Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen, extra veel door storing van woensdag

LIVEBLOG | RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen, extra veel door storing van woensdag

Politiek

19 nov 2020, 06:59

Het aantal nieuwe besmettingen neemt de afgelopen dag weer af. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel. Vannacht vervielen de aangescherpte maatregelen en mogen we onder andere weer naar de bioscoop, het zwembad en het museum. Wel blijft het de komende periode spannend over hoe we de feestdagen kunnen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5.725, dat zijn er 1.097 meer dan op woensdag (mede door storing van gisteren) – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.030, dat zijn er 57 minder dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 555, dat zijn er 4 minder dan op woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.698 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 20:35 - Derde coronadode op Curaçao

Op Curaçao is een derde persoon overleden die was besmet met het Covid-19 virus. Het gaat om een man van boven de tachtig die in het ziekenhuis lag. Dat heeft de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth gezegd tijdens een persconferentie op het eiland. Er zijn donderdag 79 nieuwe besmettingen geregistreerd van het coronavirus. Dat is opnieuw een record. Woensdag werden voor het eerst 67 nieuwe gevallen gemeld. Het totaal aantal actieve besmettingen op het eiland steeg daarmee naar 590. Epidemioloog Gerstenbluth zei te verwachten dat het aantal besmettingen de komende dagen nog verder zal oplopen.

Update 20:08 - 'Laat studenten de stembureaus in maart bemannen'

Studenten kunnen bij de verkiezingen in maart helpen op de stembureaus nu er waarschijnlijk meer vrijwilligers nodig zijn vanwege de coronacrisis. De overheid zou daarvoor een wervingscampagne moeten opzetten, stellen het CDA en de koepel van studentenverenigingen LKvV voor aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Universiteiten (VNSU) steunen het idee. Ollongren zint op maatregelen om het gevaar op besmetting tijdens de landelijke verkiezingen zoveel mogelijk te verminderen. Een optie kan zijn om de verkiezingen uit te smeren over meerdere dagen. Dan zijn er meer stembureauleden nodig. Ook zouden er tekorten kunnen ontstaan als veel oudere vrijwilligers afhaken komende verkiezingen omdat ze kwetsbaarder zijn voor het virus. Bij de LKvV zijn ruim 44.000 verenigingsstudenten aangesloten. Praeses Denise van de Sant vindt dat dit initiatief naadloos aansluit op onze succesvolle landelijke campagne ‘Daar doen we het voor’. "Vanuit de studentengemeenschap dragen we graag ons steentje bij zodat verkiezingen veilig en soepel doorgang vinden." CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen: "Hoe mooi zou het zijn als we deze verkiezingen veel jongeren in het stembureau zien meehelpen? Zo ontzien we ouderen en betrekken we studenten bij het belangrijkste moment van onze democratie. Een win-winsituatie als je het mij vraagt."

Update 18:25 - Kabinet: weg vrij voor snelle beëindiging nertsenhouderij

Het vervroegde fokverbod voor nertsen en de daarbij horende stoppersregeling zijn zo vormgegeven dat het voor ondernemers in deze sector geen zin heeft hun fokdieren nog langer aan te houden. Afhankelijk van het tempo van de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel kan volgens het kabinet begin volgend jaar een definitief einde komen aan deze omstreden bedrijfstak. Nertsenhouders zouden in 2024 verplicht worden te stoppen, maar dat is vervroegd omdat de pelsdieren een rol kunnen spelen in de verspreiding van het coronavirus. Een nieuw fokseizoen zit er daardoor niet meer in. Sinds dit voorjaar geldt een vervoersverbod en dat blijft van kracht tot alle nertsen gedood zijn. De fokdieren kunnen dus ook niet meer worden verkocht. De vergoeding die de nertsenhouders krijgen, dekt een groot deel van de schade, maar niet alles. Landbouwminister Carola Schouten heeft bepaald dat 15 procent valt onder het normale ondernemersrisico. De compensatie betreft hun gederfde inkomsten voor de komende drie jaar, een tegemoetkoming bij het vinden van ander werk, een bijdrage aan de ontslagvergoeding voor het personeel en een vergoeding voor het waardeverlies van hun fokdieren.

