Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: nog niet besloten over verlenging 'gedeeltelijke lockdown'

LIVEBLOG | Rutte: nog niet besloten over verlenging 'gedeeltelijke lockdown'

Politiek

28 okt 2020, 06:51

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown' en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 10.315, dat zijn er 31 minder dan maandag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.376, dat zijn er 18 meer dan dinsdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 454, dat zijn er 16 meer dan dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.070 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:22 - Commerciële teststraten moeten zich beter aan regels houden

Commerciële teststraten moeten zich beter aan de regels gaan houden, vindt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Daarom gaat hij de regels verduidelijken. Zo moet er altijd getest worden onder medisch toezicht en moet de registratie op orde zijn. Op dit moment zijn "vermoedelijk" niet alle commerciële teststraten bekend, zei de minister in de Tweede Kamer. Er is niet altijd een arts aanwezig en ook worden positieven testuitslagen niet altijd doorgegeven aan de GGD. Dan kan de GGD geen bron- en contactonderzoek doen. Als de bedrijven zich niet aan de regels houden, zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ingrijpen, waarschuwde De Jonge. Vorige week meldde de inspectie al dat klanten er "niet automatisch" van moeten uitgaan dat alle commerciële teststraten even betrouwbaar zijn.

Update 19:14 - In nog drie regio's coronasituatie nu 'zeer ernstig'

In nog eens drie regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben vanaf woensdag het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Het gaat om de regio's IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord. Deze drie regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord. Ook in Limburg-Zuid is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Ook Fryslân, Groningen, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland staan op dit niveau. Zeeland is nu de enige regio die nog op het niveau 'zorgelijk' staat, het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.

Update 18:17 - Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' langer wordt verlengd. Dat misverstand wilde premier Mark Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer wegwerken. Ook spreekt hij tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier. Over beide uitspraken in het persmoment dat Rutte en De Jonge dinsdag hielden, ontstond verwarring. Om onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig. Op 13 oktober had het kabinet het nog over vier weken, maar "wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren", zei De Jonge dinsdag. Volgens Rutte is dat toch nog niet besloten. "Dat is wat je nu voorzichtig door je oogharen kan zien", zegt Rutte woensdag tegenover de Kamer. "Hebben we nou al besloten dat het pakket wordt verlengd tot na half november? Hebben we nog niet besloten." Maar het kabinet wil volgens hem alvast duidelijkheid geven over de komende tijd. "Dat is de reden dat we dat gisteravond gezegd hebben."

Update 17:41 - Minder veerkracht ziekenhuispersoneel, ziekteverzuim schommelt

De mate van ziekteverzuim en veerkracht onder zorgpersoneel in ziekenhuizen, verschilt op dit moment sterk per ziekenhuis. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Het Medisch Spectrum Twente in Enschede ziet dat het "in de eerste coronagolf minder zieken had dan normaal, nu is dat meer dan normaal", zegt een woordvoerder. Mensen zijn positief getest, moeten in quarantaine, zijn anderszins ziek of zijn thuis "omdat het hen teveel wordt". Het ziekenhuis heeft een aanvraag gedaan voor hulp van het leger, maar die is niet gehonoreerd omdat bij andere ziekenhuizen de nood hoger is. Nu krijgen mensen die niet meer werken de vraag tijdelijk terug te komen, anderen krijgen het verzoek meer te werken. Ook wordt de hulp van personeel van een orthopedische kliniek uit de buurt ingeroepen. Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam ligt het ziekteverzuim hoog. "Er zijn afdelingen waar het algemeen ziekteverzuim onder verpleegkundigen oploopt tot meer dan 10 procent," aldus een woordvoerder. Het Haaglanden Medisch Centrum wil geen aantallen geven, maar laat wel weten dat het ziekteverzuim sinds half september oploopt. Bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem "kraakt en piept het, iedereen doet zijn stinkende best om alles rond te krijgen". Uit het noorden komt een ander geluid. Het ziekteverzuim bij het Martiniziekenhuis in Groningen ligt op dit moment zelfs lager dan het ziekteverzuim een jaar geleden. Wel verschilt de inzetbaarheid van personeel per dag. "De flexibele schil wordt nu altijd ingezet, dus zijn er weinig uitwijkmogelijkheden", vertelt een woordvoerder. Om de toegenomen drukte op te vangen zijn vier operatiekamers gesloten. Ook bij het Radboudumc in Nijmegen fluctueert het verzuim per dag sterk, maar "in het algemeen zien we geen groot verschil vergeleken met deze periode een jaar geleden". Met een verzuimpercentage van 4,5 procent "zitten we zelfs iets onder het percentage van begin dit jaar", aldus een woordvoerder. Wel zien ziekenhuizen sterke signalen dat de tweede coronagolf door medewerkers anders wordt ervaren dan de eerste. Hoewel het niet in cijfers kan worden bevestigd, is er ook ziekteverzuim door vermoeidheid. "In het voorjaar stond iedereen te bruisen van de energie, nu zijn mensen nog vermoeid van die eerste ronde en is de situatie uitzichtlozer. De hele sfeer is anders. Toen heerste het gevoel ‘we gaan dit met z'n allen kop indrukken’, nu is dat ‘daar zitten we dan met z'n allen en waar eindigt dit?’", vat de woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht de sfeer samen. Ook het MST Enschede herkent "dat er minder veerkracht is".

