Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Spoedoverleg veiligheidsregio's over regionale lockdown

LIVEBLOG | Spoedoverleg veiligheidsregio's over regionale lockdown

Politiek

3 nov 2020, 14:00

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen stijgt minder hard, maar de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft. De 'gedeeltelijke lockdown' in Nederland blijft dan ook onverminderd van kracht. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 7.776, dat zijn er 529 minder dan op maandag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.653, dat zijn er 108 meer dan op maandag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 609, dat zijn er 22 meer dan op maandag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.435 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente – Om 18:58 uur een extra uitzending van Hart van Nederland op SBS6 vanwege de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge

Update 22:52 - Spoedoverleg veiligheidsregio's over regionale lockdown

De Veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid Holland Zuid en Twente voeren woensdag ingelast overleg over een dreigende regionale lockdown. Het kabinet overweegt extra maatregelen voor de zwaarst getroffen regio's waar de besmettingscijfers maar niet omlaaggaan, zei premier Mark Rutte dinsdag. Hij noemde daarbij de regio's Rotterdam, Twente en Zuid Holland Zuid (rondom Dordrecht). Als de cijfers daar niet dalen, wordt een volledige lockdown van kracht en wordt onder meer een avondklok overwogen. "Wat moet, dat moet", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb in het AD over de volledige lockdown die dreigt voor de Rotterdamse regio. In dat geval worden winkels en scholen gesloten. "Ik hoop dat het niet nodig is. Maar kijkend naar het middelbare onderwijs is er een reden om die mogelijk te sluiten. Veel besmettingen zijn gerelateerd aan scholen.’’ Volgens Aboutaleb is zo'n lockdown ingrijpend voor de Rotterdamse regio. De burgemeester hoopt dat Rotterdammers hun gedrag "nog eens evalueren" en zegt: "Een volledige lockdown is nog erger dan nu, met heel weinig pret. Ons collectieve gedrag heeft ons gebracht waar we nu zijn.’’

Update 22:02 - Sportscholen blij open te blijven, wel vragen over groepslessen

Sportscholen zijn blij dat ze de komende twee weken open mogen blijven, maar hebben nog wel vragen over de regels rondom groepslessen. Dat zegt Ronald Wouters, voorzitter van branchevereniging NL Actief, naar aanleiding van de persconferentie dinsdagavond over de verscherpte coronamaatregelen. "We zijn positief met de erkenning van de overheid dat we een belangrijke rol spelen om mensen fit en vitaal te houden, zeker in coronatijd. Dat we mensen weerstand kunnen bieden tegen het virus", zegt Wouters. "Wel vinden we het enigszins tegenvallen dat groepslessen in ieder geval twee weken niet mogelijk zijn." Wouters vraagt zich af wat de overwegingen daarbij zijn, aangezien er "zoveel diversiteit in aanbod van trainingsvormen is".

Update 21:05 - FNV: verlenging sluiting horeca niet onverwacht, wel zorgelijk

De verlengde sluiting van de horeca tot in december is niet onverwacht maar wel zorgelijk voor de sector, zegt vakbond FNV. Volgens de vakbond voelt de sluiting onterecht en wordt er een groot offer gevraagd van de sector, terwijl het aantal besmettingen afneemt. Vakbondsbestuurder Edwin Vlek: "Laten we in vredesnaam hopen dat de vandaag bekendgemaakte aanvullende maatregelen de hamerslag zijn om het virus succesvol in te dammen. Voor ons is het allerbelangrijkst dat de horeca de deuren zo snel mogelijk weer kan openen. Alle inspanningen moeten daarop gericht zijn."

Update 20:59 - TUI: negatief reisadvies zorgt voor verwarring

Het dringende advies van het kabinet om tot half januari niet te reizen zorgt voor verwarring en onrust. Dat stelt reisorganisatie TUI, die meent dat de bestaande regeling van alleen reizen naar gebieden die een groen of geel reisadvies hadden duidelijker was. TUI schrijft in een reactie op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge verder dat "gedrag de oorzaak is" van besmettingen en niet "het getest reizen naar gele gebieden met minder besmettingen dan hier".

