Terug

Volg Hart van Nederland

Supermarkten willen miljoenenschade door blokkades gaan verhalen

Supermarkten willen miljoenenschade door blokkades gaan verhalen

nieuws

5 juli 2022, 11:16

Supermarkten bekijken of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. De schade loopt volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) na een dag van stikstofprotesten bij distributiecentra al in de miljoenen euro's.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

Het is volgens een woordvoerster van de brancheorganisatie nog niet duidelijk wat er precies mogelijk is, maar het indienen van schadeclaims "ligt op tafel". De miljoenenschade komt vooral door het bederven van niet-geleverde producten, maar supermarkten lopen ook omzet mis doordat er minder producten in de schappen liggen.

Volgens het CBL zijn dinsdagochtend nog ruim tien distributiecentra geblokkeerd, wat wel minder is dan maandag, toen hadden twintig distributiecentra van Jumbo, Lidl, Aldi, PLUS, Vomar, Boni, Coop, Poiesz en groothandel Sligro te maken met blokkades. Toch wil de woordvoerster niet van een verbetering spreken. "Het zijn er nog steeds veel te veel."

'Blokkades duperen burgers'

Maandag riepen de bedrijven de boeren al op om de blokkades bij hun distributiecentra per direct op te heffen. Het CBL benadrukte dat supermarkten geen partij zijn in het conflict over de stikstofplannen van het kabinet. De boerenblokkades duperen bovendien de burgers van Nederland, aldus de organisatie.

De acties kunnen volgens het CBL namelijk tot lege schappen in supermarkten leiden. Niet alleen de bevoorrading van de winkels wordt verstoord, ook leveranciers kunnen het voedsel niet aanleveren. Dat betekent waarschijnlijk dat dagverse producten vernietigd moeten worden. "Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.