Weer & Verkeer

Kwart van Nederlanders gaat zich niets aantrekken van 100 kilometer-maatregel

Niet iedereen is het eens met de 100 kilometer maatregel om de stikstofuitstoot in Nederland fors te verminderen. Zo is, volgens ons Wat vindt Nederland-panel, een kwart van de Nederlanders niet van plan om zich te gaan houden aan de nieuwe maximumsnelheid.

Aan het onderzoek waaraan woensdag ruim 2600 mensen aan meededen zegt 27 procent zich niet aan de nieuwe maatregel te gaan houden. Het kabinet heeft deze maatregel genomen om op korte termijn de stikstofuitstoot in Nederland terug te brengen. Maar hoe zij de nieuwe maatregel willen gaan handhaven is nog niet bekend.

Wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen ingaat, is nog niet bekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. De verlaging kan volgens de minister niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd, omdat er onder meer nieuwe verkeersborden langs de weg moeten worden geplaatst.

Opdraaien voor stikstofcrisis

Automobilisten voelen zich nu het haasje omdat het er nu op lijkt dat alleen zij de rekening moeten gaan betalen voor een schoner en beter milieu. 32 procent van de ondervraagden vinden het belachelijk dat niet de boeren of de bouwers maar dat zij moeten opdraaien voor het stikstofprobleem.

In Drenthe ligt dat percentage het hoogst, daar is 40 procent niet van plan om zich aan de nieuwe maximumsnelheid te gaan houden. In Zeeland zijn ze het braafst. Daar zegt slechts 10 procent van de ondervraagden zich niet te gaan houden aan de maatregel.

Langzaamste in Europa

Door de nieuwe maatregel rijden ze straks nergens op het Europese vasteland langzamer dan wij. In de landen om ons heen ligt de maximumsnelheid op 120, 130 of 140 kilometer per uur. Bij de oosterburen is er zelfs helemaal geen snelheidslimiet.

Lees ook: Maximumsnelheid van 130 naar 100: nergens in Europa rijden ze langzamer

Volgens de ondervraagden zou het goed zijn als er een Europese maximumsnelheid zou komen. Ruim driekwart (76 procent) van de deelnemers vindt het een goed idee als de maximumsnelheid in alle Europese landen hetzelfde zou zijn.

Demonstratie op Malieveld

Dat er veel Nederlanders niet tevreden zijn met het plan is wel duidelijk. Op Facebook is er namelijk een evenement aangemaakt om te komen demonstreren op het Haagse Malieveld. Ruim 10.000 mensen zijn al geïnteresseerd in de demonstratie. Dit in navolging van de boeren en de bouwers.

De maker van het evenement wil op zaterdag 23 november het protest laten plaatsvinden. ”Wij gaan vanavond op nog in overleg over hoe we het in goede banen gaan leiden”, laat de organisator aan ons weten. Daarna zal er gesproken worden met de gemeente en politie. ”Wij begrijpen dat elke demonstratie gepaard gaat met een aantal regels en wij zullen ons hier dan ook aan houden.”