Update 16:49 - Duizend militairen getraind voor XL testlocaties

Ongeveer duizend militairen worden momenteel getraind om op de nieuwe extra grote testlocaties te gaan werken. Het gaat om niet-medisch personeel dat intern wordt opgeleid met hulp van opleidingsinstituut NCOI , aldus het ministerie van Defensie. De zeven zogenoemde XL-locaties, waar zowel reguliere als verschillende sneltesten worden aangeboden, komen waarschijnlijk in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en de regio Arnhem-Nijmegen. Mensen moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid in december terechtkunnen bij deze locaties. Circa negenhonderd militairen van de landmacht en honderd mariniers volgen nu een korte opleiding. Het is de bedoeling dat de militairen alleen in de opstartfase de XL-locaties bemensen. Er wordt verder overlegd of de betrokken militairen vervolgens nog kunnen worden ingezet in regionale sneltestlocaties.

Update 16:29 - Aantal nieuwe coronagevallen flink lager door nieuwe storing

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 'slechts' 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 10.000 besmettingen meldde. Het lage cijfer komt door een technische storing waar het instituut woensdag mee kampte. De gegevens zijn niet compleet en daarom heeft het cijfer "een vertekend beeld", aldus een woordvoerder. Hoeveel meldingen niet zijn verwerkt, is niet bekend. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 67.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 320.000 mensen in Nederland positief getest. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren zeventig sterfgevallen gemeld.

Update 16:02 - 'Ga niet langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten'

"In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet." Die dringende oproep doet de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In de hoofdstad en omliggende plaatsen geldt het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Daarom vraagt de veiligheidsregio om deze keer niet op straat Halloween (31 oktober) en Sint Maarten (11 november) te vieren. Normaal gaan ouders met kinderen in groepen langs de deuren om een liedje te zingen en zo wat lekkers te 'verdienen'. Dat is nu geen goed idee, omdat in groepen de kans op verspreiding van het virus groot is, zegt de veiligheidsregio. "Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint Maarten weer samen vieren." Maar ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken, aldus de veiligheidsregio. Premier Mark Rutte zei dinsdagavond nog dat het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten alleen in kleine groepen zal kunnen, evenals het vieren van pakjesavond op 5 december.

Update 15:53 - Rechtszaken in provinciehuis van Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland houdt de komende twee maanden zittingen in het provinciehuis in Utrecht. De provincie stelt de Statenzaal en de Commissiekamer beschikbaar voor rechtszaken. Vrijdag is de eerste zitting. Vanwege coronamaatregelen is de capaciteit van gerechtsgebouwen beperkt, bijvoorbeeld omdat de zalen na elke zaak schoongemaakt moeten worden. Een aantal kleine zalen is niet in gebruik in verband met de afstandsregel van 1,5 meter. In de grootste zittingszalen in Utrecht passen op dit moment slechts zestien betrokkenen en dat levert problemen op bij grote zaken met veel partijen of belanghebbenden. In het provinciehuis aan de Archimedeslaan, het voormalige hoofdkantoor van Fortis, zijn de zalen groter. Op basis van de huidige coronamaatregelen geldt een maximum van dertig personen per zittingszaal. In het provinciehuis worden alleen civiele zaken behandeld en geen strafzaken vanwege de veiligheid.

Update 14:43 - Weer technische storing bij coronacijfers RIVM

Het is nog niet bekend hoeveel coronagevallen in het afgelopen etmaal zijn gemeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert de ruwe gegevens dagelijks rond 14.15 uur, maar er is sprake van een technische storing. Het is nog niet bekend wanneer de cijfers komen. (http://Opnieuw storing bij RIVM: niet bekend wanneer cijfers komen).