Update 20:57 - Pathé baalt maar begrijpt besluit over bioscopen

Pathé baalt dat het voorlopig de deuren moet sluiten vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Toch begrijpt de bioscoopexploitant, met 30 bioscopen en ruim 200 zalen de grootste van Nederland, dat het nodig is. "De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop, en daarom volgen wij te allen tijde de richtlijnen van de overheid en het RIVM", laat een woordvoerder weten. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor de komende twee weken krijgen hun geld terug. Voor abonnees wordt ook een passende oplossing gezocht. Pathé benadrukt dat alle bioscopen de afgelopen maanden "zo veilig en hygiënisch" mogelijk zijn ingericht en dat er naar eigen zeggen geen enkele corona-uitbraak in een van de zalen is geconstateerd.

Update 20:43 - Boa's en politie voorzien probleem bij handhaving groepsgrootte

Handhaven op de nieuwe maximale groepsgrootte van twee personen buiten wordt erg lastig of zelfs onmogelijk, stellen vakbonden voor politie en boa's. "We zijn met maar een paar man op 17 miljoen Nederlanders", zegt Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP. "In onze ogen is dit niet te handhaven." "Het kabinet gaat er denk ik vanuit dat 95 procent van de mensen zich eraan houdt, maar of dat zo is moeten we gaan zien", zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. "Als 1 procent zich er niet aan houdt, moet je ook mensen hebben om dat te kunnen waarnemen en boetes uit te delen."

Update 20:09 - De Jonge: samen kerst vieren moet kunnen, de vraag is hoe

Het moet kunnen om samen Kerstmis te vieren, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De vraag is alleen hoe dat kan, bijvoorbeeld met hoeveel mensen, zonder dat er achter de voordeur weer brandhaarden ontstaan. Het kabinet hoopt over twee weken meer duidelijkheid te geven over de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor oud en nieuw moet bijvoorbeeld een besluit worden genomen over een mogelijk tijdelijk vuurwerkverbod. "De kerst zouden we dolgraag samen met familie vieren. Maar het eerlijke antwoord is: we weten nog niet of het kan", zei premier Mark Rutte. De dinsdag aangekondigde zwaardere maatregelen duren twee weken. De gedeeltelijke lockdown geldt waarschijnlijk tot half december, verwacht het kabinet. Daarna zal worden gekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Update 20:00 - Bibliotheekbranche baalt, maar begrijpt sluiting van twee weken

Alle bibliotheken moeten vanaf woensdagavond 22.00 uur dicht. De Vereniging van Openbare Bibliotheken baalt dat het geen uitzonderingspositie heeft gekregen in de extra maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. "Bibliotheken vervullen een rol in het voorkomen van een sociaal isolement bij mensen", stelt interim-directeur Anton Kok. "Het is jammer dat het kabinet dat niet zo ziet." Toch heeft de branchevereniging begrip voor de strengere regels, ondanks de teleurstelling. "Als er zich één branche goed aan de anderhalvemetermaatregel houdt, dan zijn wij het wel", aldus Kok. "Aan de andere kant begrijpen we de extra maatregelen. De druk op de zorg neemt toe. Het motto is 'alle kleine beetjes helpen', geen enkele branche wordt gespaard." Minimaal twee weken de deuren dicht zorgt niet voor financiële problemen bij de bibliotheken. "Wij zingen het wel uit. Vanaf woensdag zullen we mensen zoveel mogelijk oproepen om gebruik te maken van onze online- en afhaalbieb. Die services gebruikten we ook tijdens de eerste lockdown."

Update 19:53 - Zwembranche zag sluiting 'totaal niet aankomen'

