Misdaad

Verdachte heeft bekend op Bas van Wijk te hebben geschoten

Een van de vier verdachten van de dodelijke schietpartij in Amsterdam waarbij de 24-jarige Bas van Wijk overleed heeft bekend. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Bas van Wijk werd afgelopen zaterdag doodgeschoten in park De Oeverlanden in Amsterdam. Volgens zijn familie werd hij doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van een vriend werd gestolen. “Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug”, liet de familie woensdag weten in een verklaring.

Lees ook: Familie doodgeschoten Bas in shock en intens verdrietig: ‘Een leegte die niet op te vullen is’

Vijf mensen opgepakt

Woensdag werd bekend dat de politie vijf verdachten in de zaak heeft aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 18 en 26 jaar oud. Twee verdachten werden in Zandvoort opgepakt door arrestatieteams, de anderen werden op verschillende plekken in de hoofdstad gearresteerd.

Later werd een van de verdachten weer vrijgelaten, omdat hij niet betrokken was bij de dodelijke schietpartij. Nu heeft een van de vier overgebleven verdachten dus bekend dat hij op Bas van Wijk heeft geschoten, meldt het OM. Alle verdachten blijven nog zeker twee weken vastzitten. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Lees ook: Vrienden zagen hoe Bas  werd doodgeschoten: ‘Dit krijg je niet van je netvlies’

Stille tocht voor Bas

Vrijdagavond wordt in Badhoevedorp, de geboorteplaats van Bas, een stille tocht gehouden. Het is de bedoeling dat alleen familieleden en vrienden meelopen in de tocht. De organisatie vraagt belangstellenden om langs de route te gaan staan in plaats van mee te lopen, in verband met de coronamaatregelen.

De tocht begint om 19.00 uur vanaf voetbalvereniging Pancratius en eindigt daar ook weer. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de stille tocht geen politiek karakter heeft. Onder de hashtag ‘Gerechtigheid voor Bas’ wordt op Twitter opgeroepen om zondag te demonstreren op het Museumplein in Amsterdam.

Lees ook: Demonstratie ‘Gerechtigheid voor Bas’ verplaatst naar Museumplein