komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Zondag nam het aantal sterfgevallen met vijf toe. De afgelopen zeven dagen overleden voor zover bekend 81 mensen aan het virus, tegen 99 een week eerder.

Update 14:27 – ‘Mogelijk extra maatregelen nodig als besmettingen niet dalen’

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandag gezegd op een persconferentie. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil hij niet speculeren.

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio’s extra coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde werden er dagelijks minder dan 3.000 positieve tests gemeld. Een paar dagen later werden de regels in heel Nederland aangescherpt en inmiddels is het aantal nieuwe gevallen opgelopen naar ongeveer 4.000 per dag.

“Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen”, aldus Kuipers. Op een totale lockdown “waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten”.

Update 13:03 – ‘Kortstondig oponthoud’ in Duitsland voorlopig verboden

Het is niet langer toegestaan om vanuit Nederland kort de grens over te steken naar Duitsland om daar bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. De Duitse regering heeft zulk “kortstondig oponthoud” tot zeker 1 november verboden.

De maatregel volgt nu het Duitse RIVM bijna heel Nederland als risicogebied bestempeld, alleen Limburg en Zeeland zijn nog uitgezonderd. Dit betekent dat mensen die vanuit ons land naar Duitsland komen verplicht moeten kunnen aantonen dat ze in de afgelopen 48 uur negatief zijn getest op het coronavirus, of in quarantaine gaan.

Lees hier wat het verbod in de praktijk inhoudt en welke uitzonderingen er gelden

Update 12:24 – ‘Werking tbc-vaccin tegen corona nog onvoldoende bewezen’

Het is nog niet duidelijk of het tbc-vaccin BCG helpt tegen het coronavirus, zoals onderzoekers hopen. De Gezondheidsraad heeft de wetenschappelijke kennis over de mogelijke invloed van BCG op een rij gezet en concludeert dat er nog veel onduidelijk is.

Van het vaccin is bekend dat het niet alleen tbc zelf voorkomt, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen. Het immuunsysteem van iemand die BCG krijgt toegediend, krijgt een oppepper. Mogelijk biedt het op die manier gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus.

Lees ook: Symptomen van corona: hoe weet je of je het virus hebt?

Dat is althans de hypothese in diverse onderzoeken die nu nog bezig zijn. De Gezondheidsraad merkt echter op dat deze “beperkte studies” wel suggereren dat BCG “een beschermend effect op luchtweginfecties bij volwassenen kan hebben”. Hoe mensen die in aanraking komen met het coronavirus erop reageren is echter onduidelijk.

Zelfs bij de veiligheid plaatst de raad kritische kanttekeningen. De toegenomen activiteit van het immuunsysteem die het tbc-vaccin veroorzaakt “zou een risico kunnen zijn omdat de ernstigste ziektebeelden bij een corona-infectie ontstaan door hyperreactiviteit van het immuunsysteem.” Het afweersysteem slaat als het ware op hol en dat maakt de patiënt juist zieker.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad het kabinet om vooralsnog geen verdere stappen te zetten met het inzetten van het BCG tegen corona en de uitkomst van lopend onderzoek af te wachten.

coronavirus

Update 11:38 – Maximum aantal bezoekers in kerken terug naar dertig

Het aantal bezoekers dat maximaal wordt toegestaan bij kerkdiensten wordt weer teruggeschroefd. Op dit moment geldt er voor gebedshuizen nog een uitzondering op de coronamaatregelen, maar aan die uitsluiting komt nu een einde. Dat laat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagochtend weten aan Hart van Nederland.

De minister wil dat er voortaan in kerken, moskeeën en andere gebedshuizen voortaan nog maar maximaal dertig personen aanwezig zijn, net als in alle andere binnenruimtes. Ook is het niet de bedoeling dat er binnen nog samen gezongen wordt. Hij roept op om diensten zoveel mogelijk digitaal te houden.

Grapperhaus erkent dat er niet gehandhaafd kan worden op de aangescherpte maatregelen voor gebedshuizen, omdat dit niet mogelijk is op grond van de vrijheid van godsdienst. Hij rekent daarom op afspraken die nu gemaakt zijn met de kerken.

Aanleiding voor de verscherping zijn de massale samenkomsten in een kerk in Staphorst. Daar waren zondag 600 mensen bijeen. Ze hielden afstand, maar zongen tegelijkertijd wel samen en droegen geen mondkapjes.

