Weerbericht
13 nov 2019, 21:20
Binnenkort mag je in heel Nederland op rijkswegen tussen 06.00 en 19.00 uur niet harder rijden dan 100 km/u. Maar na 19.00 uur wordt het ingewikkelder. Op sommige plekken mag je de standaardsnelheid van 130 rijden, op andere trajecten op de snelweg geldt een limiet van 120 of bijvoorbeeld 80. Er wordt flink nagedacht hoe je als weggebruiker weet waar je aan toe bent. HR Groep is gespecialiseerd in het plaatsen van verkeersborden. Het bedrijf heeft een gigantische database waarin alle verkeersborden op alle wegen terug te vinden zijn. Bij HR Groep denken ze na over het probleem dat achter het voornemen van het kabinet. Een weggebruiker moet in een oogopslag kunnen zien hoe hard gereden mag worden. Op wegen waar je na 19 uur de standaardsnelheid van 130 km/u mag rijden, kan je het afdoen met een rond bord met daaronder een tijdsaanduiding - zie foto in de tekst. Deze borden vind je nu al op tal van plekken langs de snelwegen. Dat werkt goed.
Op de locaties waar je na 19.00 uur een andere snelheid dan 130 km/u moet rijden, bestaat de kans dat weggebruikers te maken krijgen met twee ronde borden en twee verschillende tijdsaanduidingen. Ook dit is niet helemaal nieuw. Aanvankelijk stonden dit soort borden langs de A10 west op het traject waar je 80 km/u moet rijden. In de praktijk bleek dit wel lastig te ontcijferen voor langsrazende weggebruikers. Die moeten in korte tijd de borden lezen, bepalen hoe laat het is en dan de snelheid aanpassen. Lees ook: Nederland is een uitzondering in Europa Bij Rijkswaterstaat wordt nog nagedacht over de oplossing van de verkeersborden. Een woordvoerder wil verder nog niets zeggen over de maatregel. ''We moeten de minister eerst maar eens de tijd geven om de alles uit te werken. Het is op dit moment nog te vroeg om daar op vooruit te lopen.''
HR Groep heeft informeel contact met Rijkswaterstaat over het aanpassen van de borden langs de rijkswegen. De opdracht is nog niet gegeven. Eerder vertelde directeur Goddijn aan Hart van Nederland dat het een flinke klus is. ''Er zijn er ongeveer 1500 borden waar nu al 100 op staat. Er zijn er 1000 waar 120 op staat en zo’n 500 waar 130 op staat.'' Door het besluit van het kabinet moeten dus zeker 1500 borden vervangen worden. Lees ook: Nederlanders blijken niet allemaal even blij met 100 km/u op de snelweg Het plaatsen van de nieuwe borden kost volgens Goddijn wel een paar weken: ''Dat plaatsen is een heel intensief traject met in deelgebieden aanvragen van vergunningen. En dan kun je uiteindelijk per dag een bord of 20 a 30 vervangen.'' Goddijn verwacht dat zijn bedrijf zeker een maand nodig heeft om de klus te klaren. Het is nog niet bekend vanaf wanneer je overdag alleen nog 100 km/u per uur moet rijden. De maatregel wordt ergens in de komende maanden ingevoerd.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.