Update 18:01 - Reisadvies Aruba omgezet naar 'geel

Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Aruba is afgenomen, is Aruba nu ook een zogenoemde code geel-bestemming voor passagiers uit Nederland. De kleurcode is donderdag omgezet van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Het reisadvies is aangepast en mensen die terugkomen vanuit Aruba in Nederland hoeven niet in thuisquarantaine. Mensen die naar Aruba gaan, moeten voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring overleggen. Ook Bonaire is nu 'geel'. Wel moeten reizigers een online gezondheidsverklaring invullen en mensen van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Wie dat niet kan laten zien, moet tien dagen op eigen kosten in quarantaine op een aangewezen locatie. https://twitter.com/247BZ/status/1329462009499414542

Update 16:18 - Vuurwerkbranche: intensieve oriënterende gesprekken met overheid

De gesprekken tussen de vuurwerkbranche en ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de gevolgen van het vorige week aangekondigde vuurwerkverbod verlopen "intensief" en "in goede sfeer''. Dat laat voorzitter Marcel Teunissen van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) weten. Momenteel brengt de vuurwerkbranche samen met het ministerie in kaart waar het vuurwerk dat niet mag worden afgestoken opgeslagen kan worden. Dat is nog een hele klus, aldus Teunissen. "Stel dat je het in Duitsland wil opslaan, maar Duitsland komt ook met een vuurwerkbod. Dan moet er snel geschakeld worden. Dat zijn hobbels die we nog tegen kunnen komen. Snelheid is daarbij ook een factor. We willen niet te laat zijn met die opslag." Verder wordt er "oriënterend" gesproken over de voorgestelde compensatieregeling van 40 miljoen euro, maar Teunissen wil verder geen schattingen van extra kosten van opslag noemen, of andere bedragen. Volgens Teunissen is de vuurwerkbranche anders dan andere sectoren. "We maken maar op één moment in het jaar omzet, maar de kosten gaan wel het hele jaar door. Hoe gaan we dat regelen?." De gesprekken worden digitaal gevoerd. Er is nog geen definitieve afspraak voor een volgend gesprek

Update 15:21 - Geen groots ijsvermaak in Rotterdam

Rotterdammers kunnen dit jaar hun ijzers niet uit het vet halen: het IJsvrij Festival is afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie laat weten dat er geen overdekte schaatsbaan komt op het Deliplein op Katendrecht. Dit jaar zou de vierde editie van het IJsvrij Festival in Rotterdam zijn. Voorgaande jaren werd de schaatsbaan opgetuigd in Het Park bij de Euromast en op Plein 1940, deze editie was voor het Deliplein gekozen. Het festival zou eind dit jaar plaatsvinden maar kan vanwege de coronamaatregelen van het kabinet niet doorgaan. Het winterse festival trok de afgelopen jaren 30.000 tot 35.000 bezoekers met de overdekte ijsbaan, een café, muziek, silent disco-avonden en curlingcompetities.

Update 14:54 - Geen mondkapjesplicht in gebedshuis, wel bij contactberoepen

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. De plicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Lees hier meer.

Update 14:41 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gedaald

In Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2030 coronapatiënten, 57 minder dan woensdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met 53 af. Op de intensivecareafdelingen kwamen vier bedden van mensen met Covid-19 vrij. Ic's behandelen in totaal nog 555 mensen die ernstig ziek zijn door het virus. Het afgelopen etmaal zijn twintig patiënten overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio. Dat gebeurt nog altijd om de drukte zoveel mogelijk te spreiden over het land. Eén van de overgeplaatste patiënten ligt op de ic.

Update 14:19 - RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen, extra veel door storing van woensdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5725 meldingen gekregen over positieve testresultaten. Dat zijn er meer dan de afgelopen dagen, maar een belangrijke kanttekening hierbij is dat circa duizend van deze meldingen van de vorige dag zijn. Het RIVM meldde woensdag 4628 positieve tests, maar zei er direct bij dat het werkelijke aantal hoger lag. Door een technische storing bij de GGD'en waren ongeveer duizend gevallen niet doorgegeven aan het RIVM. Die zijn alsnog meegenomen in de dagcijfers die donderdag bekend werden. Op dinsdag meldde het RIVM 4317 positieve tests. Een woordvoerder van het instituut benadrukt nog eens dat dagcijfers niet het belangrijkst zijn voor het bestrijden van de pandemie. Weekcijfers zeggen meer over de trend. Die is al een aantal weken dalend, als gevolg van de aangescherpte maatregelen die het kabinet heeft doorgevoerd. Lees ook: Gezondheidsraad: coronavaccin eerst naar 60-plussers en zieken Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 75. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Woensdag werden 83 sterfgevallen geregistreerd.

