Terug

Volg Hart van Nederland

Bemanning gezonken Urker viskotter weer thuis: 'Het is een groot kerstwonder!'

Bemanning gezonken Urker viskotter weer thuis: 'Het is een groot kerstwonder!'

112

24 dec 2020, 17:19

De bemanning van UK160 is in de nacht van woensdag op donderdag weer veilig thuisgekomen. De Urker viskotter zonk woensdag voor de Franse kust. De opluchting is vanzelfsprekend groot in het vissersdorp. De families van de vissers beleefden woensdagmiddag spannende momenten toen bleek dat de kotter met hun dierbaren erop was omgeslagen, vertelt de vrouw van schipper Kees Romkes aan Hart van Nederland. De vissers zelf zijn nog te ontdaan om over het kapseizen van hun boot te vertellen. Lees ook: Urker viskotter gezonken voor de Franse kust, vijfkoppige bemanning is gered

'Ontzettend dankbaar'

De schippersvrouw is ontzettend dankbaar dat haar man en zijn vier bemanningsleden ongedeerd zijn gebleven. "Het is gewoon een groot kerstwonder", aldus de Urkse. Het paar wil nu vooral samen genieten van de feestdagen. De bemanning zit nog "vers in de verwerking". Vanuit de Urker gemeenschap is veel steun voor de vissers. Burgemeester Cees van den Bos liet na het nieuws over de redding op Twitter weten "onuitsprekelijk dankbaar" te zijn. Ook wethouder Freek Brouwer reageerde dankbaar. "Vier bemanningsleden zijn door de UK242 van boord gehaald, één door een helikopter", schreef hij in een tweet. Lees ook: Nederlandse berger schiet gestrande Urker viskotter te hulp bij Deense kust Voor zo ver nu bekend is, kwam de kotter woensdag in de problemen doordat het verwerkingsdek was volgelopen met water, wegpompen lukte niet meer. Schipper  Romkes kon nog wel alarm slaan. De bemanning ging daarna snel van boord, aldus de gemeente Urk.

Heel Urk leeft mee

Het is de tweede Urker binnen een maand die gezonken is. Bij Schiermonnikoog raakte twee weken geleden de UK171 in de problemen. Ook toen konden collega-vissers de mannen te hulp schieten en bleven de opvarende ongedeerd. Lees ook: Duikers die lichamen uit Urker viskotter borgen: 'Je kunt je er nooit op voorbereiden' Een ramp met een kotter komt hard aan in het vissersdorp. Vorig jaar november verdronken twee Urker vissers toen hun garnalenkotter voor de kust van Texel omsloeg. De visnetten waren waarschijnlijk achter een wrak blijven steken. De hele gemeenschap leefde tijdens de zoektocht naar de lichamen en ook daarna mee met de getroffen families. Foto: Jacob Brands, eigenaar van de UK160

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.