Update 14:20 - Lichte stijging ziekenhuisopnames coronapatiënten

n Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Van de ziekenhuispatiënten met Covid-19 liggen er 545 op de intensive care, onder wie de twee mensen die naar het Duitse Münster zijn gebracht. Dat is een stijging van 16 ten opzichte van dinsdag. Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 35 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere, vijf meer dan dinsdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden overgeplaatst, liggen er drie op de ic. Ook binnen regio's worden patiënten overgeplaatst, maar daarover rapporteert het landelijke centrum niet. Mensen die ziek zijn geworden door het virus vormen de meerderheid van alle Nederlandse patiënten die momenteel op de ic's liggen. Dat zijn er nu in totaal 1006, inclusief de twee coronapatiënten in Duitsland. Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die gaat naar 1350 bedden. In noodgevallen kan dat aantal verder stijgen tot 1700.

Update 13:51 - Reisadvies Cyprus aangepast

Vanwege het oplopende aantal besmettingen op Cyprus, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangepast. Nederlanders die terugkeren uit Cyprus, wordt geadviseerd tien dagen in quarantaine te gaan. Cyprus was al aangemerkt als oranje, daarin verandert niets. https://twitter.com/247BZ/status/1321433758323662851

Update 13:51 - Van Dissel: besmettingscijfers vertekend door ICT-probleem

De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden. Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er door de genoemde storing veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag. Lees meer.

Update 13:11 - Foutje bij stemming over zorgsalaris leidt niet tot actie kabinet

Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Dinsdag werd zo'n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. "Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken." Lees hier meer.

Update 12:55 - Bloedbank ziet toename antistoffen tegen Covid-19 bij bloeddonors

Bloedbank Sanquin ziet een toename in aangetroffen antistoffen tegen Covid-19 bij bloeddonors. Naar schatting hebben nu gemiddeld 6,2 procent van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen de ziekte, blijkt uit gegevens van de bloedbank. Begin april was dit 2,7 procent en in mei 5,4 procent. "We zien een uitschieter bij jongere donors (18 tot 40 jaar) uit Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar heeft meer dan 1 op de 10 van de donors antistoffen. Dat komt overeen met het relatief hoge aantal infecties bij jong-volwassenen", aldus een woordvoerder. In Limburg en Noord-Brabant zijn de gemiddeld hoogste percentages antistoffen aangetroffen (8,5 procent), in het noorden (3,9 procent) het laagst.

Update 12:28 - Ziekenhuis Venlo slaat alarm om toename coronapatiënten

Ziekenhuis VieCuri in Venlo komt er niet langer aan toe om patiënten met corona uit het westen van Nederland op te vangen. Het ziekenhuis heeft de handen vol aan de toenemende stroom van patiënten uit de eigen regio. Dat laat VieCuri woensdag weten. "Daar waar de Limburgse ziekenhuizen de afgelopen weken patiënten overnamen uit bijvoorbeeld de Randstad, vanaf woensdag geldt in ieder geval voor VieCuri dat dit niet meer kan en wij juist zelf patiënten moeten overplaatsen", aldus een woordvoerster. "We hebben te maken met een flinke toename aan Covidpatiënten in ons ziekenhuis. Deze flinke toename betekent dat VieCuri het traject in gang heeft gezet om patiënten over te gaan plaatsen naar andere ziekenhuizen." Aan het eind van de middag wordt er een persconferentie gehouden in het ziekenhuis om het nieuws toe te lichten. Lees hier meer.

Update 12:20 - Minister: verkoop complotblad mag, wel graag naast Fabeltjeskrant

Boekhandelaren als AKO en Bruna mogen gewoon een 'complotblad' als het tijdschrift Gezond Verstand verkopen. "Dat is ook niet iets dat je wil censureren", zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Maar de winkels moeten wel opletten hoe ze zo'n blad presenteren. Het past immers eerder naast de Fabeltjeskrant dan tussen de medische literatuur, zegt de bewindsvrouw. "Ik vind het aan bedrijven zelf wat zij wel en niet aanbieden, zolang er niet sprake is van een strafbare inhoud", zegt Ollongren. Verschillende Kamerleden vroegen tijdens een debat met de minister over nepnieuws naar het besluit van enkele boekhandelaren om Gezond Verstand te verkopen. GroenLinks en D66 wijzen op de verantwoordelijkheid van verkopers. Volgens D66'er Kees Verhoeven is het "naïef en kortzichtig" om te doen alsof winkeliers niet over de inhoud gaan.