De zwembaden in Nederland zagen een tijdelijke sluiting "totaal niet aankomen". Dinsdagavond kondigde het kabinet verscherpte coronamaatregelen aan waarbij ook zwembaden voor in ieder geval twee weken de deuren moeten sluiten. "Tijdens de maatregelen in maart hadden we als zwembranche eerder een uitzonderingspositie, ook omdat het virus afgebroken wordt in zwemwater", verduidelijkt Guust Jutte van de Koninklijke Nederlands Zwembond (KNZB) en lid van de corona zwemstuurgroep, zijn verbazing. "Er zijn voldoende wereldwijde onderzoeken waaruit blijkt dat chloor corona afbreekt. Onder water is bijna de veiligste plek waar je kunt zijn." Jutte heeft dan ook een dubbel gevoel bij de maatregelen. "Laten we voorop stellen dat we met z'n allen de nodige offers moeten brengen om dit virus te verslaan. Als dit daaraan bijdraagt, moeten we dat doen", beschrijft Jutte zijn gevoel. "Maar de gevolgen zijn enorm voor mensen die dagelijks zwemmen, zoals bejaarden die zich fit houden met baantjes zwemmen, tot en met de zwemlessen die van groot belang zijn in zo'n waterrijk land. Daarnaast krijgt ook het verenigingsleven een knauw." De sluiting geeft extra druk op de sector die al in zwaar weer zit. "Het zwembad staat bij veel gemeenten al onder druk. Het is een dure voorziening en lastig om open te houden. Een tijdelijke sluiting brengt, net als bij bijvoorbeeld theaters, de continuïteit in gevaar", legt Jutte uit.

Update 19:50 - Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Premier Mark Rutte en coronaminster Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen aan. Strengere maatregelen zijn volgens het kabinet nodig omdat de druk op de zorg onverminderd groot blijft. Lees meer.

Update 19:40 - Rutte: advies is weer even om thuis te blijven

De komende twee weken geldt een "verzwaringspakket", bovenop de gedeeltelijke lockdown die al geldt. Het devies wordt weer: "Blijf thuis". Het kabinet roept ook op niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland te vermijden. De aanvullende maatregelen gelden zeker de komende twee weken en de oudere maatregelen blijven in stand tot medio december, kondigde premier Mark Rutte aan. De nieuwe maatregelen gaan woensdag om 22.00 uur in. De langer durende maatregelen zijn moeilijk voor de horeca, evenementensector en sport, erkende Rutte, maar "we moeten het zo snel mogelijk achter ons laten, dat is ook beter voor deze sectoren", zei hij. De maximale groepsgrootte buiten wordt teruggebracht naar twee personen. Dat was vier. Huishoudens en kinderen onder de 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Bij overtreding kun je een boete krijgen, zei Rutte. Thuis mogen mensen de komende tijd maximaal twee gasten ontvangen, in plaats van drie nu. Ook hier geldt dat kinderen daarvan uitgezonderd zijn. Om toe te gaan naar minder beweging, minder contacten en minder samenkomsten gaan alle publiek toegankelijke plaatsen voor twee weken dicht. Het gaat bijvoorbeeld om theaters en buurthuizen, musea, pretparken en dierentuinen. Winkels en kappers blijven open. Individueel sporten mag ook, maar groepslessen volgen op sportscholen kan voorlopig niet.

Update 19:39 - De Jonge: uiterlijk 1 december mondkapjesplicht

Uiterlijk 1 december wordt het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat heeft minister Hugo de Jonge aangekondigd in de persconferentie.

Update 19:19 - De Jonge: gaat niet goed in ziekenhuizen

Coronaminister Hugo de Jonge stelt tijdens de persconferentie dinsdag dat het ondanks de dalende besmettingscijfers niet goed gaat in de Nederlandse ziekenhuizen. "Er liggen vandaag ruim 2600 covid-patiënten en daarvan zeshonderd op de IC's. Elke dag komen er meer patiënten binnen dan er naar huis mogen." Volgens de minister staan de ziekenhuiszorg en ouderenzorg onder grote druk.

Update 19:15 - Rutte: een beetje aandacht en interesse kan veel betekenen

"Het leven wordt de komende twee weken nog wat ingewikkelder", waarschuwt premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus. "Vooral voor mensen die worstelen met eenzaamheid, depressieve gevoelens of een kwetsbare gezondheid." Hij roept daarom iedereen op juist de komende tijd extra op elkaar te letten. "Een beetje aandacht en interesse kan veel betekenen."

Update 19:07 - Regionale avondklok wordt serieus overwogen

Het kabinet zet een pakket extra maatregelen klaar voor de zwaarst getroffen regio's waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. Dat zei premier Mark Rutte. Als de cijfers niet dalen, wordt het pakket ingezet. Daarbij wordt onder meer een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen.

Update 19:06 - Reisadvies aangepast: reis alleen noodzakelijk tot half januari

Het kabinet vraagt mensen tot half januari niet op vakantie te gaan naar het buitenland. Volgens premier Mark Rutte geldt het negatieve reisadvies niet voor Caribisch Nederland.

