Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Staghouwer reageert op gebrek aan toekomstperspectief boeren: 'Was het verstandig?'

Minister Staghouwer reageert op gebrek aan toekomstperspectief boeren: 'Was het verstandig?'

Politiek

5 juli 2022, 20:00

Landbouwminister Henk Staghouwer betwijfelt of hij boeren van genoeg informatie over hun toekomstperspectief heeft voorzien. Zowel boeren als boze Kamerleden vinden dat hij daarin tekort is geschoten. "Het is jammer dat het niet in eerste instantie kon, maar ik ga het doen en ik hoop daarmee de onrust weg te nemen", zegt Staghouwer dinsdag tegen Hart van Nederland.

Halverwege juni presenteerde Staghouwer een doelenbrief en presenteerde hij zijn perspectief op de landbouw. "We hadden gedacht dat het uitgebalanceerde zaak was, maar dat is niet zo gebleken en er is veel onrust ontstaan. Was het verstandig en handig?" blikt de landbouwminister terug. "Het mezelf 'kwalijk' nemen is een groot woord, maar we moeten goed kijken naar wat er gebeurt in Nederland."

'Ik snap de onrust'

Via een motie in de Kamer is hij gevraagd om de komende tijd meer duiding te geven over de toekomst van de boeren. "Ik snap de onrust, hun zorgen en vertwijfeling momenteel heel goed. Dat moet je niet bagatelliseren." Toch hoopt Staghouwer dat hij met zijn beoogde toekomstperspectief de boeren gerust kan stellen. "Ik denk dat het nog goed kan komen. Het is een grote opgave voor de agrarische sector. Er is veel onrust. Ik heb er leiding aan te geven en dat doe ik ook."

Toch is niet Staghouwer zelf, maar Johan Remkes aangewezen als bemiddelaar tussen het kabinet en de boeren. "Ik heb gezegd dat ik die rol wil innemen, maar in de Kamer leidde het tot deze oplossing." Toch voelt het voor Staghouwer niet wrang. "Ik zie het niet als een teken van wantrouwen. Ik blijf nog steeds zelf individuele gesprekken met de boeren volgen." De gesprekken tussen Remkes en de boeren beginnen in augustus. Diverse boerenpartijen hebben aangegeven niet met hem in gesprek te willen, maar Staghouwer houdt hoop. "Ik denk dat Remkes ze aan tafel krijgt."

Lege schappen

De afgelopen weken zijn er veel boerenprotesten geweest. Zo blokkeerden ze met hun trekkers de snelwegen, staken ze balen hooi in brand en gingen ze langs het huis van stikstofminister Van Der Wal.

Maandag en dinsdag blokkeerden boeren diverse distributiecentra van supermarkten. Staghouwer maakt zich zorgen over de lege schappen in de supermarkt. "Dat moeten we echt niet willen", vindt de bewindsman. Een aantal boerendemonstranten zegt dat de voedselvoorziening in het geding komt door de stikstofplannen. "Daar ben ik het niet mee eens", aldus Staghouwer. Hij benadrukt dat het Nederlandse voedselsysteem deel uitmaakt van een Europees en wereldwijd systeem.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.