Terug

Volg Hart van Nederland

Politie pakt zeker zeven mensen op bij boerenblokkades, deelt zo'n 200 boetes uit

Politie pakt zeker zeven mensen op bij boerenblokkades, deelt zo'n 200 boetes uit

112

5 juli 2022, 06:45

Bij de boerenprotestacties op maandag heeft de politie zeker zeven personen aangehouden bij blokkades van distributiecentra in Friesland. Verder zijn er zo'n 200 bekeuringen uitgeschreven, met name voor het met een trekker rijden op de snelweg.

Dat zei politiecommandant Willem Woelders maandagavond laat in talkshow Op1. Volgens hem werden er in het hele land zo'n vijftien distributiecentra van supermarkten en meerdere snelwegen geblokkeerd. Toch zijn grote problemen uitgebleven. "Het is niet tot grote ordeverstoringen gekomen. Wel werd het op sommige plekken onrustig."

Behalve boze boeren deden ook vissers en vrachtwagenchauffeurs deel aan de protesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, aldus Woelders. Het ging volgens hem vooral om bliksemacties en om blokkades van distributiecentra. Op sommige plekken weigerden de demonstranten maandagavond te vertrekken.

'Politie trad wél op bij blokkades'

In Heerenveen en Sneek werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet bij blokkades. In Sneek werden daarbij vier mensen opgepakt, in Heerenveen werden drie arrestaties verricht. Bij de distributiecentrum in Utrecht dat levert aan zorginstellingen vertrokken tientallen actievoerders wél toen de politie hen dat dringend had gevraagd.

"De landelijke vereniging van distributiecentra gaf de indruk dat de politie niet zou optreden. Maar dat is niet aan de orde", benadrukte Woelders. "Het lokale gezag stuurt ons aan en dat is hier en daar ook gebeurd." Op de meeste plekken was er volgens de politiecommandant "redelijke communicatie" mogelijk met de actievoerders.

'Wij blijven komende tijd paraat'

Ook op snelwegen en provinciale wegen greep de politie in bij meerdere blokkades. Zo kregen twintig mensen een boete omdat ze in een trekker de N640 bij Etten-Leur op gingen. Verder werd er onder meer in Woerden, Nieuwegein en Almere opgetreden "vanwege de risico’s voor de openbare orde en de verkeersveiligheid".

Het is nog niet duidelijk voor de politie wat er de komende tijd aan mogelijke boerenprotesten gaat gebeuren. "Wij blijven als crisisorganisatie gewoon paraat", zei Woelders daarover. "Om eventueel snel te kunnen reageren op acties. Wij blijven dat op nationaal niveau ook volgen."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.