Update 19:05 - Binnen sporten in groepsverband mag niet meer

Sporten kan, maar voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Sportwedstrijden zijn niet toegestaan.

Update 19:02 - Nieuw pakket maatregelen blijft zeker twee weken van kracht

De komende twee weken geldt een "verzwaringspakket", bovenop de gedeeltelijke lockdown die al geldt. Het devies wordt weer: "Blijf thuis" en het kabinet roept op niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Daar bovenop komt een pakket aanvullende maatregelen. Dat geldt zeker de komende twee weken, en de oudere maatregelen blijven in stand tot medio december, kondigde premier Mark Rutte aan. De groepsgrootte wordt teruggebracht naar maximaal twee personen. Theaters, musea en pretparken moeten daarnaast even de deuren sluiten.

Update 19:01 - Rutte: cijfers moeten sneller naar beneden

De besmettingscijfers gaan niet snel genoeg omlaag. Daarom is een nieuw pakket maatregelen nodig, zei premier Mark Rutte dinsdag op een persconferentie over het coronavirus. https://twitter.com/CharlotteHvNL/status/1323686736069828613

Update 18:30 - Wiebes: plannen voor opening restaurants in de maak

Er ligt al een "prototype" van een regeling om restaurants toch weer open te gooien. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Maar of dat ook kan met genoeg maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet nog onderzocht worden. Ook moet het nog worden besproken met veiligheidsregio's. Het Outbreak Management Team (OMT) van virusexperts waar het kabinet zich door laat adviseren, had al aanbevolen om te kijken naar manieren om restaurants toch te openen. Sinds 14 oktober moeten eet- en drinkgelegenheden zeker vier weken de deuren sluiten. Het kabinet heeft al aangegeven dat die maatregel vermoedelijk nog veel langer zal gelden. Maar, anders dan café's en kroegen zouden restaurants waar de 1,5 meter afstand beter bewaard kan worden, eventueel wel open kunnen.

Update 17:25 - 'Ook zwembaden en sauna's tijdelijk dicht'

Ook zwembaden en sauna's moeten tijdelijk sluiten. Sportscholen mogen openblijven maar er mogen geen groepslessen worden gegeven, zo heeft het kabinet dinsdag besloten, bevestigen ingewijden berichtgeving van RTL Nieuws. Ook onder meer musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, theaters en andere podia moeten de deuren sluiten, zo werd maandag al duidelijk. De extra maatregelen gaan volgens bronnen woensdagavond om 22.00 uur in en zullen in ieder geval twee weken duren. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zullen dat dinsdag om 19.00 uur bekendmaken tijdens een persconferentie. De nieuwe sluitingen bovenop de sluiting van de horeca zijn volgens het kabinet nodig om het aantal nieuwe coronagevallen meer en sneller omlaag te krijgen.

Update 16:38 - Ook piloten KLM akkoord met langere loonsverlaging

De pilotenvakbond VNV is als laatste vakbond akkoord gegaan met een loonoffer voor de duur van de noodlening aan KLM die het kabinet bereid is te verstrekken. Dat meldt KLM. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij een beroep doen op de rest van het steunpakket van ruim 3 miljard euro om de coronacrisis door te komen.

Update 16:19 - GGD-medewerkers gluurden in dossiers van bekende Nederlanders

Enkele medewerkers van de GGD hebben ongeoorloofd in de dossiers van twee bekende Nederlanders gekeken. Of het specifiek om coronadossiers gaat, moet blijken uit een intern onderzoek dat nog loopt. De personen van wie de dossiers zijn, zijn geïnformeerd over de kwestie. De brancheorganisatie GGD-GHOR maakt die namen niet bekend. Lees meer.

Update 15:11 - De Jonge: laatste coronacijfers zijn "niet slecht, maar ook niet goed genoeg"

De laatste besmettingscijfers over het coronavirus zijn "niet slecht, maar ook niet goed genoeg", aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het aantal besmettingen neemt al een aantal dagen af en ligt inmiddels flink onder de 8000. De meest betrokken ministers spraken dinsdag uren over de cijfers. Premier Rutte en minister De Jonge zullen aan het begin van de avond zeer waarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigen. Dat is nodig om de druk op de ziekenhuizen sneller te laten afnemen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei na het beraad dat de cijfers hem "voorzichtig optimistisch" stemmen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil niet te vroeg juichen. Hij wees erop dat het aantal opnames in ziekenhuizen blijft groeien.

