Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer

Politiek

8 jan 2021, 06:33

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 8.169, dat zijn er 1.549 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.644, dat zijn er 120 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 708, dat zijn er 4 minder dan op donderdag – Aantal sterfgevallen dat gemeld is op vrijdag: 89, er zijn tot nu toe 12.173 coronadoden geregistreerd

  • Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:31 - 'Zwangere vrouwen in risicogroepen wel vaccineren'

Zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen met een hoge kans om coronapatiënten tegen te komen vanwege hun werk, moeten zich wel laten inenten tegen het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) vrijdag. Zwangere vrouwen die in de acute zorg werken, kunnen zich volgens de NVOG gewoon laten inenten, dat raadt de vereniging zelfs aan. De GGD raadde zwangere vrouwen onlangs nog af om zich te laten inenten, omdat nog niet genoeg bekend is over de gevolgen. Er zijn volgens de GGD geen aanwijzingen dat het daadwerkelijk nadelige gevolgen heeft. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich volgens de NVOG ook laten inenten. "Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen", staat op de site van de NVOG.

Update 21:28 - Limburgse ziekenhuizen sturen overgebleven vaccins door

De Limburgse ziekenhuizen en ambulancediensten die klaar zijn met het inenten van medewerkers die in de acute zorg werken, sturen de overgebleven doses van het coronavaccin door naar ziekenhuizen die een tekort hebben. In Limburg zijn bijna alle medewerkers van de acute zorg ingeënt, meldt het Maastricht UMC+. Twee Limburgse ziekenhuizen zijn al helemaal klaar. De doses van het vaccin werden woensdag ontdooid en zijn vanaf dat moment vijf dagen te gebruiken. Het aantal inentingen per regio wordt bepaald aan de hand van het percentage coronazorg dat is geleverd. Limburgse ziekenhuizen hebben veel zorg geleverd en kregen daarom veel vaccins toegestuurd, aldus het Maastricht UMC+ in een verklaring.

Update 21:13 - Al 26.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

Tot nu toe zijn zo'n 26.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Vrijdag zijn 11.000 medewerkers ingeënt, donderdag waren dat er 9000 en woensdag 6000. In het weekeinde gaan de vaccinaties door. Sommige kleine ziekenhuizen zijn al klaar. De laatste levering vaccins wordt maandag uitgeleverd. Deze inentingen kunnen tot en met vrijdag worden geplaatst, aldus het LNAZ. Woensdagochtend ging de eerste lading van 33.000 doses vanuit het landelijk distributiepunt in Oss de deur uit richting tientallen ziekenhuizen in Nederland. Deze doses zijn bestemd voor ongeveer 40.000 medewerkers in de acute Covid-zorg, verwacht het LNAZ. Daaronder vallen onder anderen medewerkers op de ic-afdelingen en ambulancepersoneel.

Update 19:55 - Brandweer helpt in verpleeghuis Hilversum na corona-uitbraak

Brandweerlieden gaan het personeel van verpleeghuis Gooiers Erf in Hilversum helpen vanwege een corona-uitbraak onder bewoners en personeel. De brandweermensen helpen bij ondersteunende taken, zoals het schenken van koffie, helpen tijdens het eten en het maken van een praatje met bewoners. De hulp begint maandag. Waarschijnlijk blijft de brandweer een maand lang ondersteuning bieden. De brandweermensen komen uit de regio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland. De inzet gaat niet ten koste van de bereikbaarheid van de brandweer, zegt de commandant van het korps Gooi- en Vechtstreek. Het gaat vooral om mensen met een ondersteunende rol, niet om brandweermensen die dienst hebben.

"Ik ben er enorm trots op dat we deze hulp als brandweer kunnen bieden en dat we dit op heel korte termijn hebben kunnen regelen. Het is mooi dat we elkaar in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen", aldus commandant John van der Zwam.

