Bijeenkomst voor getuigen moord op Bas van Wijk (24) gaat niet door

De bijeenkomst voor mensen die getuige waren van de moord op Bas van Wijk gaat donderdagavond niet door. Volgens de gemeente Amsterdam hebben slechts acht mensen zich gemeld. Zij doen nu individueel een beroep op Slachtofferhulp.

De 24-jarige Bas werd op zaterdag 8 augustus neergeschoten in park De Oeverlanden aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens zijn familie probeerde hij voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. Hij moest het met de dood bekopen.

Lees ook: Vrienden zagen hoe Bas werd doodgeschoten: ‘Dit krijg je niet van je netvlies’

Honderden getuigen

Door het warme zomerweer was het op dat moment erg druk in het stadspark. Veel mensen waren aan het picknicken of zonnen en zagen de dodelijke schietpartij gebeuren. De gemeente had daarom de bijeenkomst georganiseerd zodat getuigen in het bijzijn van de politie en Slachtofferhulp met elkaar konden praten over wat ze hebben meegemaakt.

Op de bijeenkomst was plek voor maximaal honderd mensen. Getuigen konden zich via een speciaal telefoonnummer melden hij de gemeente. Nu blijkt dat slechts acht mensen dat gedaan hebben, waarop is besloten om het samenkomen te annuleren.

Lees ook: Burgemeester Halsema: ‘Bas heeft de hoogste prijs betaald voor zijn moed’

Stille tocht en demonstratie

De moord op Bas heeft tot grote verontwaardiging geleid in het land. Afgelopen vrijdag werd er een stille tocht voor hem gehouden in zijn geboorteplaats Badhoevedorp waar honderden mensen in meeliepen. Zondag demonstreerden ongeveer honderd mensen op het Museumplein onder het motto ‘Gerechtigheid voor Bas’. Ze hielden een minuut stilte en legden witte rozen neer.

Na de schietpartij ging de schutter ervandoor, later werden er vier Amsterdammers tussen de 18 en 26 jaar opgepakt voor betrokkenheid. Zij zitten nog zeker tot volgende week vast. Een van hen heeft inmiddels bekend dat hij op Bas heeft geschoten.

Lees ook: Verdachte heeft bekend op Bas van Wijk te hebben geschoten

De politie roept mensen die nog concrete informatie of foto’s of filmpjes van de schietpartij hebben alsnog op om contact op te nemen.

ANP