Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Amsterdam was onvoldoende voorbereid op tweede coronagolf'

LIVEBLOG | 'Amsterdam was onvoldoende voorbereid op tweede coronagolf'

Milieu en Gezondheid

12 dec 2020, 08:14

Nederland blijft voorlopig in de 'gedeeltelijke' lockdown. Versoepelingen van de maatregelen zitten er wat het kabinet betreft niet in zolang de besmettingscijfers blijven stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 9.182, dat zijn er 288 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.723, dat zijn er 42 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 481, dat zijn er 3 meer dan op vrijdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 14:43 - In Nederlandse ziekenhuizen nu 1723 coronapatiënten, 481 op ic's

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen is met 42 gestegen ten opzichte van een dag eerder, in totaal zijn het er nu 1723. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van hen liggen 1242 mensen op de verpleegafdelingen, 33 meer dan een dag eerder. Op de ic's liggen 481 coronapatiënten, negen meer dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast 510 patiënten op de ic's met niet-coronagerelateerde klachten, 37 minder dan de dag ervoor. De totale ic-bezetting is daarmee 991, dat zijn er 28 minder dan een dag geleden. Verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 247 coronapatiënten opgenomen, intensive cares 37. In de afgelopen 24 uur zijn veertien patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan drie ic-patiënten. Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen schommelde de afgelopen week of twee rond de 1700, soms iets erboven, soms iets eronder.

Update 14:36 - Grote drukte in centrum Rotterdam, gemeente grijpt in

Het is te druk in het centrum van Rotterdam, dat meldt de gemeente zaterdagmiddag. Vooral op de markten en in de omgeving van het Binnenwegplein zijn veel mensen op de been. Lees meer.

Update 14:20 - Stijging zet door: bijna 9200 nieuwe positieve tests gemeld in 24 uur

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gestegen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 9182 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees meer.

Update 12:57 - 'Amsterdam was onvoldoende voorbereid op tweede coronagolf'

De stad Amsterdam en de omliggende gemeenten waren onvoldoende voorbereid op de komst van de tweede golf aan coronabesmettingen. Dat is een van de conclusies die het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) getrokken heeft op basis van onderzoek, meldt AT5. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zette deze zomer vooral in op maatregelen tegen de drukte in bijvoorbeeld de binnenstad en in parken. De voorbereidingen op de tweede besmettingsgolf - die ook nog eens eerder kwam dan gedacht - kwamen daardoor in het gedrang. "Rond het zomerreces, waarin de landelijke maatregelen sterk waren teruggeschroefd, ging de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een 'waakvlam' stand. Het snel oplopend aantal besmettingen en de drukte in stad en regio noodzaakte dat toch al snel maatregelen moesten worden overwogen", zo concludeert het COT. Het instituut schrijft in de evaluatie dat het door de veiligheidsregio gevraagd is om mee te kijken met de crisisaanpak.

Update 12:46 - Noodverordening buitengebied Tilburg weer ingetrokken

De noodverordening die zaterdagochtend inging voor het gebied Wijkevoort bij Tilburg is rond de middag weer ingetrokken. Burgemeester Weterings van Tilburg had de noodtoestand voor het buitengebied afgekondigd, omdat er twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog waren gevonden. De bommen zijn weggehaald en worden later zaterdag elders onschadelijk gemaakt. De bewoners van vijf eerder ontruimde woningen kunnen weer naar huis terug. Zij moesten tijdelijk hun woningen verlaten wegens explosiegevaar. Met het ruimen van de bommen, in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen door geallieerde vliegtuigen, werd om 07.00 uur begonnen. Rond 11.15 uur was de klus in Wijkevoort, vlakbij vliegbasis Gilze-Rijen, geklaard.

Update 10:43 - Extra overleg kabinet zondag over stijgend aantal coronabesmettingen

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder weten. Aanleiding daarvoor is het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week. Lees meer.

Update 08:17 - 'Rijke landen zitten coronabestrijding in de weg'

Arme landen kunnen het coronavirus niet goed bestrijden, omdat de patenten op de eerste vaccins dat te duur maakt. Rijke landen zitten hen daarbij in de weg, zegt Leena Menghaney van Artsen Zonder Grenzen in Trouw. "Deze landen blijven de bescherming van farmaceutische bedrijven belangrijker vinden dan het algemeen belang." Menghaney, die in Zuid-Azië actievoert voor toegang tot medicijnen, ziet paralellen tussen de bestrijding van het coronavirus en die van hiv grofweg twintig jaar geleden. "Bij beide werd al vrij snel duidelijk dat antiretrovirale middelen effect hebben, en levens kunnen redden", zegt zij. "Halverwege de jaren negentig kwamen die breed beschikbaar voor mensen met hiv in de Verenigde Staten en Europa. Tegelijkertijd gingen in landen als Thailand en Zuid-Afrika nog heel veel mensen dood."

Update 04:02 - IC-voorzitter Gommers zeer kritisch over coronabeleid

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak Management Team (OMT), is zeer kritisch over de corona-aanpak. "We hebben heel hard gewerkt, ons best gedaan. Maar het testbeleid had beter gemoeten, we keken met te smalle blik naar de crisis, ook binnen het OMT. De landelijke patiëntenspreiding werkt knudde", zegt hij in een interview met het AD. Het OMT-lid stelt dat er ook sneller moet worden ingegrepen als het virus oplaait. "Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden." Lees meer.

Update 03:30 - Meer dan 10.000 sterfgevallen en 600.000 besmettingen door corona

Het officiële dodental door de corona-uitbraak in Nederland stijgt tot boven de 10.000. Die grens wordt vermoedelijk op zaterdag gepasseerd, en anders op zondag. Bovendien zal het aantal positieve tests waarschijnlijk zaterdag uitkomen boven de 600.000. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 9967 sterfgevallen geregistreerd. De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer 50 sterfgevallen per dag bij. Dit zijn alleen de mensen bij wie het virus is vastgesteld en die als gevolg daarvan zijn overleden. Het werkelijke dodental zal hoger liggen, omdat er ook mensen aan het virus zijn overleden zonder dat ze ooit zijn getest. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat vermoedelijk al tijdens de eerste golf in het voorjaar meer dan 10.000 besmette personen zijn gestorven. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.