Update 19:29 - Ook Eerste Kamer achter testplicht binnenkomende reizigers

Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die zorgt voor een stevigere basis onder de testverplichting die sinds vorige maand geldt voor mensen die naar Nederland reizen uit gebieden waar een verhoogd risico geldt op besmetting met het coronavirus. Alleen de FVD-senatoren stemden tegen. Vervoersmaatschappijen mogen alleen nog reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag. Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen, laat staan de gemuteerde en daardoor besmettelijkere varianten die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan maar besloot tegelijkertijd de testplicht van een stevigere wettelijke basis te voorzien, om verdere discussie voor te zijn. Gezien het belang van de testverplichting voor de volksgezondheid drong het kabinet aan op een spoedige behandeling van het wetsvoorstel. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer onderbrak daarvoor het kerstreces. Het voorstel kreeg eerder deze week ook in de Tweede Kamer een ruime meerderheid.

Update 17:06 - Eerste ziekenhuizen ronden vaccineren zorgpersoneel af

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft het vaccineren van zijn acute-zorgpersoneel tegen het coronavirus vrijdagmiddag afgerond. Daarmee is het MCL een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen die de eerste ronde vaccinaties achter de rug heeft. Volgens een woordvoerder van het MCL zijn er de afgelopen twee dagen ongeveer vierhonderd medewerkers uit Leeuwarden ingeënt. "Het overschot aan vaccins is inmiddels teruggestuurd naar het UMC Groningen, waar het opnieuw gedistribueerd wordt over de regio." Daar is spoed bij geboden, want ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar. "We willen geen druppel verspillen."

Ook het Laurentius Ziekenhuis uit Roermond zegt vrijdag klaar te zijn. Een woordvoerder verwacht dat het er rond 18.15 uur op zit. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zijn er meerdere ziekenhuizen die vrijdag hun voorlopig laatste prik zetten. Welke dat zijn wist het LNAZ niet te zeggen. Woensdagochtend ging de eerste lading van 33.000 vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss de deur uit richting tientallen ziekenhuizen in Nederland. Deze doses zijn bestemd voor ongeveer 40.000 medewerkers in de acute Covid-zorg, verwacht het LNAZ. Daaronder vallen onder anderen medewerkers op de ic-afdelingen en ambulancepersoneel.

Update 16:38 - 'Schade in winkelstraat nu veel groter dan in eerste lockdown'

De economische schade in de winkelstraat zal tijdens de tweede lockdown veel groter zijn dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar, meldt het economisch bureau van ING. Door de massale winkelsluitingen ligt de pinomzet bij winkels als kledingzaken, bouwmarkten en speelgoedwinkels bijna 80 procent onder het normale niveau. Dat is veel extremer dan in maart, toen het nog ging om een afname van 40 procent. Bovendien duurde het forse omzetverlies in de lockdown in het voorjaar korter, want winkels konden wel gewoon open blijven. Tijdens de lockdown die op 15 december inging, duurt het extreme omzetverlies "al ruim twee weken", berekende ING. En het einde van deze tweede lockdown is nog niet in zicht.

Het lage aantal pintransacties dat bouwmarkten en kledingzaken nog hebben, komt mogelijk doordat bestellingen bij het afhalen worden betaald, legt econoom Marten van Garderen van het economisch bureau van ING uit. De enorme omzetdalingen zijn geen verrassing door de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels. Bij kledingwinkels is de pinomzet vrijwel verdwenen. Vooral voor kleding- en schoenenwinkels komt de klap van de verplichte sluiting hard aan, omdat december normaal een topmaand voor hen is, aldus ING.

Bij bouwmarkten ligt de pinomzet 84 procent onder ‘normaal’. Maar bouwmarkten hadden de maanden voor de tweede lockdown een omzet ver boven ‘normaal’. Restaurants lukt het om de klap van de lockdown enigszins te verlichten door afhaal- en bezorgmogelijkheden, meent ING. Ook de daling van de pinomzet bij tankstations en in het openbaar vervoer is minder groot dan in maart.