Lees ook: Sommige kerkgangers Staphorst snappen commotie best: ‘Maar het is veilig om naar binnen te gaan’

De uitzondering voor kerken op de coronamaatregelen kon op weinig steun rekenen bij veel Nederlanders

Update 10:26 – Protesterende ouder aangehouden bij school Wolvega

Een ouder die vanochtend actie wilde voeren bij het Linde College in het Friese Wolvega is aangehouden. Martin Mourik is vader van een van de leerlingen en is tegen het mondkapjesadvies op middelbare scholen. Vanaf vandaag worden scholieren dringend verzocht om een mondkapje te dragen in de gangen.

Mourik wilde buiten het terrein van het college spreken. Hij had echter geen toestemming gevraagd om bij de school te mogen demonstreren. De actievoerder mocht dat wel doen bij de drafbaan iets verderop, maar dat wilde hij niet. Toen Mourik door wilde gaan met zijn actie werd hij meegenomen in een politiebusje.

Bekijk hier de beelden van de aanhouding van de protesterende ouder

Beeld: Noormannen

Update 09:57 – Veel opgenomen coronapatiënten krijgen ook hartproblemen

Ruim één op de tien coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, hebben ook hartproblemen gekregen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 3.011 coronapatiënten, ondersteund door de Hartstichting. Bij patiënten werden hartinfarcten, hartfalen en hartritmestoornissen vastgesteld.

Lees hier meer over het nieuwe onderzoek naar hartproblemen bij coronapatiënten 

Update 09:17 – Persconferentie over toestand in ziekenhuizen

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geeft vanmiddag om 14.00 uur een persconferentie vanuit het Erasmus MC in Rotterdam. Door de toestroom van coronapatiënten raken steeds meer ziekenhuizen overbelast waardoor ook de reguliere zorg onder druk komt te staan.

Op het persmoment geeft Kuipers de laatste stand van zaken in de ziekenhuizen. Het zal onder andere gaan over het aantal coronapatiënten dat op dit moment opgenomen is en hoeveel van hen op de intensive care liggen. Ook het overplaatsen van zieken naar hospitalen in andere delen van het land komt aan bod.

Ziekenhuizen behandelden zondag 810 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. In twee weken tijd is het aantal opgenomen patiënten met corona verdubbeld. Vooral de verpleegafdelingen hebben het druk. Daar lagen zondag 647 coronapatiënten. Op de ic-afdelingen lagen 163 mensen met corona.

Update 08:28 – Vanaf nu twee ‘ouderenuurtjes’ in supermarkten

Supermarkten zijn vanaf vandaag op doordeweekse dagen twee uur per dag exclusief geopend voor ouderen en kwetsbare groepen. ‘Normale’ bezoekers zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden aan de deur, omdat dit vanwege privacy niet gecontroleerd kan worden.

De meeste supermarkten openen in ieder geval van 7.00 tot 8.00 uur de deuren voor klanten uit kwetsbare groepen. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur. Zo duurt bij Albert Heijn het speciale openingsuur ‘s ochtends tot 9.00 uur. Jumbo houdt zich aan het uurtje in de ochtend, het tweede uur zal elk filiaal naar eigen inzicht invullen.

Het kabinet heeft de supermarkten verplicht om een exclusief openingsuur in te stellen voor ouderen en kwetsbare groepen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vindt dat de regering dit “overhaast” heeft besloten. Supermarkten zouden er flink last van kunnen krijgen en kunnen niet zomaar een uur midden op de dag andere klanten weigeren, meent de koepelorganisatie.

coronavirus

Update 07:00- Mondkapjesadvies voor scholieren gaat in

Vanaf vandaag geldt het dringende advies aan leerlingen op middelbare scholen om binnen een mondkapje te dragen. Scholieren mogen het mondneusmasker weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Dat besloot het ministerie van Onderwijs vorige week na overleg met de VO-raad.

Tijdens praktijklessen wordt leerlingen wel gevraagd om een mondkapje op te doen als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden met de leraar. Maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen waar gekookt of gelast wordt. Onderling hoeven scholieren geen afstand te houden.

Schoolbesturen mogen zelf beslissen of ze het bij dit advies laten of een mondkapjesplicht instellen op hun scholen. Dat moet wel altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder anderen ouders en personeelsleden zitten.