Duikers die lichamen uit Urker kotter borgen: 'Je kunt je er nooit op voorbereiden'

Dit weekend heeft een ploeg van tien duikers de lichamen van de twee vermiste vissers uit de gezonken Urker kotter geborgen. Een zware taak, maar duiker Bram den Dulk zou het zo weer doen: ‘Het hoort erbij.’

Het was afgelopen zondag zijn eerste duik naar slachtoffers, vertelt de 25-jarige duiker. “De weg ernaartoe was vooral spannend. Toen ik eenmaal bij het wrak was aangekomen, viel de spanning weg. Vanaf dat moment heb ik me gefocust op mijn werk.”

Den Dulk vertelt dat hij samen met zijn buddy als eerste duikers de stuurhut van de Urker kotter ‘Lummetje’ hebben geopend. “We troffen een van de slachtoffers achter de deur aan. We hebben een lijn om zijn middel gebonden en zijn met zijn drieën naar de oppervlakte gegaan.”

Volgens de duiker viel de impact op het moment zelf wel mee, maar heeft hij het er met zijn collega-duikers naderhand nog wel over gehad. “Ik was op het moment zelf vooral bezig met het goed uitvoeren van mijn werk. Na afloop overheerste een euforisch gevoel dat we ze hebben gevonden en dat het was gelukt.”

Honderden berichten

Gerrit Weerstand, nota bene een Urker, was dit weekend duikleider. “Ik merkte hoezeer dit leeft in een gemeenschap als Urk. Het was en is nog steeds het gesprek van de dag. Het is daar bovendien ons kent ons, dus ik heb honderden berichtjes ontvangen van mensen die hadden gehoord dat ik met de bergingsoperatie bezig was.”

De duikleider benadrukt dat de duikers geen easy job hebben. “Het vinden van de slachtoffers is spannend, zeker in het begin. Daarom moeten duikers ook goed in hun vel zitten voor ze aan zo’n operatie beginnen. Je traint ervoor en weet wat er komen gaat, maar je kunt je er nooit op voorbereiden.”

Weerstand kan het weten. Zijn laatste duik naar slachtoffers maakte hij in 2015. Ook toen ging het om een Urker kotter die gezonken was. “De ervaring die ik toen heb opgedaan, kan ik nu mooi doorgeven.”