Politiek

Maximumsnelheid van 130 naar 100: nergens in Europa rijden ze langzamer

De maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen wordt overdag verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Het is één van de maatregelen die het kabinet noodgedwongen heeft moeten nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Premier Rutte sprak van een “rotmaatregel”, maar wel een die nodig is “om te voorkomen dat Nederland op slot gaat” en banen verloren gaan. Door de stikstofmaatregel bungelt Nederland nu bijna onderaan de lijst van EU-landen. Alleen in IJsland wordt nog langzamer gereden. Daar geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.

Hoe hard mag je in de rest van de EU?

In andere EU-landen om ons heen mag nog gewoon lekker doorgereden worden. In België, Zwitserland, Zweden en Portugal is 120 kilometer per uur nog altijd de maximumsnelheid.

Frankrijk, Spanje en Italië hanteren alle drie de huidige maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. In Polen mag je het gaspedaal nog dieper intrappen. Daar mag je maar liefst 140 kilometer per uur. Bij onze oosterburen in Duitsland geldt zelfs helemaal geen snelheidslimiet.

Invoering snelheidsverlaging

Wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen ingaat, is nog niet bekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. De verlaging kan volgens de minister niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd, omdat er onder meer nieuwe verkeersborden langs de weg moeten worden geplaatst.