Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer • GGD's beraden zich op priklocaties

LIVEBLOG | Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer • GGD's beraden zich op priklocaties

Milieu en Gezondheid

8 dec 2020, 18:00

Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal nieuwe besmettingen is afgelopen week flink toegenomen in vergelijking met de week eerder. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 6.187, dat zijn er 947 minder dan op maandag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.700, dat zijn er 40 meer dan op maandag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 464, dat zijn er 6 minder dan op maandag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:28 - Kabinet trekt 58,5 miljoen uit tegen eenzaamheid jongeren

Het kabinet komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend na de persconferentie over corona, waarin premier Mark Rutte al zei dat hiervoor geld zou komen. Volgens het kabinet kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen. Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Update 20:56 - Horecabranche: kabinet houdt ons in gijzeling

De horeca wordt "in gijzeling gehouden" nu er nog geen zicht is op de opening van eet- en drinkgelegenheden. Dat zei algemeen directeur Dirk Beljaarts van belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. De bewindslieden maakten bekend dat er geen versoepelingen van de coronamaatregelen komen, dus ook niet voor de sinds medio oktober gesloten horecagelegenheden. Volgens Rutte blijft het risico op besmettingen in cafés en restaurant reëel, omdat mensen er vaak langer dan 15 minuten binnen zijn in een kleinere ruimte. Beljaarts vindt die argumentatie niet kloppen, omdat er ook grote horecagelegenheden zijn en bij bijvoorbeeld kappers mensen ook langer dan een kwartier binnen zitten. "Het kabinet houdt de horeca gegijzeld zonder dat daar een wetenschappelijke onderbouwing voor is", zegt hij. Het gegeven dat het ministerie van Economische Zaken een notitie opstelde die impliceert dat de horecasluiting niet bijdraagt aan het tegengaan van besmettingen, maakt de bekendmakingen "extra zuur". "Die notitie zagen wij als bevestiging van wat wij al lange tijd beargumenteren. Als je de horeca zou openen zou dat bijdragen aan het verlagen van het aantal besmettingen", aldus Beljaarts. "Veel ondernemers hebben uitgekeken naar deze persconferentie om te besluiten wat ze gaan doen. Doorgaan met de onderneming of niet? Nog eens pensioen aanbreken om nog even door te gaan?" Het ministerie van EZK stelt uitdrukkelijk dat de bewuste notitie incompleet was, omdat de analyse erachter niet sluitend zou zijn.

Update 20:51 - Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man in Beatrix Theater

Cabaretier Guido Weijers treedt in de tweede helft van januari op voor vijfhonderd man publiek. De show in het Beatrix Theater in Utrecht is een van de dinsdag door premier Mark Rutte aangekondigde proeven waaruit duidelijk moet worden wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd, maakte Fieldlab dinsdagavond bekend. Deze stuurgroep is een gezamenlijk initiatief van evenementensector, evenementenbouwers en de overheid. De bezoekers van de show van Weijers worden in twee groepen van 250 man verdeeld. "Op die manier kunnen we verschillende soorten gedrag en maatregelen onderzoeken. Denk aan een groep met en een groep zonder mondkapjes, of een groep die wel op 1,5 meter afstand blijft terwijl de andere dat niet doet", licht een woordvoerder van Fieldlab toe. Een ander proefproject behelst een zakelijk congres in het Beatrix Theater. Alle deelnemers aan de evenementen moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 48 uur oud mag zijn. Aan de deur wordt steekproefsgewijs gewerkt met verschillende sneltests en na afloop wordt iedereen gevraagd minstens tien dagen contact met kwetsbare groepen te vermijden. Mensen binnen kwetsbare groepen wordt gevraagd niet deel te nemen aan de experimenten. "Stel dat iemand binnen drie weken na een proefevenement toch een besmetting oploopt, dan vragen we diegene dat te melden. Op die manier kunnen we kijken naar de bron van de besmetting."