Update 16:33 - 'Meerderheid Nederlanders is voor verlengen lockdown'

Twee derde van de Nederlanders (65 procent) is voor het verlengen van de huidige lockdown. Dat meldt het tv-programma EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 mensen. Een kwart van de ondervraagden (25 procent) is tegen verlenging. Over nog strengere maatregelen dan op dit moment, waardoor mensen bijvoorbeeld de deur niet meer uit mogen behalve voor noodzakelijke boodschappen, bestaat verdeeldheid. 41 procent van de ondervraagden is daarvoor, omdat zo'n nog strengere lockdown in hun ogen het enige is dat helpt, zolang niet iedereen is gevaccineerd. Maar 46 procent is tegen. Deze mensen denken dat verzwaring van de regels niet helpt, aangezien mensen hun eigen gedrag moeten aanpassen. En dat gebeurt nu ook niet voldoende.

Voorstanders van het verlengen van de huidige lockdown vinden versoepeling op 19 januari te vroeg, omdat de besmettingscijfers nog niet naar een acceptabel niveau zijn gedaald. Ook zijn zij bang voor de gevolgen van de Britse variant van het virus. Veel ondervraagden willen dat er strenger gecontroleerd wordt op het naleven van de coronamaatregelen. Sommige deelnemers aan het onderzoek vinden een avondklok geen slecht idee.

Update 16:28 - 'Zuid-Afrikaanse variant' coronavirus in Nederland vastgesteld

De 'Zuid-Afrikaanse mutatie' van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant blijkt de variant te hebben opgelopen. De persoon is op 22 december getest en deze donderdag bleek dat het om de nieuwe versie van het virus gaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees meer.

Update 16:18 - ICT-waakhond overheid gaat app Coronamelder evalueren

Het nieuwe adviescollege ICT-toetsing gaat de ontwikkeling van de app Coronamelder evalueren. Voor de zomer moet het onderzoek klaar zijn, aldus de ict-waakhond, die de risico's en slagingskans van grote ict-projecten bij de overheid in de gaten houdt. Het vroegere Bureau ICT-toetsing (BIT) is sinds vrijdag officieel een adviescollege, waarmee het onafhankelijk is geworden van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. De afgelopen jaren waren er berichten dat bewindslieden en topambtenaren de onafhankelijkheid van het kritische BIT aantastten. Diverse keren werden miljoenenprojecten op het gebied van ICT stopgezet, na kritische rapporten van het BIT. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) heeft vrijdag de drie leden van het adviescollege benoemd: professor Hans Verkruijsse, professor Paul Klint en mevrouw Rikky van Osch vormen het college.

Update 15:33 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2636 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 120 minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds dinsdag is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met 246 gedaald. Het aantal lijkt licht over de top te zijn, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) eerder al. Vooral op de verpleegafdelingen daalt het aantal opgenomen patiënten. Daar liggen momenteel 1936 coronapatiënten, een afname van 116 ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 704 naar 700.

Update 15:21 - Bijna 8200 nieuwe coronagevallen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8169 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan de ruim 9700 positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag had gemeld, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 54.000 mensen positief getest, tegenover ruim 61.000 in de week ervoor en bijna 80.000 nog een week eerder. Amsterdam telde afgelopen etmaal wederom de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kwamen 302 besmettingen aan het licht.

Rotterdam registreerde 191 positieve tests en in Den Haag kregen 133 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Verder kwamen er 122 besmettingen bij in Almere en 117 in Tilburg. Het aantal sterfgevallen steeg met 89, tegenover 85 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in 24 uur tijd zijn overleden.

Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijdje voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland bijna een jaar geleden zijn meer dan 850.000 mensen positief getest. Het werkelijke aantal coronagevallen ligt waarschijnlijk hoger. Van meer dan 12.000 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. Eind januari kan de miljoenste Nederlander positief testen.

