Politiek

Gebedshuizen en sekswerkers vrijgesteld van mondkapjesplicht

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. Vanaf 1 december moet iedereen vanaf 13 jaar in publieke binnenruimten, stations en luchthavens een mondkapje dragen.

Onder publieke binnenruimten vallen onder meer de publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, theaters en horecagelegenheden. Het mondkapje mag af als iemand een vaste zitplaats heeft. Wanneer iemand opstaat om naar buiten of naar het toilet te gaan moet het kapje weer op.

Dezelfde regels gelden voor onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. Een onderwijzer die op een vaste plaats voor de klas staat, hoeft ook geen kapje te dragen.

Lees ook: Raalte massaal aan het naaien geslagen om mondkapjes te maken voor minima

Contactberoep

Ook mensen die een contactberoep uitoefenen moeten verplicht een mondkapje dragen. Dit geldt onder meer voor kappers, rij-instructeurs en nagelstylisten. Hetzelfde geldt voor hun klanten. Uitzonderingen worden gemaakt als het werk met een kapje op niet goed kan worden gedaan.

Voor sekswerkers en hun klanten wordt ook een uitzondering gemaakt. Net als voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Voor zorginstellingen geldt de plicht niet, daar is het eigen beleid van de instelling over mondkapjes leidend.

Lees ook: ‘Nederland moet mondkapjes en ventilatie veel serieuzer nemen’

Mondkapjesplicht

Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar ligt het boetebedrag op 38 euro. De Tweede Kamer heeft nu een week om zich over de regeling te buigen. Als het parlement geen bezwaar maakt, kan de plicht op 1 december ingaan.

Het kabinet zag lange tijd geen heil in het gebruik van mondkapjes. Op aandringen van de Kamer kwam er eind september eerst een ‘dringend advies’ van het kabinet. Voor de plicht moest eerst de coronaspoedwet worden aangenomen door het parlement.

ANP