Update 20:42 - GGD's beraden zich op priklocaties

GGD's hebben verschillende priklocaties voor de vaccinatie van zorgpersoneel op het oog, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland dinsdagavond weten. Eerder op de avond werd bekend dat GGD's zo'n dertig locaties gaan inrichten om de eerste groepen zorgpersoneel in te enten. Ook huidige coronatestlocaties, zoals XL-testhallen, komen mogelijk in aanmerking als priklocaties, aldus de woordvoerster. Of GGD-medewerkers ook gaan helpen met het vaccineren is nog niet duidelijk. "De verantwoordelijkheid ligt primair bij de arbodiensten, bedrijfsartsen en werkgevers van de zorgmedewerkers", aldus de woordvoerster van GGD GHOR Nederland. "Als het nodig is, kunnen wij als vangnet dienen." Of de GGD's al zijn gevraagd bij te springen bij het daadwerkelijke prikken, kon ze dinsdagavond nog niet zeggen.

Update 20:06 - 'Verstandig om met kerst niet te versoepelen'

Het is "absoluut verstandig" dat het kabinet de coronamaatregelen voor de komende kerstdagen niet versoepelt, zegt voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektenbestrijding Anja Schreijer. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat mensen met kerst niet meer dan het nu geldende maximum van drie extra gasten thuis mogen uitnodigen. Ook de horeca moet helemaal gesloten blijven. "Er is simpelweg geen ruimte voor versoepelingen", zegt Schreijer, ook lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid. "Kerst en oud en nieuw geven een opeenstapeling van contactmomenten en daarmee kansen om het virus verder te bestrijden." Als het aantal besmettingen blijft stijgen, zijn strengere maatregelen niet ondenkbaar, zei de premier dinsdagavond. Ook daar is Schreijer het mee eens. "We staan nu op een kruispunt. Ik hoop dat het de goede kant op gaat met het aantal besmettingen, maar het kan ook dat er juist strengere maatregelen nodig zijn. Mensen zijn de restricties beu, dat zag je ook aan de winkeldrukte rondom Black Friday. Maar we zijn er nog lang niet."

Update 19:58 - Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer in januari

Nederland krijgt naar verwachting in de eerste week van januari 507.000 doses van het vaccin van Pfizer. Dat is veel minder dan de één miljoen doses waar het kabinet eerder van was uitgegaan. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend tijdens de persconferentie dinsdagavond. Het kabinet moet "wendbaar zijn in de uitvoering" van de vaccinatie, zei hij. "Zo vroeg mogelijk in januari" wordt dan begonnen met vaccineren. Als eerste worden de zorgmedewerkers van verpleeghuizen ingeënt. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Hiervoor worden ongeveer dertig centrale priklocaties ingericht. Die gaat de GGD verspreid over het land inrichten. Er wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen een ander vaccin, namelijk van het bedrijf Moderna.

Update 19:10 - De Jonge: Heel Nederland pas na de zomer gevaccineerd

Het zal nog tot na de zomer duren voordat iedereen in Nederland is gevaccineerd. Dat zei minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie. "We zijn er nog lang niet", aldus de minister. Maar zegt hij, als kwetsbare personen zijn ingeënt en we ons meer laten testen, kunnen in de loop van 2021 een deel van de beperkende maatregelen worden losgelaten.

Update 19:06 - Rutte: Strak gecontroleerde proefprojecten in januari in cultuursector

Het kabinet gaat begin januari strak gecontroleerde proefprojecten houden in de cultuursector. Zo zal er worden geëxperimenteerd met theatervoorstellingen met meer bezoekers en met voetbalwedstrijden bij lokale clubs met meer supporters. Verder komt er extra geld voor jongeren "met een plan" voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. "Ook gaat het OMT onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu is dat 18 jaar."