Update 12:01 - De Jonge: advies over vaccins sluit aan bij onze aanpak

De voorlopige voorstellen van de Gezondheidsraad voor groepen die als eersten moeten worden ingeënt tegen corona, sluiten aan bij de aanpak van het kabinet, namelijk kwetsbaren beschermen en de zorg niet overbelasten. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge bij de aanbieding van het advies van de raad. Ze komen ook overeen met internationale ideeën hierover, gaf hij aan. De raad stelt voor voorrang te geven aan 60-plussers, kwetsbaren en ook mensen in de zorg. De bewindsman wees erop dat nog wel bezien moet worden hoe effectief welk vaccin is voor wie. Dan pas kunnen keuzes worden gemaakt en ook die worden niet in beton gegoten, omdat er nog allerlei ontwikkelingen kunnen volgen waarop telkens weer behendig moet kunnen worden ingesprongen. Er zullen volgens hem altijd eerste en voorlopige keuzes worden gemaakt. "We gaan een vaccin ook alleen gebruiken als het veilig is en effectief", benadrukte de bewindsman nog eens.

Update 11:00 - Gezondheidsraad: coronavaccin eerst naar 60-plussers en zieken

Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet. Er moet een keuze worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Lees hier meer. 

Update 08:46 - Brandwondencentrum start onderzoek naar nieuwe coronabehandeling

Het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (RKZ) doet onderzoek naar de inzet van een speciaal enzym bij de behandeling van coronapatiënten. Een test met ruim honderd patiënten moet onder meer uitwijzen of het gebruik van alkalische fosfatase de ligduur van mensen met corona op de intensive care kan verkorten. Het Brandwondencentrum ziet bij Covid-patiënten en mensen met ernstige brandwonden hetzelfde probleem, legt RKZ-intensivist Evelien de Jong uit. In beide gevallen wordt het immuunsysteem ontregeld en valt het lichaam zichzelf aan. "Het onderliggende mechanisme van de heftige reactie van het lichaam is nog onbegrepen", stelt De Jong. "Alkalische fosfatase kan mogelijk deze ontregeling meer in balans brengen en daarmee hopelijk de klinische toestand van de patiënt verbeteren."

Update 07:46 - Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor coronacrisis

Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor de coronacrisis, blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van de NOS. De stelling 'Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis' wordt onderschreven door 69 procent van de jongeren, tegen 37 procent gemiddeld. Op de vraag aan alle ondervraagden: 'Hoe voelt u zicht momenteel?' geeft 81 procent zeer goed tot goed als antwoord. Maar bij doorvragen blijkt dat liefst een kwart zich nu minder goed voelt dan voor de crisis. Onder jongeren is dat bijna de helft. In een toelichting zeggen jongeren (18 tot 24 jaar) zich te vervelen of zich eenzaam te voelen. Veel jongeren missen de gezelligheid, de feestjes, hun sociale contacten. Maar vaak gaat het ook dieper en spreken ze van machteloosheid, stress en depressies. Ze vinden de lessen of colleges op afstand moeilijk en voelen zich niet gesteund. Iemand zegt: "Ik ben totaal alleen op emotioneel gebied en ik kan mijn opleiding niet goed volhouden zo." Het onderzoek werd gedaan onder 2290 Nederlanders van 18 jaar en ouder, van vrijdag 13 november tot maandag 16 november.

Update 03:30 - Gezondheidsraad komt met advies over benutten vaccin(s)

De Gezondheidsraad komt donderdag met een voorlopig advies aan het kabinet over de vraag hoe om te springen met een vaccin tegen corona, mocht dat tot de markt worden toegelaten. Daarbij wordt nog niet ingegaan op een specifiek vaccin, maar gaat het heel algemeen over elk vaccin dat goed genoeg zal blijken te zijn. Pas als duidelijk is welk(e) vaccins kan of kunnen worden toegepast, komt er mogelijk een nader advies, mits daar om wordt gevraagd. Lees ook: Tim behoort tot de risicogroep maar wacht met coronavaccin: 'Geef informatie' Een advies is nodig, omdat een vaccin zeer waarschijnlijk niet meteen voor iedereen beschikbaar kan zijn. Het advies moet voorzien in een manier waarop "maximaal gezondheidswinst" kan worden behaald.

Update 02:30 - Opnieuw recordaantal besmettingen op Curaçao

Op Curaçao is woensdag opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat om 67 gevallen. Niet eerder waren er zoveel registraties van besmettingen op één dag op het eiland. Precies een week eerder werd met 51 besmettingen het vorige record bereikt. Momenteel zijn 527 mensen op het eiland besmet. Er liggen acht mensen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn twee mensen overleden die besmet waren met corona. Als gevolg van de toename van het aantal besmettingen heeft de overheid afgelopen zondag besloten de avondklok te vervroegen, die geldt nu de komende drie weken van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Alle winkels en restaurants moeten om 20.00 uur de deuren sluiten, ook moeten mensen verplicht een mondkapje dragen als ze een winkel of begrafenis bezoeken. Thuiswerken wordt sterk gestimuleerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.