Update 15:09 - Nieuwe coronagevallen voor het eerst in twee maanden gedaald

De afgelopen zeven dagen zijn 64.087 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM, de eerste daling in twee maanden. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 67.542 positieve tests. Het aantal sterfgevallen loopt nog wel op. In de afgelopen week zijn 435 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Vorige week meldde het instituut 329 corona-sterfgevallen en de week daarvoor 185. Het RIVM maakte ook bekend dat 1966 mensen vanwege het coronavirus waren opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis, en dat 321 mensen op een intensive care waren opgenomen. Een week eerder waren dit er respectievelijk 1739 en 333.

Update 14:18 - Aantal positieve tests verder gedaald

Het aantal gemelde coronabesmettingen is dinsdag verder gedaald, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen er bij het instituut 7776 meldingen binnen van positieve tests. Op maandag waren dat er 8305.

Update 14:13 - 108 meer mensen opgenomen wegens corona

Het totaalaantal in een ziekenhuis opgenomen coronapatiënten bedraagt dinsdag 2653, 108 meer dan maandag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze patiënten liggen er 2044 op een verpleegafdeling en dus buiten de intensive care, 86 meer dan gisteren. Op de ic liggen 609 Covidpatiënten (waarvan 2 in Duitsland), 22 meer dan de dag ervoor. Er liggen 449 patiënten om andere redenen dan corona op de ic, 34 meer dan gisteren. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 1058 (waarvan 2 in Duitsland), 56 meer dan de vorige dag.

Update 13:26 - Streep door halve marathon van Egmond

De halve marathon van Egmond, traditioneel de eerste hardloopklassieker van het jaar, gaat in 2021 niet door. Organisator Le Champion acht het gezien de huidige situatie met het coronavirus niet realistisch en verantwoord de wedstrijd te organiseren. De Halve van Egmond stond gepland voor 10 januari. Hetzelfde geldt voor alle andere evenementen die Le Champion tot 1 maart op de kalender had staan. Ook daar gaat een streep door. Het betreft de Midwinterduinloop, de Egmond-Pier-Egmond strandrace, de Egmond Wandel Marathon, de Groet uit Schoorl Run en de Zandvoort Light Walk.

Update 12:13 - Van Veldhoven: over twee weken duidelijkheid over vuurwerkverbod

Het kabinet komt over een week of twee met meer duidelijkheid over een tijdelijk vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) dinsdag. Maandagavond pleitten de 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen voor die maatregel. GroenLinks en Partij voor de Dieren kwamen vorige week met dat plan. Het moet de zorg en de hulpdiensten dit jaar ontlasten, die vanwege de coronacrisis al onder zware druk staan. Van Veldhoven zegt "het signaal" van de burgemeesters en partijen serieus te nemen. "Het is logisch dat de vraag nu gesteld wordt. We gaan het bespreken in het kabinet." Volgens haar is het onderwerp breder dan alleen haar milieu-portefeuille en moeten andere bewindspersonen zich er ook over buigen. De Tweede Kamer moet ook instemmen met het plan. Dinsdagmiddag wordt erover gedebatteerd.

Update 11:41 - 'Houd podia, musea en bibliotheken open voor lokaal publiek'

Houd musea, podia en bibliotheken open voor bezoekers uit de regio. Die oproep doet de culturele sector aan het kabinet, meldt belangenorganisatie Kunsten '92. De culturele instellingen lopen vooruit op de persconferentie van dinsdagavond, waarin het kabinet vermoedelijk weer nieuwe coronamaatregelen aankondigt. Mogelijk gaat het ook om een tijdelijke sluiting van musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen. De culturele organisaties willen bezoekers in hun omgeving "een lichtpunt blijven bieden in een buitengewoon zware tijd, een basisvoorziening met grote impact op het welzijn en de mentale fitheid van ons allen". Hiermee willen ze ook de mogelijkheid bieden aan artiesten en kunstenaars om op te blijven treden voor een livepubliek.

