112

Urker viskotter gezonken voor de Franse kust, bemanning is gered

Een viskotter uit Urk is woensdagavond voor de Franse kust omgeslagen en gezonken. De vijfkoppige bemanning is zijn, bevestigt de gemeente Urk na berichtgeving door Omroep Flevoland.

Het verwerkingsdek van de kotter was volgelopen met water, en wegpompen lukte niet meer. Het lukte de schipper wel om alarm te slaan. De bemanning ging daarna snel van boord, aldus de gemeente. Vier bemanningsleden konden overstappen op een andere kotter, de vijfde opvarende werd door een helikopter uit zee gehaald.

Lees ook: Nederlandse berger schiet gestrande Urker viskotter te hulp bij Deense kust

Burgemeester Cees van den Bos van Urk zegt “onuitsprekelijk dankbaar” te zijn dat de volledige bemanning van de UK160 gered is. Ook wethouder Freek Brouwer reageert dankbaar op het nieuws. “Vier bemanningsleden zijn door de UK242 van boord gehaald, één door een helikopter”, schrijft hij op Twitter.

Urker vissers omgekomen

Het is de tweede keer dat een kotter uit Urk zink: begin december sloeg de UK171 ten noorden van Schiermonnikoog om en zonk. De drie bemanningsleden bleven toen ongedeerd en werden opgepikt door collega-vissers die in de buurt van het Waddeneiland voeren.

Lees ook: Duikers die lichamen uit Urker kotter borgen: ‘Je kunt je er nooit op voorbereiden’

Vorig jaar november kwamen twee mannen uit het vissersdorp om toen hun garnalenkotter UK165 voor de kust van Texel zonk. ‘Lummetje’ kapseisde vermoedelijk doordat de visnetten bleven steken achter een wrak op de bodem van de Noordzee. Marineduikers konden door het slechte week de lichamen pas dagen later uit het scheepswrak halen.

 

Redactie/ANP