Update 15:07 - Acute zorg verwacht meer personeel te kunnen vaccineren

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft zijn verwachting over het aantal essentiële zorgmedewerkers dat gevaccineerd kan worden tegen het coronavirus bijgesteld. Die aanpassing volgt nadat meerdere ziekenhuizen bevestigen zes in plaats van vijf vaccindoses uit een flacon te halen. Daardoor kunnen meer personeelsleden een prik krijgen. Het LNAZ denkt misschien wel 10.000 extra medewerkers te kunnen inenten. Voorafgaand aan het vaccineren werd een groep van 30.000 mensen aangewezen die als als eerste in aanmerking zou komen voor een injectie.

"De acute zorg bestaat echter uit veel meer medewerkers", zegt woordvoerder Mariël Croon van het LNAZ. "Het criterium om als eerste geprikt te worden, spitst zich toe op de meest cruciale medewerkers wier uitval tot een verlies aan bedden voor coronapatiënten zou leiden." Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het verhoogde aantal doses per flacon vrijdagmiddag goed. Woordvoerders van onder meer het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis uit Tilburg en het UMC Groningen bevestigen dat hun apothekers al langer zes doses per flacon hanteerden. De extra vrijgekomen vaccins blijven bestemd voor personeel uit de acute zorg. "Als het personeel uit een bepaald ziekenhuis geprikt is, schuiven eventueel overgebleven vaccins door naar een ander ziekenhuis in de regio", vertelt een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg.

Update 14:47 - Zorgmedewerker kan voorlopig geen vaccinatie afspreken

Zo goed als alle beschikbare tijden voor verpleeghuismedewerkers om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zijn volgeboekt. Er is niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe tijden open te stellen, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Als iemand nu nog een afspraak wil maken, noteert de GGD naam en telefoonnummer. Deze mensen kunnen een afspraak maken wanneer er weer genoeg vaccin beschikbaar is, maar dat is "op zijn vroegst over enkele weken". In Veghel werden woensdag de eerste verpleeghuismedewerkers gevaccineerd. Op vrijdag begon het prikken in Rotterdam en Houten. Volgende week volgt de rest van het land. Volgens GGD GHOR Nederland zijn binnen vijf dagen ongeveer 408.000 prikafspraken gemaakt voor ongeveer 200.000 zorgmedewerkers. Het vaccin van Pfizer en BioNTech moet twee keer worden toegediend, eerst om een afweerreactie van het lichaam op gang te brengen en exact drie weken later nog een keer om dat effect te versterken.

Update 13:12 - Osterhaus: verleng de lockdown en neem extra maatregelen

Het kabinet moet de lockdown verlengen en serieus nadenken over extra maatregelen. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Het belangrijkste is dat we gaan kijken wat voor maatregelen we nog gaan nemen", zegt Osterhaus. In Duitsland, waar de viroloog tegenwoordig werkt, gelden er nu regionaal gebiedsverboden en een avondklok. Zulke maatregelen zou Nederland volgens Osterhaus ook moeten overwegen. Osterhaus vindt dat er ook meer aandacht moet zijn voor de naleving van de huidige maatregelen. "Ik heb de indruk dat daar nog veel mogelijk is en dat de maatregelen in de eerste periode serieuzer werden genomen." Over de verlenging van de huidige lockdown is volgens Osterhaus geen twijfel. "Er is geen mogelijkheid om te versoepelen."

Update 13:11 - Voor eind januari oordeel EMA over coronavaccin AstraZeneca

AstraZeneca vraagt waarschijnlijk volgende week om groen licht voor zijn coronavaccin in de Europese Unie. Mogelijk voor eind januari heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), een oordeel klaar. Dat zei de algemeen directeur van de organisatie, de Ierse Emer Cooke. Het EMA kan meer over de termijnen zeggen wanneer de aanvraag is ingediend. Het EMA heeft twee vaccins al beoordeeld, van Pfizer/BioNTech en van Moderna. Die kregen een positief oordeel, waarna de Europese Commissie ze toeliet.

