Gezondheid

Onderzoek: één op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen

Ruim één op de tien coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, hebben ook hartproblemen gekregen. Dat blijkt uit nieuw wereldwijd onderzoek onder 3.011 coronapatiënten, ondersteund door de Hartstichting.

Van de coronapatiënten die werden gevolgd in het onderzoek lag 95 procent in het ziekenhuis. Een derde van hen had voor de opname al een hartaandoening. Ruim 60 procent van de patiënten in de studie was man, de gemiddelde leeftijd was 67 jaar.

Hartproblemen na opname

Bij 55 coronapatiënten werd hartfalen vastgesteld, vijftien personen kregen een hartinfarct en veertien mensen hadden last van hartritmestoornissen die tot een hartstilstand had kunnen leiden. Daarnaast kregen bijna 200 patiënten (ongeveer 7 procent) een longembolie.

Lees ook: Nog steeds niet genoeg AED’s in Nederland: ‘Ik heb mijn leven er aan te danken’

Van de gevolgde coronapatiënten die werden opgenomen overleden er 595, wat betekent dat in die groep bijna één op de vijf de ziekte niet overleefde. Bij zestien van hen kwam dit door hartproblemen. Gemiddeld lagen de patiënten zeven dagen in het ziekenhuis.

Hartstichting is bezorgd

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting is bezorgd. Hij noemt het belangrijk dat er snel meer kennis komt, bijvoorbeeld over welke patiënt meer kans loopt dat corona voor hem of haar ernstige gevolgen heeft. Vervolgonderzoek moet ook nog uitwijzen hoeveel coronapatiënten complicaties krijgen en houden op de lange termijn, ook na een opname in het ziekenhuis.

Lees ook: Eindelijk groot onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen: ‘Er is nu te weinig kennis’

Het onderzoek is wereldwijd uitgevoerd en komt voort uit een registratie waaraan 74 ziekenhuis in dertien landen aan meewerken. Tijdens de eerste coronagolf is in Nederland de helft van alle ziekenhuisopnames daarin geregistreerd. Die gegevens worden in veel onderzoeken gebruikt.

ANP