112

Viskotter 'Lummetje' zo goed als zeker gevonden, twee opvarenden nog vermist

De vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, is zo goed als zeker gevonden op de bodem voor de kust van Texel. Het noodbaken van de viskotter activeerde donderdagochtend op zo’n zeven kilometer ten westen van Texel. Meerdere eenheden helpen mee met de zoektocht naar de vermiste opvarenden. Op de boot zaten een 27-jarige en 41-jarige man uit Urk. Zij zijn nog niet gevonden.

De viskotter werd donderdagochtend rond half tien naar alle waarschijnlijkheid gevonden met behulp van de sonar van mijnenjager Zr. Ms. Makkum. De kans is klein dat duikers donderdag of vrijdag het water in kunnen omdat dan ook slecht weer wordt voorspeld. “We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan”, aldus een woordvoerder van De Kustwacht.

Er wordt wel met boten en een helikopter gezocht naar de opvarenden. Ook zoekt de politie op de stranden of er mogelijk lichamen zijn aangespoeld. Daarnaast helpen veel collega vissers mee met de zoektocht.

Tekst gaat verder onder Twitterbericht.

Vermissing

Rond 5.45 uur donderdagochtend kreeg de kustwacht een melding van het noodbaken van viskotter UK165 ‘Lummetje’. Het signaal van het noodbaken wordt geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, “als het schip bijvoorbeeld zinkt”, verduidelijkt Kustwacht Nederland op hun liveblog.

Toen het baken afging is direct geprobeerd contact te krijgen met het Lummetje, maar dit is niet gelukt. Daarop is een SAR-helikopter, meerdere KNRM-reddingsboten en de ETV Guardian, een speciale boot van Kustwacht Nederland, gealarmeerd.

Ook mijnenjager Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine kwam ter plaatsen. De mijnenjager heeft sonarapparatuur en duikers aan boort, daarmee kan de bodem worden afgezocht.

Reddingsvesten

Op het moment dat het noodbaken werd geactiveerd bevond het schip zich op zo’n zeven kilometer ten westen van Texel. Een SAR-helikopter heeft donderdagochtend in de buurt van die locatie een vlot zien drijven, maar zonder personen aan boord. Ook zijn er lichtjes van reddingsvesten gezien, maar van het schip of de opvarenden ontbreekt ieder spoor.

De reddingsdiensten worden gehinderd door het slechte weer op locatie. Ze hebben te maken met windkracht 5 tot 6. Hierdoor zijn de golven anderhalf tot twee meter hoog.

Later meer