Update 12:21 - EMA: flacon Pfizer-vaccin is goed voor zes doses

Het is inderdaad mogelijk om zes in plaats van vijf doses uit een flacon van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te halen. Dat zegt de Europese toezichthouder voor medicatie, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Voor die zesde dosis is het wel nodig om een speciaal soort injectiespuit te gebruiken. Als er niet vijf, maar zes doses uit een flesje kunnen worden gehaald, is het mogelijk om meer mensen te vaccineren. Op die manier zijn er uiteindelijk minder ampullen nodig om voldoende mensen te vaccineren.

Update 11:58 - Verkouden kind is niet welkom op noodopvang scholen Breda

Snotterige kinderen kunnen voorlopig niet naar de noodopvang van katholieke scholen in Breda. Ze zijn niet welkom vanwege de nieuwe 'Britse variant' van het coronavirus, die onder meer is uitgebroken rond een basisschool in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. Scholenkoepel INOS zegt "in het belang van de veiligheid van leerlingen, medewerkers en ouders" te handelen omdat "noch de overheid, noch het RIVM heeft besloten om de bestaande maatregelen aan te scherpen". Onder INOS vallen enkele tientallen katholieke basisscholen, een school voor voortgezet speciaal onderwijs en een school voor speciaal basisonderwijs. Omroep Brabant heeft een brief van de scholenkoepel aan de ouders van leerlingen in handen gekregen. In die brief staat onder meer dat ouders het verzoek krijgen om hun kind op te halen wanneer het kind met verkoudheidsklachten op school komt.

Update 11:55 - Middelbare school in Zeist stuurt vwo-leerlingen naar huis na feestje

Scholengemeenschap De Breul in Zeist heeft alle 150 6 vwo-leerlingen naar huis gestuurd. Dit weekend was er een huisfeestje waardoor zeker vier scholieren positief getest zijn op het coronavirus. Het feest werd georganiseerd door een leerling van een andere school, maar leerlingen van De Breul zijn hierbij geweest. ''Het begon met telefoontjes van leerlingen die belden met klachten. Toen dit opviel is er een contactonderzoek geweest van de GGD en toen zijn we achter het feestje gekomen'', vertelt een teleurgestelde rector Ferry Brokers. Bij het feest waren twintig leerlingen aanwezigen. Lees hier verder.

Update 11:24 - Ruim 230 militairen ingezet in strijd tegen het coronavirus

Defensie liet vrijdag weten dat het ook helpt op de verpleegafdeling van het Diaconessenhuis in Voorburg. Het gaat om vier militairen. Ruim 230 medische en niet-medische militairen worden momenteel ingezet om te helpen in de coronacrisis. De meesten zijn aan de slag op de Covid- en ic-afdeling bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het gaat hier om 160 mannen en vrouwen, allemaal medisch personeel.

Verder worden 46 militairen ingezet in verzorgings- en verpleegtehuizen in het land, onder meer in Amsterdam, Enschede en Veendam. Ook werken nog 14 militairen in zorghotels in Apeldoorn en Voorburg en zeven in een revalidatiecentrum in Delfzijl. Vanaf het begin van de crisis is het leger te hulp geschoten met medische planners. Van hen werken er nu drie voor ziekenhuizen in Alkmaar en een bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Verder ondersteunen nog twee militairen de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP) van het RIVM.