Update 09:57 - 'Patiënt verzwijgt Covidklachten uit angst voor uitstel operatie'

Patiënten die reguliere zorg nodig hebben verzwijgen steeds vaker dat zij coronaklachten hebben, stelt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Reden is dat ze niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld. "Dit vormt een groot risico voor de patiënt zelf, de zorg en voor andere patiënten", aldus de vereniging. De organisatie roept patiënten en hun bezoekers op om klachten kenbaar te maken. Volgens de anesthesiologen is de kans op complicaties bij een operatie groter bij patiënten die Covid-19 hebben. Patiënten worden nu bij binnenkomst in het ziekenhuis gevraagd naar coronaklachten. Afhankelijk daarvan kunnen ze getest worden. De organisatie wijst ook op de grote personeelstekorten in de zorg. "Hoe meer risico zorgverleners lopen, hoe groter het ziekteverzuim wordt en die tekorten oplopen. Daarmee is het niet melden van klachten door patiënten en hun bezoek ook een groot risico voor het op peil houden van de reguliere zorg."

Update 09:47 - Onderwijsorganisaties: alles eraan doen om scholen open te houden

Organisaties uit het onderwijs roepen personeelsleden en leerlingen op er "met elkaar alles aan te doen de scholen zolang als verantwoord is open te houden". Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, schrijven de VO-Raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in een open brief. "We, maar vooral jullie, weten als geen ander hoe moeilijk het is om alle regels en voorschriften altijd na te leven", aldus bestuurders van de organisaties. "Het is soms lastig om in een volle school de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en onderwijspersoneel en tussen personeel onderling te bewaren. Maar laten we er samen alles aan blijven doen om deze afstand te realiseren en laten we elkaar ook steeds weer aan deze afspraak herinneren." Ook van belang is dat scholen vooral "doen wat strikt noodzakelijk is, en dat is lesgeven". Allerlei activiteiten die niet strikt noodzakelijk zijn, van open dagen en vergaderingen tot oudergesprekken en vieringen, kunnen beter op de lange baan worden geschoven of op afstand worden gedaan via internet. Verder noemen de organisaties het belangrijk om "consequent aandacht blijven besteden aan de hygiënemaatregelen, waaronder handen wassen".

Update 08:52 - OMT komt met negatief reisadvies voor kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis. Het Parool schrijft er over. In het nieuwste advies stelt het OMT dat in de zomermaanden ‘vele honderden’ mensen, vooral jongeren, met corona naar Nederland zijn teruggekomen van een vakantie in het buitenland. Bovendien ging volgens metingen van de GGD slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een zogenoemd ‘code oranjeland’ in quarantaine. Lees ook: Zet het coronavirus definitief een streep door wintersport? Daar komt bij dat het op veel plekken, zoals in de rij bij skiliften, moeilijk is 1,5 meter afstand te houden en dat wintersportvakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen, waar de risico's op besmetting groter zijn. Ervan uitgaande dat de situatie buiten Nederland deze winter qua risico op coronabesmettingen niet wezenlijk zal veranderen, zullen vakanties in het buitenland worden ontraden, zo verwacht het OMT.

Update 08:33 - Ruim 4,5 miljoen mensen zagen 'coronapersmoment' kabinet

Gemiddeld ruim 4,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond gekeken naar mededelingen over de coronasituatie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) zagen gemiddeld 2.944.000 mensen in het 'Journaal extra' op NPO1 dat De Jonge zei dat de huidige coronamaatregelen zeker nog tot in december gaan duren. Op RTL werd het 'Nieuws Extra' bekeken door gemiddeld 1.271.000 mensen. Op SBS6 zaten rond 19.00 uur gemiddeld 374.000 mensen klaar voor de uitzending van het extra ingelaste journaal. Het kabinet noemde deze persconferentie geen persconferentie maar 'persmoment'. Volgende week dinsdag, zo verwacht Rutte, komt er weer een reguliere persconferentie zoals de afgelopen maanden gebruik is geworden als het kabinet maatregelen rondom corona aanscherpte of versoepelde.

Update 07:03 - Veel sportscholen draaien verlies, 'ouderen durven het niet aan'.