Update 19:04 - Rutte: als cijfers blijven stijgen, mogelijk strengere maatregelen vóór kerst

Mogelijk komen er nog voor de kerst strengere maatregelen als de coronacijfers blijven stijgen. Dat zei premier Mark Rutten tijdens een persconferentie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. "We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn", aldus de minister-president. Eerder dacht het kabinet er nog aan deze dinsdag versoepelingen aan te kunnen kondigen. "Maar het gaat echt niet goed", zegt Rutte. Het aantal ic-besmettingen zit op het dubbele van wat er nodig was voor versoepelingen. Ook stijgt het aantal besmettingen. Volgens Rutte staan we nu op "een tweesprong": óf de cijfers gaan voor ons de goede kant op, waardoor mogelijk vanaf half januari wel het benodigde aantal ic-opnames wordt bereikt, óf de cijfers stijgen en er komen strengere maatregelen. Om het de goede kant op te buigen kan men de kerstperiode benutten door thuis te blijven en zich aan de regels te houden.

Update 19:01 - Rutte: maximaal drie gasten met kerst, horeca blijft dicht

De gedeeltelijke lockdown blijft tot half januari van kracht en de horeca blijft ook tijdens de feestdagen gesloten. Dat heeft premier Rutte bevestigd tijdens een persconferentie. Huishoudens mogen maximaal drie gasten van 13 jaar en ouder ontvangen per dag.

Update 18:43 - Grote meerderheid artsen wil zich vaccineren tegen corona

Veruit de meeste Nederlandse artsen zijn van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Van de 1191 artsen die meededen aan een peiling van artsenfederatie KNMG zegt twee derde zich zeker te laten vaccineren, 22 procent zegt dit waarschijnlijk te zullen doen. De meesten voeren aan dat ze hun patiënten en zichzelf willen beschermen tegen het virus. Een kleine groep twijfelt nog: 5 procent weet het niet en 4 procent neigt naar niet vaccineren. Van de ondervraagden zegt 2 procent zeker geen vaccinatie te willen. De peiling is de afgelopen dagen uitgevoerd onder een artsenpanel van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.

Update 18:31 - Veel mensen twijfelen nog over coronavaccinatie

Veel mensen hebben nog niet besloten of ze zich gaan laten vaccineren tegen het coronavirus als de vaccins beschikbaar komen. Van de 40.000 mensen die meedoen aan een groot onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Lifelines, zegt 41 procent "ja" op de vraag of zij zich willen laten vaccineren. Een kleine minderheid van 11 procent zegt "nee". Bijna de helft van de ondervraagden is er nog niet over uit. "Misschien", zegt 32 procent. De overige 16 procent vinkte het antwoord "weet ik nog niet" aan. De overheid zet erop in dat zoveel mogelijk mensen zich wel laten vaccineren. Hoe meer mensen dat doen, des te effectiever kan de verspreiding van het coronavirus immers de kop in worden gedrukt. "De groep met de laagste vaccinatiebereidheid zijn laagopgeleide vrouwen met een thuiswonend gezin", aldus de onderzoekers. Van die groep zegt 24 procent zich niet te willen laten vaccineren. Gemiddeld zijn mannen vaker wél bereid zich te laten inenten dan vrouwen: 51 procent versus 35 procent.

Update 17:18 - Aantal coronabesmettingen op scholen blijft stijgen

Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke brandhaard voor het coronavirus. Het aantal mensen dat daar besmet is geraakt, blijft stijgen. Wanneer iemand positief test op het coronavirus, vragen gezondheidsdiensten in het brononderzoek onder meer waar ze denken dat ze besmet zijn geraakt. Bij iets minder dan de helft van de gevallen is dit bekend. De belangrijkste 'settings van besmetting' zijn nog altijd de thuissituatie, bezoek van vrienden of familie en het werk. Van de mensen die afgelopen week positief zijn getest, wijzen 1650 de school of de kinderopvang aan als de vermoedelijke bron. Dat is 8,5 procent van het aantal mensen bij wie de bron bekend is. De week ervoor waren 1464 mensen besmet geraakt op de school of de kinderopvang. Nog een week eerder ging het om 1453 mensen en de week daar weer voor betrof het iets meer dan duizend mensen. De cijfers maken geen onderscheid tussen scholieren, leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel en opvangmedewerkers. Onder tieners worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Het Outbreak Management Team had daarom voorgesteld om de komende kerstvakantie te verlengen, maar het kabinet is daar niet enthousiast over.

