Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Vier coronapatiënten minder op de ic, nog 73 mensen aan de beademing

LIVEBLOG | Vier coronapatiënten minder op de ic, nog 73 mensen aan de beademing

Milieu en Gezondheid

12 juni 2020, 07:59

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.053.

  • In totaal zijn er tot nu toe 48.461 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.813 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment nog 73 coronapatiënten op de intensive care.

Update 21:50 -  Saba laat alleen vluchten uit Bonaire en Sint-Eustatius toe

Saba houdt de grenzen voorlopig nog gesloten. Alleen van en naar Bonaire en Sint-Eustatius kan vrij worden gevlogen, zo is vrijdag bekendgemaakt. Intern worden wel maatregelen opgeheven. Zo mogen evenementen weer plaatsvinden zonder een maximum van het aantal bezoekers. Ook zijn contactsporten weer mogelijk. Op Saba zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis in totaal drie besmettingen met het virus geregistreerd. Alle patiënten zijn hersteld.

Update 20:49 - 'Nederlandse' vaccinalliantie: mogelijk eind 2020 al bruikbaar coronavaccin

Dankzij de samenwerking tussen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië, de zogenoemde Inclusieve Vaccin Alliantie, bestaat de kans om eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa. Dat melden ingewijden bronnen aan Hart van Nederland. De Alliantie werkt samen met het Brits-Zweeds farmaceutische bedrijf AstraZeneca, dat voor de ontwikkeling van een vaccin dan weer samenwerkt met de Universiteit van Oxford. Met al deze partijen is een overeenkomst bereikt voor 300 miljoen kansrijke COVID-19 vaccins. Ook is er een mogelijkheid om nog eens 100 miljoen doses af te nemen. Lees hier meer

Update 16:02 -Vier coronapatiënten minder op de ic

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald van 77 naar 73. Intensivisten behandelen daarnaast 557 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 630 mensen op een ic liggen. Op de verpleegafdelingen liggen nog 279 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 minder dan afgelopen woensdag, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voor het laatst met cijfers hierover kwam. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt snel. Dit komt onder meer doordat mensen die eerst op een intensive care lagen en daar opgeknapt zijn, nu genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis helemaal te verlaten.

Update 14:00 - Dodental coronavirus stijgt met negen

Nog eens negen mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6053. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.813. Het totaal aantal coronagevallen nam met 210 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.461 mensen. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorige week voor de vierde keer op rij minder mensen waren overleden dan normaal is voor de tijd van het jaar. Naar schatting overleden ongeveer 2740 mensen, zo'n 120 minder dan te verwachten viel als de uitbraak van het nieuwe coronavirus er niet was geweest. Dat strookt ook met de verwachtingen, legde CBS-socioloog Tanja Traag eerder uit. Een deel van de mensen die in de maanden hiervoor zijn overleden aan het nieuwe coronavirus, was onder normale omstandigheden nu overleden.

Update 13:10 - 'Anderhalve meter afstand houden steeds moeilijker'

Mensen vinden het steeds lastiger om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Op het werk, in de supermarkt en tijdens een bezoek aan huis komen mensen vaker dichter bij elkaar dan die 1,5 meter. Dat concluderen het RIVM en de GGD na een gezamenlijke enquête. Uit die peiling komt ook naar voren dat mensen minder bang en minder somber zijn dan toen het coronavirus net was opgedoken in Nederland. Volgens het RIVM kunnen mensen hun handen vaker wassen. "In de helft van de gevallen dat mensen hun handen grondig zouden moeten wassen, gebeurt dit ook", zegt het instituut. Vrijwel iedereen (95 procent) is bereid om twee weken binnen te blijven als ze corona zouden blijken te hebben. Ruim vier op de vijf mensen zijn daartoe bereid als een huisgenoot de ziekte heeft. Maar op de vraag of ze in thuisisolatie zouden gaan na een ontmoeting met een coronapatiënt van buiten het huishouden, zegt slechts 43 procent ja. Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil dat na pretparken ook de kermis weer opengaat