Het ledental van sportscholen is de laatste maanden gestegen, maar zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat meldt de NOS woensdag. Volgens brancheorganisatie NL Actief is het gemiddeld nu zo'n 80 tot 90 procent ten opzichte van maart. Rond de heropening in juli was dat zo'n 70 procent. Jongere sporters gaan nu wel weer sneller naar de sportschool dan ouderen. Voor veel ondernemers is de terugkeer van dit deel van de oorspronkelijke leden nog niet genoeg om de kosten te dekken, zegt Ronald Wouters, directeur van NL Actief. Want juist met die laatste 10 à 20 procent maken sportscholen vaak pas winst. "60-plus is gereserveerder dan de jongere om terug te keren", zegt Wouters. "De doelgroep waar een ondernemer zich op richt, is daarom een belangrijke factor in de verliezen en terugkerende leden."

Update 06:32 - 'Lijkt erop dat we de piek van de tweede golf naderen’

De piek van de tweede coronagolf in Nederland is in zicht. Dat stelt Jacco Wallinga, hoofd van de afdeling Modellering van Infectieziekten bij het RIVM in een gesprek met het AD. Dinsdag telde Nederland voor de derde keer meer dan 10.000 coronabesmettingen in een etmaal, maar de explosieve groei is er volgens Wallinga uit. Ook ziet Wallinga het reproductiegetal dalen richting de één. "Hij zit er nog iets boven, volgens onze schatting nu. Maar ik wil waken voor te snelle conclusies. Het nare van deze dagen is: we vermoeden dat we de piek bereiken, maar dat kun je pas echt concluderen als je eroverheen bent en de aantallen echt dalen. Ik hoop en verwacht dat we dat dit weekeinde of vlak daarna kunnen zeggen." De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. De verspreiding van virus wordt dan minder en stopt geleidelijk. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schatte dinsdag dat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88 staat. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen.

Update 06:32 - Kabinet wil 25 testlocaties voor sneltesten

Het kabinet wil het aantal testmogelijkheden flink verruimen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er komen onder meer 25 testlocaties voor sneltesten. De eerste locaties moeten eind volgende maand worden geopend. Verder komen er zeven extra grote testlocaties waar naast de gewone test ook verscheidene soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven. Ook gaat de GGD onderzoeken of er ook wijkgericht getest kan gaan worden. "Hierbij kunnen mobiele units helpen, door deze in te zetten op plekken waar de prevalentie hoog is en/of bij uitbraken", schrijft de minister. Voor al deze testlocaties is veel personeel nodig. Met het ministerie van Defensie heeft VWS afgesproken dat militairen in de opstartfase gaan helpen. Ook wordt met het bedrijfsleven samengewerkt voor het aanleggen van de nieuwe testlocaties. Er worden op dit moment gemiddeld ruim 62.700 coronatest per dag afgenomen. Hij verwacht dat voor het einde van november 90.000 tests per dag worden gedaan. "Dit staat los van de introductie van sneltesten", aldus De Jonge. Begin volgend jaar is het streven om 100.000 tot 130.000 testen per dag af te kunnen nemen.

Update 06:01 - Rutte moet in Tweede Kamer coronabeleid uitleggen

Een dag nadat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hadden gezegd dat de gedeeltelijke lockdown nog tot in december gaat voortduren, gaan beide bewindslieden in debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. De Kamer is de afgelopen tijd steeds kritischer geworden over het coronabeleid van het kabinet. Partijen vinden onder meer dat het kabinet te lang heeft gewacht met nieuwe maatregelen om het groeiend aantal besmettingen te stoppen. Het is nu nog te vroeg om het effect van de nieuwe maatregelen te meten, zei Rutte dinsdagavond tijdens een korte persconferentie. De maatregelen werden bijna twee weken geleden van kracht. Het beeld van de laatste dagen is volgens de premier niet ongunstig. Er is een afvlakking zichtbaar maar de cijfers blijven te hoog. Voor het debat begint zullen Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM de Kamerleden bijpraten over de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.

Update 05:32 - ’Grote snelteststraat in parkeergarage Schiphol’

Schiphol krijgt een grote teststraat waar reizigers zich vlak voor vertrek snel kunnen laten controleren op corona. De locatie zou volgens bronnen de parkeergarage P3 zijn, die normaal voor lang parkeren is gereserveerd, maar nu praktisch leeg staat door 70 procent teruggang in passagiers. Het ministerie van VWS maakt alle plekken voor nieuwe ’XL-teststraten’ en sneldiensten woensdagochtend bekend. Een woordvoerder wilde daar dinsdag formeel nog niet op vooruitlopen, maar ingewijden bevestigen tegenover De Telegraaf dat Schiphol daarbij zit. De teststraat is niet alleen voor reizigers, maar ook voor automobilisten op de A4 en inwoners van de Randstad. Afgelopen zomer was er een proef met een kleine teststraat in aankomsthal 3 op Schiphol.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.