Update 17:12 - Zorg dubt nog over omgang met werknemers die vaccinatie weigeren

Het is nog onbekend of zorgmedewerkers in de ouderenzorg die weigeren zich te laten inenten straks verplicht worden om dit te melden aan bewoners. "We moeten uitzoeken hoe we daar precies mee omgaan. Maar het moet wel geregeld worden", zegt een woordvoerder van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg. "Je bent natuurlijk niet verplicht je te laten vaccineren. Als er mensen zijn die besluiten zich niet te laten vaccineren dan moeten we kijken hoe we dat gaan oplossen", aldus de zegsman. Volgens hem moet nog uitgezocht wat wettelijk kan en mag op het gebied van registreren. Hij wijst onder meer op de privacywetgeving. "Maar we gaan alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich wel laten vaccineren, op basis van goede en volledige informatie. Dat is hartstikke belangrijk om de continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen", aldus de ActiZ-woordvoerder.

Update 16:52 - 'Drukte in winkelstraten draagt bij aan corona-stijging'

Dat het aantal coronagevallen stijgt, komt waarschijnlijk onder meer door de sinterklaasdrukte in binnensteden en winkelstraten in de afgelopen weken. "Het is ongetwijfeld een van de belangrijke factoren. Het heeft zeker niet bijgedragen aan een vermindering van het aantal gevallen. Maar er zijn meer factoren die een rol gehad kunnen hebben", aldus Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen meer dan 43.000 meldingen van positieve tests. In de weken ervoor was het juist vrij stabiel op ongeveer 35.000 gevallen per week. Timen spreekt van "een diffuse stijging". Het aantal bevestigde besmettingen neemt toe in elk deel van het land en in elke leeftijdsgroep. "Het is onmogelijk te zeggen welke activiteiten hier precies toe hebben bijgedragen. Maar een van de kenmerken van het shopgedrag voor Sinterklaas is dat het zich in het hele land heeft afgespeeld." Veel mensen gingen inkopen doen voor de feestdagen, of werden gelokt door scherpe 'Black Friday'-aanbiedingen.

Update 16:41 - De Jonge verwacht dat houding zorgpersoneel over vaccin verandert

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat de houding van het zorgpersoneel over vaccineren tegen het coronavirus zal veranderen zodra eenmaal is begonnen met inenten. Hij reageerde op een peiling van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 waaruit naar voren kwam dat slecht 36 procent van de zorgprofessionals zich wil laten inenten. Voor de coronaminister is het lage percentage wel een reden tot zorg. "Dat is inderdaad weinig, maar we zijn ook nog niet zover." Het kabinet zal het belang van vaccineren volgens hem duidelijk moeten maken. "Het is een ook kwestie van goed informeren." Hij wijst erop dat je vaccineren niet voor jezelf doet, maar juist voor anderen. Hij herhaalde niets te zien in een vaccinatieplicht. Uit de peiling komt verder naar voren dat 33 procent van de zorgverleners zich niet wil laten inenten. Bijna evenveel mensen weten het nog niet. Uit een peiling van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN kwamen in september soortgelijke cijfers naar voren. Toen liet 37 procent van de respondenten weten dat ze van plan was zich te laten vaccineren tegen het virus, 26 procent wilde niet en 37 procent wist het nog niet.

