Terug

Volg Hart van Nederland

ME moet in meerdere steden ingrijpen na WK-verlies Marokko

WK

14 dec 2022, 22:44

In verschillende steden waren veel mensen de straat op gegaan na het verlies van Marokko tegen Frankrijk. Het Afrikaanse land verloor met 2-0 in de halve finale van het WK voetbal. In Amsterdam en Rotterdam was het onrustig, daar moet de Mobiele Eenheid ingrijpen. In Amsterdam is een noodbevel van kracht.

In de hoofdstad zochten meer dan honderd mensen de confrontatie op met de politie in de omgeving van Tussen Meer in Osdorp. De ME heeft ingegrepen, er is ook een noodbevel van kracht. In de buurt werd na het WK-verlies van Marokko al veel vuurwerk afgestoken. Inmiddels is het rustig, laat een politiewoordvoerster rond 00.15 uur in de nacht van woensdag op donderdag weten.

Stenen naar Rotterdamse politie

In Rotterdam heeft de ME groepjes jongeren weggejaagd van de West-Kruiskade en het Kruisplein in het centrum van de stad. Jongeren staken daar vuurwerk af, blokkeerden de straat en gooiden enkele stenen naar de politie. Ook werd een omstander mishandeld, die een gebroken neus opliep.

De ME riep mensen op om weg te gaan. Buurtvaders en- moeders spraken de achterblijvende groep aan, maar zonder resultaat. Daarop ging de ME te voet in linie door de straat. Er zijn geen charges uitgevoerd, meldt de politie. Na de inzet van de ME was het vlak na middernacht weer rustig in het centrum. Verspreid over de avond en stad zijn veertien aanhoudingen verricht, voornamelijk voor het gooien van vuurwerk en belediging.

Rust in Den Haag

In Den Haag waren honderden mensen op de been in de Schilderswijk. Hoewel er veel mensen op de been waren, heeft dat niet geleid tot ongeregeldheden. In een toespraak van de jongeren op straat werden onder meer de politie en de buurtvaders bedankt.

Wel zijn twee mensen opgepakt, onder meer wegens het afsteken van zwaar vuurwerk. Maar het was verder een stuk kalmer "dan na de afgelopen wedstrijden". Her en der liepen groepen door de straten, maar rond 23.30 uur waren de straten zo goed als leeg.

Hapjes voor Utrechtse agenten

Ook in Utrecht zijn teleurgestelde, maar trotse fans de straat op gegaan. Daarbij is ook vuurwerk afgestoken, veelal in de kleuren van de Marokkaanse vlag. Ook in Utrecht is de politie aanwezig. Agenten kregen daar hapjes uitgedeeld.

Maatregelen

Na eerdere wedstrijden brak er in meerdere steden onrust uit, waaronder in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De ME moest er sommige gevallen aan te pas komen om de straten schoon te vegen.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er door meerdere steden maatregelen genomen om onrust te voorkomen. Marokko komt nog één keer in actie op dit WK. Zaterdag zullen ze de troostfinale spelen tegen Kroatië.

In de televisieprogramma's gaat het natuurlijk over de wedstrijd en de gevolgen daarvan. Bij de Hart van Nederland-podcast TV-TALK nemen we de belangrijkste fragmenten met je door:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Beeld: District 8

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.