Update 11:08 - De Jonge: vaccinatieschema kan steeds worden aangepast

Het vaccinatieschema dat het kabinet heeft vastgesteld kan steeds worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn bij de goedkeuring of levering van coronavaccins. Zorgminister Hugo de Jonge zegt vrijdag dat de strategie die is vastgesteld afhankelijk is van veel factoren en dat de informatie die hij daarover binnenkrijgt, bijna dagelijks wisselt. "Niettemin willen we in al die onduidelijkheid toch iets van houvast creëren over wanneer en welke groep in welke volgorde." Hij reageert daarmee op berichtgeving van de NOS dat er zeker 1 miljoen vaccins later binnenkomen dan in het eerste kwartaal, waar De Jonge van uitgaat. De NOS maakt dat op na een rondgang langs de betrokken farmaceuten. De minister zegt niet echt te schrikken van deze conclusie, juist omdat hij bijna elke dag nieuwe informatie krijgt. "Volgende week kan de informatie weer anders zijn en de week daarna weer", aldus de minister. Lees hier verder.

Update 11:02 - Natuurmonumenten vaart wel bij coronacrisis

De coronacrisis heeft voor een historische groei van het aantal leden van Natuurmonumenten gezorgd. De vereniging kreeg er in 2020 39.000 nieuwe leden bij, terwijl 31.000 kinderen lid werden van het jeugdprogramma OERRR. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe leden in vergelijking met 2019, aldus de opgetogen natuurorganisatie, die nu 760.000 leden heeft. Ook het aantal bezoekers aan natuurgebieden steeg fors, net als het aantal bezoeken aan de website van Natuurmonumenten. Online zochten bezoekers vooral naar informatie over natuurgebieden en naar routes om te wandelen of te fietsen. Dergelijke routes werden meer dan 100.000 keer gedownload. De verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in 2020 met 30 procent.

Update 10:42 - Friese GGD raakt 86 coronatestmonsters kwijt

Van 86 mensen die zich afgelopen maandag op één testlocatie in Leeuwarden op corona hebben laten testen, is het slijmmonster zoek. Een woordvoerder van de GGD bevestigt een bericht uit de Leeuwarder Courant. De mensen bezochten de testlocatie Bilgaard. Hoe het kan dat de monsters zijn verdwenen, weet de GGD nog niet. Intussen is een groot deel van de 86 mensen al opnieuw voor een test geweest en de overigen kunnen ook met voorrang op herhaling. De GGD Fryslân test nu circa 1900 mensen per dag op vijf testlocaties.

Update 10:38 - EU verdubbelt bestelling, nog eens 300 miljoen van eerste vaccin

De Europese Unie koopt nog eens 300 miljoen doses van het vaccin van BioNTech en Pfizer, het eerste dat in de EU mag worden gebruikt. Dat is een verdubbeling van de bestelling. Van de extra order worden 75 miljoen doses al in de eerste helft van 2021 geleverd, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar ze verwacht de eerste partij pas na maart. De EU wil in principe 200 miljoen doses kopen bovenop de 300 miljoen die ze al eerder kocht en een optie nemen op nog eens 100 miljoen. Mits de lidstaten daar belangstelling voor hebben, maar dat lijdt geen twijfel. Als alles wordt afgenomen, brengt dat het totaal op 600 miljoen. Omdat er twee prikken nodig zijn, is dat genoeg voor 300 miljoen van de 448 miljoen Europeanen.

Update 10:33 - Militairen ook ingezet bij ziekenhuis Voorburg

Het ministerie van Defensie springt ook bij op een tijdelijke verpleegafdeling van een ziekenhuis in Voorburg. Vier militairen worden daar ingezet. De afdeling is opgezet voor mensen die niet meer in het ziekenhuis hoeven te liggen, maar die nog niet naar hun eigen huis of naar een verpleeghuis kunnen. Dit zijn vooral kwetsbare ouderen. Met de militaire hulp kan die afdeling meer mensen opnemen, zodat in andere ziekenhuizen meer bedden vrijkomen voor coronapatiënten. De militairen zijn donderdag begonnen in Voorburg en blijven er in elk geval tot 27 januari, meldt de Reinier de Graaf Groep, de ziekenhuisorganisatie waar het Diaconessenhuis in Voorburg onder valt . Ook op andere plekken zijn militairen ingezet om de druk op de zorg te verplichten. Ze helpen in Groningen, Veendam, Apeldoorn, Enschede, Alkmaar, Amsterdam en Huizen. Eerder zette Defensie al 160 militaire medische medewerkers in op de corona-afdeling en de intensive care van UMC Utrecht.