Update 16:38 - 'Notitie over opening restaurants trekt voorbarige conclusies'

Het ministerie van Economische Zaken heeft een "discussiestuk" opgesteld waarin op basis van RIVM-cijfers wordt gesteld dat het openen van restaurants zou kunnen bijdragen aan een daling van het aantal coronabesmettingen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws over de analyse. Het zou evenwel gaan om een onvoldragen rapport, waarvan de conclusies voorbarig zijn. De notitie stond ook niet op de agenda het ministerieel overleg dinsdag waarin besloten is over hoe de komende weken verder moet met de coronamaatregelen. Versoepelingen voor bijvoorbeeld de horeca zitten er volgens ingewijden hoe dan ook niet in, omdat het aantal positieve coronatests de afgelopen flink is opgelopen. https://twitter.com/rivm/status/1336330021636505616

Update 16:36 - Kabinet verruimt niet: maximaal drie mensen op visite met kerst

Het kabinet houdt vast aan de bestaande groepsgrootte. Met kerst mogen huishoudens maximaal drie mensen van buiten ontvangen, bevestigen ingewijden na berichtgeving door verschillende media. Het lag al niet voor de hand dat het kabinet in de persconferentie van dinsdagavond versoepelingen zou aankondigen. De besmettingscijfers bleven de afgelopen dagen oplopen.

Update 16:21 - Meer dan 70.000 zorgmedewerkers besmet geraakt met corona

Het aantal zorgmedewerkers dat besmet is geraakt met het coronavirus, is opgelopen tot boven de 70.000. Sinds het begin van de uitbraak zijn 71.324 zorgmedewerkers positief getest, bijna 4400 meer dan vorige week. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt. Het aantal overleden zorgmedewerkers steeg van zestien naar achttien. De jongste van hen was 40 jaar oud, de oudste 69. In totaal zijn 686 zorgmedewerkers in een ziekenhuis opgenomen.

Update 16:12 - Reisadvies Curaçao op oranje door stijgend aantal besmettingen

Door een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao is het reisadvies aangepast. Het is van geel naar oranje gegaan. En dat betekent: alleen noodzakelijke reizen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het RIVM vindt het niet noodzakelijk dat reizigers die er nu zitten, direct terugkeren.

Update 16:05 - Pfizer-vaccin eerst naar personeel verpleeghuizen, niet bewoners

Niet bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten, maar medewerkers worden waarschijnlijk als eerste ingeënt met het vaccin van farmaceut Pfizer. Om logistieke redenen is het efficiënter om het personeel in te enten, en op die manier toch de ouderen en de gehandicapten in de instellingen te beschermen. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van NRC. Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet bij een temperatuur van -70 graden Celsius worden bewaard en wordt per duizend doses geleverd aan Nederland. Voor de medewerkers is het makkelijker op één centrale plek langs te komen voor een inenting. Op die manier is de kans ook kleiner dat er doses verloren gaan, dan wanneer de vaccins bij verpleeghuizen en zorginstellingen moeten worden bewaard en toegediend.

Update 15:56 - Rode Kruis opent hulplijn tijdens de feestdagen

Het Rode Kruis houdt de speciaal voor kwetsbare mensen geopende hulplijn tijdens de feestdagen open. Mensen die behoefte hebben aan een praatje of vragen hebben over het coronavirus kunnen daar dan ook terecht. De organisatie verwacht dat er geen versoepelingen van de coronamaatregelen komen, waardoor sommige mensen eenzame feestdagen tegemoet gaan. Tussen 09.00 en 17.00 uur kunnen mensen met de telefoonlijn bellen. "Bijvoorbeeld omdat zij zich eenzaam voelen, omdat er niemand is die voor hen boodschappen kan doen, omdat zij deze kerst geen familie kunnen zien of omdat zij vragen hebben over thuisquarantaine", aldus het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie gaan veel vragen over thuisquarantaine. "Het is belangrijk om daar vooraf afspraken over te maken, spreek af wie je helpt als dat nodig is."

Update 15:48 - RIVM: wie als eerste wordt ingeënt, hangt af van het vaccin

Wie als eerste wordt ingeënt tegen Covid-19, hangt af van welk vaccin als eerste beschikbaar is en hoe en bij wie je dat het doelmatigst kunt toepassen. Dat zegt het RIVM. Het vaccin van Pfizer, dat als eerste in aantocht lijkt, moet bij -80 graden Celsius worden opgeslagen en dat zou het beste kunnen in grote hallen waar je de benodigde faciliteiten kwijt kunt. Het zou in dat geval handiger zijn om daar dan eerst grote groepen zorgpersoneel naartoe te laten komen, zo is de overweging bij het RIVM. Die zouden dan toch voorrang krijgen op de ouderen en kwetsbaren die nu als eerste kandidaten voor een prik worden genoemd. Het RIVM heeft een aantal van die speciale koelcellen besteld. In de derde week van december verwacht het ruim veertig vriezers te hebben.