Update 11:26 - Staatsbosbeheer heropent elf kampeerterreinen

Elf kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn weer open voor campers of caravans met eigen sanitaire voorzieningen. Bij de kampeerwagen mag één tentje worden opgezet, als daarin leden van hetzelfde huishouden slapen. Vanwege de droogte geldt bijna overal een stookverbod. Staatsbosbeheer bekijkt van dag tot dag of er meer kampeerterreinen geopend kunnen worden. Dat geldt ook voor de sanitaire voorzieningen, die in principe tot 1 juli gesloten blijven, ook op de dagrecreatieterreinen. Tot 1 juli zijn kampeerders met tenten en vouwwagens ook nog niet welkom. De vijf groepskampeerterreinen gaan per 1 juli weer open. Staatsbosbeheer is helemaal gestopt met het paalkamperen. Die wildkampeerplekken bestaan niet meer. Lees ook: Heel Nederland op de camping, gaat de camper onze vakantie redden? De dienst heeft ook acht buitencentra in onder andere de Weerribben, de Oostvaardersplassen en de Schoorlse Duinen weer geopend. Maar alle excursies zijn vanwege de coronamaatregelen geschrapt tot 1 september. Staatsbosbeheer blijft recreanten oproepen om dicht bij huis de natuur op te zoeken, drukte te vermijden en thuis te blijven bij milde klachten. Ook raadt de dienst mountainbikers zonder ervaring af om op de fiets te stappen. Er gebeuren te veel ongelukken, waardoor de zorg extra wordt belast, aldus Staatsbosbeheer.

Update 09:41 - Weer meer daklozen op straat door afbouwen speciale corona-opvang

In verschillende steden, waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, belanden op dit moment daklozen op straat, die eerder vanwege de coronacrisis nog in aanmerking kwamen voor opvang. Dat melden Straatdokter en Dokters van de Wereld. In Amsterdam en Den Haag zijn, ondanks de anderhalvemetersamenleving, de afgelopen week meer groepjes daklozen 's nachts op straat gesignaleerd. Straatdokters en Dokters van de Wereld hebben kabinet en kamer in een brandbrief laten weten dat het afschalen van extra opvang voor daklozen een risico is voor de volksgezondheid. De afgelopen maanden betaalde het Rijk voor de opvang van alle daklozen, met en zonder papieren. Deze noodopvang wordt sinds 18 mei afgebouwd en dat leidt dus nu al tot meer daklozen op straat. "Wij vinden het niet humaan en medisch onverstandig om een significant aantal daklozen de komende maanden voorzieningen als stromend water, zeep, een douche en een wasmachine te ontzeggen", aldus Janine Wildschut van Dokters van de Werel. "Dit is niet alleen vanwege vatbaarheid en verspreiding, maar ook omdat de traceerbaarheid en isolatie van eventuele gevallen van Covid-19 vele malen complexer is op het moment dat mensen op straat verblijven."

Update 08:00 - 'Vaccinbedrijven alert op spionage uit met name China'

In de race naar een coronavaccin liggen ook in Nederland spionnen op de loer. Inlichtingendiensten letten scherp op pogingen van met name China om kostbare vaccinkennis te roven, zeggen experts in De Telegraaf. De AIVD waarschuwde vooral voor spionage om technische kennis te stelen, maar farmacologische knowhow is in belang enorm toegenomen. Het land dat als eerste een vaccin ontwikkelt en het virus verslaat, kan daarmee de rol van wereldleider pakken, zeggen de experts. In Nederland werken tal van laboratoria aan een vaccin tegen corona. Farmabedrijf Janssen in Leiden is een van de koplopers in de race waar meer dan honderd instellingen aan meedoen. Het bedrijf meldt dat het 'alert' is op spionage. Het personeel is ingelicht over de risico’s. Ook bij het Erasmus MC, waar gewerkt wordt aan antistoffen tegen corona, is men extra oplettend. Het ziekenhuis werkt samen met Z-Cert, het nationale Computer Emergency Response Team voor de zorg. "Helaas hebben wij geconstateerd dat de gezondheidszorg, zowel nationaal als internationaal, ten tijde van de coronacrisis extra wordt aangevallen", laat het ziekenhuis weten.

Update 07:34 - Sekswerkers willen 15 juni weer aan het werk

Sekswerkers doen vrijdag uit de doeken hoe zij denken corona-veilig weer aan het werk te kunnen. Ze willen maandag alweer beginnen en niet pas 1 september, zoals de overheid wil. Ze lichten in Nieuwspoort in Den Haag hun plannen en wensen toe.

Het platform SekswerkExpertise, voor positieverbetering van sekswerkers, kondigt verder aan dat later op de dag achter de ramen in Den Haag en in andere raamgebieden “van alles te zien” zal zijn. “De gordijnen gaan eindelijk weer open.”

Lees hier meer

Update 07:22 - Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende coronapatiënten

Een groot deel van de coronapatiënten die thuis hebben gezeten, heeft bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat melden het Longfonds en kenniscentrum CIRO na een peiling onder 1622 mensen met klachten na corona. Van de mensen die meewerkten heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose gesteld door een arts. Veruit de grootste groep (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent. "We zijn hier echt van geschrokken", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. "Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden." Lees hier meer

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.