Terug

Volg Hart van Nederland

Basisscholen en kinderopvang gaan niet open voor 18 januari

Basisscholen en kinderopvang gaan niet open voor 18 januari

Politiek

31 dec 2020, 16:16

De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot ten minste 18 januari, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Redenen voor de beslissing zijn "de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus". Basisscholen en kinderopvang blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog. Het kabinet besloot dat donderdag, na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Toen twee weken geleden de lockdown werd afgekondigd, zou worden gekeken of het aantal positieve tests genoeg zou dalen om scholen eerder weer open te laten gaan, zodat kwetsbare kinderen niet een te grote onderwijsachterstand zouden oplopen. Dat gaat dus niet lukken. Het kabinet gaat kijken of vanwege de nieuwe 'Britse variant' van het virus aanvullende maatregelen in het onderwijs nodig zijn. Het is nog onduidelijk of kinderen vatbaarder zijn voor die nieuwe variant, en wat de invloed ervan is op de verspreiding op basisscholen. Lees ook: Basisschoolleerlingen hebben plotseling laatste lesdag: 'Nu kan ik mijn vriendjes niet meer zien'

'Zorg wordt nog te bezwaar belast'

Het OMT adviseert om andere manieren van onderwijs te bedenken. Hierbij moet er wel rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand. "Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven", zegt onderwijsminister Arie Slob. "Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus." Staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) laat weten het "jammer" te vinden dat de scholen niet eerder open kunnen. "In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor alle thuiswerkende ouders." Rond 12 januari worden de huidige maatregelen heroverwogen. Lees ook: OMT komt met nieuw advies: toch ook kinderen onder de 12 jaar testen op coronavirus Het Outbreak Management Team (OMT) kwam donderdagmiddag ook met een nieuw advies. Laat kinderen onder de 12 jaar direct testen bij klachten.

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. In het weekend zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.