Update 15:21 - Politie hoopt op creatieve plannen voor jongeren in kerstvakantie

De Nederlandse Politiebond (NPB) hoopt dat het kabinet dinsdagavond met "creatieve voorstellen" komt om jongeren tijdens de aankomende kerstvakantie wat te doen te geven. "Ik hoop dat er ondanks de oplopende besmettingen toch iets georganiseerd wordt voor jongeren", aldus voorzitter van de bond Jan Struijs. Zelf denkt hij aan sportactiviteiten, buitenbioscopen of het beschikbaar stellen van games voor jongeren. "Gemeenten zijn ermee bezig, maar ook de landelijke overheid kan wat doen. Ze zijn inmiddels natuurlijk rijkelijk laat, maar evengoed is het cruciaal dat er wat wordt georganiseerd." Politiemensen en boa's krijgen het volgens Struijs namelijk "waanzinnig druk" komende weken. "Bovenop het handhaven van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod, gaat ook nog eens de jeugd met kerstvakantie", zegt Struijs. Politie en boa's roepen daarom al langer op iets te organiseren voor thuiszittende jongeren. "Hun zelfdiscipline neemt af, ze hebben een korter lontje. Ik snap dat het gezien het oplopende aantal besmettingen lastig is, de overheid heeft weinig ruimte voor versoepelingen. Maar het is wel noodzaak om politie en boa's komende weken proberen wat te ontlasten."

Update 14:49 - Aantal coronameldingen in een dag daalt na week van stijging

Na zes achtereenvolgende dagen waarop het aantal nieuwe coronagevallen toenam, is het dagcijfer dinsdag gedaald. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 6187 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat registreerde maandag ruim 7100 bevestigde besmettingen. Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn het afgelopen etmaal 316 inwoners positief getest. Het aantal gevallen in Den Haag steeg met 212. In Rotterdam kwamen 156 nieuwe besmettingen aan het licht. in Almere testten 106 mensen positief en in Utrecht 96. Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 71. Dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Op maandag kreeg het RIVM 19 meldingen van overleden coronapatiënten.

Update 14:40 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot 1.700

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1700 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 40 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met begin deze maand (1683 ziekenhuisopnames) is het aantal opgenomen coronapatiënten iets gestegen. Het centrum noteerde maandag een toename van 19 coronapatiënten en zondag kwamen er 39 bij. "Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is nu gelijk aan een week geleden. Daarmee is een plateau bereikt. Het LCPS houdt rekening met een stijgende ziekenhuisbezetting in de komende periode, volgend op een toegenomen aantal besmettingen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 464 op de intensive care, 6 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal toe met 46. Daar liggen nu in totaal 1236 patiënten. Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur 21 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie 3 ic-patiënten.

Update 14:35 - Personeel verpleeghuizen als eerste ingeënt

Werknemers in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen en niet de bewoners worden als eerste ingeënt met het vaccin tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van een overleg dat door betrokken partijen onder leiding van het RIVM is gevoerd, meldt NRC. Volgens bronnen rond het overleg is dit "de variant die het meeste kans van slagen heeft" als het gaat om het snel en effectief op gang brengen van de vaccinatiecampagne. Reden is dat het makkelijker zal zijn om personeel naar grote, centrale locaties te laten gaan voor een vaccinatie, dan om op alle 2500 afzonderlijke locaties van verpleeghuizen en honderden gehandicapteninstellingen te vaccineren.