Update 11:10 - Bioscopen willen extra financiële steun vanwege coronavirus

De bioscoopbranche wil extra financiële steun vanwege de coronacrisis. Als inderdaad wordt besloten dat de zalen weer worden gesloten dan gaan de bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode, meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) dinsdag. Verschillende sectoren, zoals evenementen en vrijetheaterproducenten, hebben extra steun gekregen. "Helaas geldt dit niet voor de bioscopen terwijl bioscopen extra financiële ondersteuning heel hard nodig hebben. Wij roepen de politiek op om de bioscopen extra financieel te ondersteunen juist nu de bioscopen het zo hard nodig hebben!" Ook vraagt de branche het kabinet en de Tweede Kamer af te zien van het nieuwe wetsvoorstel dat verplicht dat bioscopen 3 procent van hun omzet investeren in Nederlandse films. "Hoe kan de politiek nu verwachten dat een investeringsverplichting van 3 procent op de omzet mogelijk is? Het duurt jaren voordat de bioscopen weer op enig niveau terug zijn na de huidige crisis zo is de verwachting. Bovendien is er op dit moment nog totaal geen zicht op hoe lang de huidige crisis gaat duren."

Update 10:39 - Onderwijsminister Arie Slob uit quarantaine

Onderwijsminister Arie Slob mag weer uit quarantaine. Hij twittert: "Quarantaine is weer voorbij. Gelukkig niet ziek geworden." Hij bedankt mensen "voor al het meeleven". https://twitter.com/arieslob/status/1323552821124440064 Slob moest op 26 oktober in thuisisolatie gaan omdat toen bleek dat hij meer dan een kwartier in contact was geweest met een medewerker die met het coronavirus besmet bleek te zijn. Hij maakte het nieuws bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat werd daarop geschorst.

Update 08:44 - Ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar stopt tijdelijk met opereren

Het ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar voert de komende twee weken geen operaties meer uit vanwege het hoge ziekteverzuim. Door de operatiekamers tijdelijk te sluiten, komt er personeel van de verpleegafdelingen vrij dat kan bijspringen in Rijnstate Arnhem. "Om de zorg voor coronapatiënten in Rijnstate Arnhem te waarborgen, zijn wij genoodzaakt om de operatiekamers in Rijnstate Zevenaar tijdelijk te sluiten", aldus het ziekenhuis. Het gaat om vier operatiekamers. Hoewel het aantal coronabesmettingen in de regio Arnhem iets afvlakt, blijft de druk op de zorg hoog. "Intussen neemt het aantal zieke werknemers in Rijnstate toe, waardoor het op dit moment lastiger is om de dienstroosters goed ingevuld te krijgen", zegt het ziekenhuis.

Update 08:23 - Den Haag zet campagne in tegen corona

De gemeente Den Haag zet vanaf dinsdag een campagne in om Hagenaars te overtuigen zich aan de coronamaatregelen te houden. Onder de naam 'Den Haag tegen corona' laten bekende en onbekende Hagenaars zien op welke manier coronaregels moeten worden nageleefd. Samen met maatschappelijke en lokale boegbeelden, zoals burgemeester Jan van Zanen, jongerenwerker Umit Colgecen en sociaal ondernemer Petra Brekelmans, wordt het goede voorbeeld gegeven. "Alleen met een gezamenlijke inspanning krijgen we corona onder controle. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Daarom gaan we nu de haarvaten van de stad in, zodat voor iedereen duidelijk is hoe je het beste de regels kan naleven", aldus burgemeester Jan van Zanen. Volgens de gemeente zijn de komende weken de eerste boegbeelden van ‘Den Haag tegen Corona’ te zien in reclamezuilen, op lantaarnpalen en op schermen in de stad. Ook verspreidt de gemeente posters, video’s en verhalen in het netwerk in de wijken. Zo’n 250 contacten delen de verschillende campagne-uitingen met hun achterban. Iedereen mag gebruikmaken van de beelden en het embleem: ze zijn allemaal beschikbaar op de website denhaagtegencorona.nl die in de loop van de dag live gaat. De website zelf, en de meeste uitingen, zijn vertaald in het Arabisch, Bulgaars, Chinees, Engels, Pools, Roemeens, Spaans en Turks.