Update 09:27 - Nationale Holocaust Herdenking zonder publiek vanwege corona

De Nationale Holocaust Herdenking ziet er dit jaar door de coronamaatregelen anders uit dan gebruikelijk. Zo gaat de stille tocht niet door en de herdenking zelf, bij het Spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark, is niet toegankelijk voor publiek. De herdenking, altijd op de laatste zondag van januari, wordt wel uitgezonden op tv. In aanwezigheid van premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis worden toespraken gehouden door de Amsterdamse burgemeester Halsema, Tweede Kamervoorzitter Arib en voorzitter Grishaver van het Auschwitz Comité. Ook Rudi Cortissos spreekt het besloten gezelschap toe. Hij overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken, zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord.

Update 07:47 - Minister De Jonge te optimistisch, deel vaccins komt later

Een deel van de door de Europese Unie bestelde coronavaccins komt later dan minister De Jonge maandag in zijn Kamerbrief schreef. De Jonge verwachtte toen 8 miljoen vaccins in de eerste drie maanden van dit jaar. Uit een rondgang van de NOS langs farmaceuten komt naar voren dat er daarvan zeker 1,1 miljoen later komen. Dat betekent dat 550.000 Nederlanders later zullen worden ingeënt dan De Jonge schreef. Dit omdat van deze vaccins twee doses per persoon nodig zijn om het middel goed te laten werken

Het Duitse bedrijf Curavec bijvoorbeeld stelt dat zijn vaccin pas in april kan worden goedgekeurd door Europese medicijnautoriteit EMA. De Jonge verwachtte daarvan 600.000 doses in het eerste kwartaal, maar die komen dus sowieso later. Dat was toen De Jonge zijn brief verstuurde al bekend. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de NOS dat hij nog niet weet hoe snel de levering na goedkeuring kan beginnen, omdat die planning nog niet is gemaakt. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf wel de 1,6 miljoen vaccins kan leveren die het ministerie van VWS aankondigde voor het tweede kwartaal.

Update 06:53 - Criminaliteit op Curaçao door coronamaatregelen afgenomen

Op Curaçao zijn in 2020 veel minder misdrijven gepleegd dan in de jaren daarvoor. Minister van Justitie Quincy Girigorie zei dat dit een direct gevolg is van de verschillende coronamaatregelen, zoals het instellen van een avondklok. Vorig jaar zijn dertien moorden op het eiland gepleegd. In 2018 waren dat er 21 en in 2017 nog 27. Ook het aantal gewapende overvallen is flink afgenomen. In 2019 werden er ruim vierhonderd gewapende overvallen gepleegd, in 2020 waren dat er 270. Het aantal inbraken is met bijna 20 procent gedaald en het aantal auto-inbraken met 60 procent. Wel zijn er meer gevallen van relationeel geweld opgetekend. In 2019 ging het om 120 meldingen, in 2020 waren dat er 190. Volgens Girigorie is dat ook een gevolg van de coronamaatregelen. Mensen zaten al dan niet noodgedwongen vaker thuis. Volgens de minister leidde dat in sommige gevallen tot relationeel geweld.

Update 06:23 - Rode Kruis: houd noodopvang dak- en thuislozen tot april open

Gemeenten moeten de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen tot april openhouden, vinden het Rode Kruis en branchevereniging Valente. Bij het Rode Kruis melden zich nieuwe mensen die dak- en thuisloos zijn geworden. Veelal gaat het om personen die hun baan hebben verloren of op een andere manier financieel in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende coronacrisis, aldus de hulporganisatie.