Update 14:27 - RIVM: zorgwekkende stijging van aantal nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt toe. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 43.103 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is zo'n 27 procent meer dan een week eerder, toen 33.949 bevestigde besmettingen werden geregistreerd. De weken daarvoor waren het er respectievelijk 36.931 en 37.706. Het RIVM noemt de stijging zorgwekkend en zegt dat het aantal positieve tests in elke regio toeneemt. Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer zakte een fractie, van 1,04 naar 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe hoger het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden. Het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 338 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 406 de week ervoor. Het aantal opnames op een verpleegafdeling steeg wel. In de afgelopen zeven dagen belandden 1229 coronapatiënten op zo'n vleugel, tegen 1007 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive care daalde van 183 naar 179.

Update 13:58 - FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief

Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst stellen dat in een analyse van de testresultaten. Later deze week beslist de FDA of het vaccin in de Verenigde Staten gebruikt mag worden.

Update 13:36 - Notitie ministerie: opening horeca leidt tot minder besmettingen

Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen. Dat staat in een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien. De notitie wordt dinsdag door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingebracht in de kabinetsvergadering over de aanpak van corona. Tijdens het Catshuisberaad van afgelopen zondag is hen gevraagd deze analyse te maken. In de analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Het reproductiegetal (de R-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) was toen 1.08. Na die maatregelen daalde de R-waarde tot 0.82. Maar op 13 november blijkt de R-waarde te zijn gestegen naar 1.04. Daaruit concluderen de bewindslieden dat "met een dichte horeca het R-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het R-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden". Vervolgens stelt de analyse dat thuisbezoek van familie, vrienden en kennissen momenteel een belangrijke besmettingsbron is.

Update 12:30 - Bijna 300.000 vluchten minder boven Nederland in crisistijd

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna 300.000 vluchten minder uitgevoerd. Dat meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland. Het aantal vertrekkende en aankomende vluchten daalde tussen 1 maart en 1 november met 297.000. Daarmee is volgens Eurocontrol sprake van een min van 61 procent op jaarbasis. De crisis heeft er verder voor gezorgd dat de passagiersstroom met 82 procent opdroogde, wat neerkomt op 48 miljoen reizigers minder. Sinds half maart wordt de luchtvaartsector hard geraakt door de crisis. Op 14 april werd het dieptepunt bereikt toen het volume op 10 procent van een jaar eerder lag. Sindsdien is sprake van een langzaam herstel met twee groeispurts in de zomermaanden. Daarna daalden de volumes weer, ondanks een kleine opleving in oktober.

Update 12:21 - Halsema roept kabinet op: steun ook startende ondernemers

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept het kabinet dringend op ook startende ondernemers te compenseren. Ze doelt daarbij op bedrijven die geen aanspraak maken op de financiële regeling van de overheid, omdat ze na 1 maart zijn begonnen. Halsema noemt als voorbeeld de Spijkerbar in de Amsterdamse Kerkstraat. "De eigenaar van de bar heeft de zaak op 1 maart overgenomen, kan daarom geen omzetcijfers over januari overleggen en heeft daardoor geen recht op compensatie van de overheid." De burgemeester zegt begrip te hebben voor de zorgen van het kabinet over het gevaar van fraude, maar dat mag volgens haar niet leidend zijn in deze moeilijke tijd. De Spijkerbar heeft zich nu demonstratief omgedoopt tot Ikea. De eigenaar van het café vindt het niet eerlijk dat daar wel mensen welkom zijn en niet in de horeca.

Update 12:15 - Eerste week van de mondkapjesplicht: 65 mensen beboet omdat ze zich er niet aan hielden

De politie heeft in de eerste week van de mondkapjesplicht 65 mensen bekeurd die geen mondkapje droegen op een plaats waar dit wel verplicht is. Dat meldt de politie dinsdag. De boete voor het niet dragen van een mondkapje bedraagt bijna 100 euro. Vanaf 1 december is het voor iedereen ouder dan twaalf jaar verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Onder publieke binnenruimten vallen onder andere winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Ook in stationsgebouwen en op luchthavens geldt de plicht. Alleen als je zit, hoef je geen mondkapje te dragen. Lees meer.

