Terug

Volg Hart van Nederland

Feeststemming na gewonnen WK-wedstrijd Marokko slaat om, ME in meerdere steden in actie

WK

10 dec 2022, 18:30

Op verschillende plekken in het land zijn Marokkaanse voetbalfans zaterdag massaal de straat op gegaan om de WK-overwinning te vieren van hun thuisland op tegenstander Portugal. Marokko won de kwartfinale met 1-0 en staat daarmee als eerste Afrikaanse land ooit in de halve finales van het wereldkampioenschap.

Op het Mercatorplein in Amsterdam renden ongeveer honderd voetbalsupporters na het eindsignaal het plein op om met vlaggen te zwaaien naar toeterende auto's en scooters die voorbijrijden. De politie Amsterdam laat op Twitter weten meerdere aanhoudingen te hebben verricht voor het afsteken van zwaar vuurwerk in de hoofdstad.

Voor de straat Tussen Meer in Amsterdam-Osdorp is een noodbevel afgegeven, wat betekent dat iedereen de straat moet verlaten. Als mensen geen gehoor geven aan de oproep weg te gaan, kunnen ze worden opgepakt. Op het Mercatorplein heeft de politie nog niet ingegrepen. Wel is het daar erg onrustig. Er zijn nog grote groepen mensen op de been en er wordt zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij de menigte over het plein rent.

Politie bekogeld met stenen

De ME heeft in Rotterdam in de omgeving van het Kruisplein besloten om in te grijpen. Onder meer met politiepaarden werd de resterende menigte uiteengedreven. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht voor het afsteken van zwaar vuurwerk.

Tegen 22.00 uur zaterdagavond gaf de ME de laatste groepjes overlastgevers de opdracht om te vertrekken en werd de kruising 's-Gravendijkwal en Eerste Middellandstraat leeg geveegd. Eerder op de avond dreven de mobiele eenheid en agenten met honden een groep op naar het einde van de West Kruiskade en de kruising met de 's-Gravendijkwal. Enkele honderden mensen stonden op de kruising in het centrum. De politie werd vanaf het kruispunt bekogeld met stenen.

Op Twitter spreekt de politie van een aantal incidenten waarbij zwaar vuurwerk is afgestoken. Nadat er een periode was gefeest, verzocht de politie de aanwezigen naar huis te gaan, een oproep waar de meesten gehoor aan gaven. Een groepje dat zorgde voor overlast weigerde echter te vertrekken, reden voor de ME om het plein schoon te vegen.

Ook noodbevel in Den Haag

De ME heeft ook in de Schilderswijk in Den Haag ingegrepen. Er is een noodbevel afgekondigd. De politie roept mensen in de omgeving van de Vaillantstraat op te vertrekken. Direct na het laatste fluitsignaal kwamen daar tientallen mensen naar buiten om te feesten.

Zijstraten van de Vaillantlaan zijn afgesloten. De ME vormde daar een linie. Mensen werden richting station Hollands Spoor gedreven met politie en honden. Volgens omstanders wordt met vuurwerk naar de ME gegooid. De politie heeft twintig tot veertig mensen tot de hoek van de Vaillantlaan en de Parallelweg gedreven. De marechaussee is ook aanwezig.

Eerst feestelijk, toen grimmiger

In de Utrechtse wijk Lombok is het heel druk op straat en klinkt vooral getoeter en vuurwerk. De sfeer begon daar zaterdagavond feestelijk, maar werd later grimmiger, aldus de politie. Door vernielingen, het gooien van zwaar vuurwerk en agressie tegen agenten moest ook hier de ME worden ingezet. Op beelden die op Twitter worden gedeeld is te zien dat het Moskeeplein in de stad wordt ontruimd. Mensen verspreiden zich.

Rellen na eerdere wedstrijden

Na de vorige twee overwinningen van Marokko op het WK ontstonden hevige rellen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Om te voorkomen dat er zaterdagavond opnieuw ongeregeldheden ontstaan, zijn er verschillende maatregelen getroffen.

Zo heeft Amsterdam meerdere locaties aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Zeven verdachten van eerdere rellen zitten op last van het Openbaar Ministerie (OM) verplicht thuis. In Den Haag werden ongeveer dertig waarschuwingsbrieven gestuurd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.