Het Rode Kruis ziet het aantal hulpvragen om te helpen bij opvanglocaties toenemen. Tot en met de eerste lockdown kwamen er twintig hulpaanvragen van opvanglocaties. Daarbij ging het om bijvoorbeeld het leveren en opzetten van veldbedden, dekens en andere benodigdheden. "Vooral nu in de coronacrisis is het belangrijk dat alle dak- en thuisloze mensen weten dat ze in elk geval gedurende de winter terechtkunnen in de noodopvang, vindt Heleen van den Berg (Rode Kruis).

Update 06:00 - Ruim 2600 klachten bij vakantiemeldpunt Consumentenbond

Bij het coronavakantiemeldpunt van de Consumentenbond zijn sinds de opening half december tijd ruim 2600 meldingen binnengekomen. De meeste (1116) gaan over vluchten en pakketreizen (616). Het zijn vooral klachten over zaken als de trage terugbetaling wanneer een vlucht is geannuleerd of het niet kunnen inwisselen van vouchers voor geld.

Maar er zijn ook complimenten, bijvoorbeeld voor vakantieparken die geld terugbetalen in plaats van een voucher te verstrekken, voor de goede bereikbaarheid van de reisaanbieder en de mogelijkheid om kosteloos om te boeken, meldt de Consumentenbond vrijdag. Bij de klachten over losse vliegtickets gaat het vooral over de trage terugbetaling bij annulering van de vlucht door de luchtvaartmaatschappij. Vooral consumenten die boekten via ticketwebsites zijn de dupe, stelt de bond. Klanten geven aan dat ze hun geld of voucher niet of veel te laat ontvangen. Ook de bereikbaarheid van de ticketwebsites wordt een groot probleem genoemd. Lees hier verder.

Update 03:34 - Ook in Rotterdam en Houten begint prikken verpleeghuismedewerkers

Mensen die in verpleeghuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond en de provincie Utrecht werken, kunnen zich vanaf vrijdag ook laten vaccineren tegen het coronavirus. Om 09.30 uur wordt de eerste prik gezet in de vaccinatielocatie op Rotterdam The Hague Airport. Een half uur later wordt de eerste vaccinatie toegediend in evenementencomplex Expo Houten. In het Brabantse Veghel worden al verpleeghuismedewerkers gevaccineerd. Op maandag volgen Amsterdam, Den Haag en Assen. Eind volgende week beginnen ook de vaccinaties van verpleeghuismedewerkers in de rest van het land. Ziekenhuizen vaccineren zelf hun eigen medewerkers. Op woensdag begonnen ze met de verpleegkundigen en artsen die op intensive cares en de spoedeisende hulp werken, en met ambulancepersoneel. Volgens het RIVM kunnen vanaf 18 januari ongeveer 66.000 zorgmedewerkers per week worden ingeënt.

Update 00:17 -Fors meer kwetsbare ouderen overleden in laatste week 2020

In de laatste week van vorig jaar zijn er zo'n 1700 chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking overleden. Dat zijn er ongeveer 500, ofwel bijna 40 procent meer dan gebruikelijk voor deze periode, maakte statistiekbureau CBS bekend. Het ging vooral om 80-plussers. De sterfte in de rest van de Nederlandse bevolking kwam uit op bijna 2100. Dat is volgens het CBS nagenoeg zoals verwacht voor de tijd van het jaar. Vergeleken met een week eerder stierven er zelfs 200 mensen minder.

Sinds de laatste week van september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 6700 meer mensen overleden dan normaal voor deze periode. Het bureau merkte eerder op dat de hogere sterfte van de afgelopen maanden samenvalt met de tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. In de tweede golf tot nu toe is de zogeheten relatieve oversterfte het hoogst in Noord-Brabant en Zuid-Holland (beide rond 20,5 procent). Zij worden op de voet gevolgd door Utrecht, Overijssel en Flevoland met rond 20 procent hoger dan verwachte sterfte. Zeeland heeft in de tweede golf tot nu toe geen echte oversterfte gehad. Ook in Groningen blijft de oversterfte beperkt.

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.