Update 06:56 - 'Coronacrisis raakt kwetsbare kinderen extra hard'

De coronacrisis is voor kwetsbare kinderen extra dramatisch. Dat stelt Terre des Hommes dinsdag. De organisatie roept de Europese Unie op "verantwoordelijkheid te nemen en de rechten van kinderen te beschermen" en start een campagne om aandacht voor het onderwerp te vragen. De organisatie zegt dat een forse stijging wordt verwacht van uitbuiting van minderjarigen door gedwongen kindhuwelijken, kinderarbeid, kinderhandel en online seksuele exploitatie. Dat komt dan doordat "kinderen niet of nauwelijks nog naar school gaan en ouders hun inkomsten verliezen. Omdat ouders geen andere uitweg zien, neemt ook de kinderhandel in arme landen toe", stelt Terre des Hommes. Hilde Neels, kinderrechtenexpert bij de organisatie: "Onder de valse belofte van onderwijs of een inkomen voor het gezin, gaan kinderen mee met handelaren, met als gevolg: ze verdwijnen van de radar." Volgens Terre des Hommes is tijdens lockdowns stijging van geweld het meest extreem. "Het aantal meldingen naar hulplijnen voor huiselijk geweld is fors toegenomen. In India groeide het aantal telefoontjes naar kinderhulplijnen met 30 procent, in Bangladesh met 40 procent. Tijdens de eerste coronagolf werd zelfs voor 85 miljoen extra kinderen voor fysiek, seksueel of emotioneel geweld gevreesd. Europol en Interpol constateren een stijgende vraag naar afbeeldingen van kindermisbruik."

Update 04:53 - 'Ministerie houdt notulen OMT geheim'

Het ministerie van Volksgezondheid maakt de notulen van de vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) niet openbaar, schrijft het AD. "Het openbaar maken zou ertoe leiden dat OMT-leden niet langer bereid zullen zijn aan het OMT deel te nemen of zich geremd zullen voelen om vrijuit te spreken", reageert minister Hugo de Jonge. "Dit staat een goede bestrijding van infectieziekten in de weg", aldus de bewindsman. Volgens De Jonge leidt dat tot "een onevenredig nadeel voor de volksgezondheid in het algemeen en het RIVM en mijn ministerie in het bijzonder". Kortom: medici moeten niet bang worden om in het OMT hun mening te geven. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft het AD, net als andere media, de notulen en verslagen van de OMT-vergaderingen opgevraagd. Maar het ministerie van Volksgezondheid weigert die stukken dus vrij te geven.

Update 03:30 - Waarschijnlijk daalt aantal coronavallen licht

In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer evenveel coronagevallen vastgesteld als in de week ervoor, en vermoedelijk zelfs iets minder. Het zou de eerste daling in twee maanden zijn. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in zeven dagen tijd 67.542 meldingen van positieve coronatests had gekregen. In de zes dagen na die update zijn 56.340 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dat doet vermoeden dat het weekcijfer dinsdag uitkomt op ongeveer 65.000. Het RIVM zag het wekelijkse cijfer de afgelopen periode stijgen van 3597 naar 5427 naar 8265 naar 13.471 naar 19.326 naar 27.485 naar 43.903 naar 55.587 naar 67.542. Begin september kreeg het RIVM enkele honderden coronameldingen per dag, eind oktober kwam dit dagen achter elkaar boven de 10.000 uit.

Update 03:30 - Kabinet besluit dinsdag over extra maatregelen

Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen het neemt om het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus sneller terug te dringen. De meest bij de crisis betrokken ministers komen daarvoor in de middag bijeen. Daarna zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de aanscherpingen bekendmaken tijdens een persconferentie om 19 uur. Het aantal nieuwe besmettingen is de laatste drie dagen iets gedaald maar het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt met Covid-19 stijgt nog steeds. Dat wil het kabinet volgens ingewijden sneller omlaag krijgen zodat de zorginstellingen meer lucht krijgen. Ook kunnen ze dan de gewone zorg sneller weer opschalen. Het gaat volgens bronnen om een tijdelijke sluiting van musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen. Ook zou het kabinet een negatief reisadvies geven voor de komende wintervakantieperiode.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.