Raalte massaal aan het naaien geslagen om mondkapjes te maken voor minima

Inwoners van het Overijsselse dorp Raalte komen massaal in actie om mondkapjes te maken voor mensen met een kleine beurs. Vrijwilligers zijn druk in de weer met de naaimachine om zoveel mogelijk exemplaren te naaien. De stof krijgen ze gratis van bedrijven.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Het kabinet wil uiterlijk 1 december een landelijke mondkapjesplicht invoeren, maar niet iedereen heeft ruimte in de portemonnee om steeds nieuwe mondkapjes te kopen. Daarom heeft de gemeente Raalte inwoners opgeroepen om herbruikbare mondmaskers voor minima te maken.

Lees ook: Hoe krijg je gemakkelijk en snel je mondkapje virusvrij?

‘Meer dan genoeg stof’

Henny Zomer is een van de initiatiefneemsters. Ze ziet dat vrijwilligers uit alle hoeken van het dorp de handen uit de mouwen steken: van mensen op de dagbesteding tot groepen buurvrouwen. “Mensen met dementie maken mondkapjes met elkaar”, vertelt ze enthousiast aan Hart van Nederland. Er zijn inmiddels al meer dan duizend mondkapjes gemaakt.

De weldoeners hebben alleen elastiek en katoen nodig. Die krijgen ze van het initiatief ‘Raalter uitdaging’, die de liefdadigheidsactie ook coördineert. Volgens Henny is er nog genoeg stof om een hele lange tijd door te gaan. “Mensen komen ook steeds weer terug, omdat ze nog wat willen maken”, vertelt ze tot slot.

Lees ook: Vrijwilligers delen ontbijtmandjes uit aan ouderen in Terheijden

Naast alle onzekerheid en onrust zijn er in deze tijd gelukkig ook hele mooie initiatieven. Mensen steunen lokale ondernemers of doen vrijwilligerswerk. In Hart voor Elkaar willen we deze deze toppers een podium geven. Kent u een mooi voorbeeld? Mail ons op hart@talpanetwork.com met ‘Hart voor Elkaar’ als onderwerp.