Update 12:07 - Eindelijk onderzoek naar langetermijngevolgen coronavirus bij kinderen: 'Zijn hart gaat heftig tekeer'

Er komt eindelijk onderzoek naar de langetermijngevolgen van een coronabesmetting voor kinderen. Kinderlongartsen van onder meer het Emma Kinderziekenhuis, het Maastricht UMC en het Willem-Alexander Ziekenhuis in Leiden gaan het onderzoek doen. Volgens de specialisten is er nog weinig bekend over de uitwerking die Covid-19 op kinderen heeft. Manon Ossevoort was met haar 3-jarige zoontje Jonathan in het Amsterdam UMC toen het nieuws over het onderzoek naar buiten kwam. Jonathan kreeg vlak na carnaval het coronavirus en heeft sindsdien allerlei klachten. “Tot een maand geleden zeiden artsen dat Jonathans klachten niet door corona konden komen,” vertelt Ossevoort. “Omdat kinderen er niet ziek van zouden worden.” Maar het tegendeel blijkt waar. Jonathan werd wel degelijk ernstig ziek door het coronavirus. Lees meer.

Update 07:59 - Traditionele Nieuwjaarsduik afgelast vanwege corona

De traditionele Nieuwjaarsduik op 1 januari in Scheveningen gaat niet door. Vanwege corona vindt de organisatie het onverantwoord mensen op het strand bij elkaar te laten komen voor een duik in de zee. Er is wel een alternatief bedacht. Via de website nieuwjaarsduik.nl kunnen mensen twee blikken Noordzeewater bestellen. Hiermee kunnen ze op 1 januari om 12.00 uur coronaproef een eigen 'Nieuwjaarsduik' nemen. Lees meer.

Update 06:00 - 'Ruim een derde van zorgprofessionals wil inenting coronavaccin'

Ruim een derde (36 procent) van de zorgprofessionals wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Dat blijkt uit een peiling onder zo’n 3300 leden van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91. Van de zorgverleners geeft 33 procent aan zich niet te willen laten inenten en bijna evenveel mensen weet het nog niet. Zorgmedewerkers behoren samen met ouderen en kwetsbaren tot de groep die het kabinet voorrang wil geven bij het vaccineren. De groep zorgprofessionals die twijfelt over een prik, vindt dat er nog teveel onduidelijk is over het vaccin, stelt NU’91. Zo zijn er zorgen over de gezondheidseffecten van het vaccin op lange termijn en de snelheid waarmee de vaccins zijn geproduceerd. Ook zijn er volgens de bond zorgen over een eventuele vaccinatieplicht. "Zorgprofessionals hebben behoefte aan neutrale en goede informatie, zodat zij zelf weloverwogen een besluit kunnen nemen", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. "Dat kan alleen door de informatie op een juiste manier over te brengen. Als je dit nu niet goed aanpakt, krijg je een tegenovergesteld effect met grote gevolgen. Luisteren naar de beroepsgroep is hierbij van groot belang. Er zijn momenteel heel veel vragen, waardoor er op dit moment onvoldoende vertrouwen is in het vaccin." Volgens de beroepsorganisatie zijn er in zorgsectoren onderling behoorlijke verschillen te zien wat de vaccinatiebereidheid betreft. Zo zegt 44 procent van de ziekenhuismedewerkers in de peiling een vaccin te zien zitten, maar is dat getal voor medewerkers in de verpleeghuizen (25 procent) en de thuiszorg (31 procent) flink lager.

Update 03:30 - Coronabesmettingen stijgen al dagen, dinsdag persconferentie

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven dinsdagavond weer een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Vrijwel zeker worden er geen versoepelingen voor rond de feestdagen aangekondigd, want het aantal besmettingen stijgt al een paar dagen weer. Maandag werden 7134 nieuwe besmettingen gemeld. Dat er geen versoepeling komt, werd maandagavond ook duidelijk na het overleg van de veiligheidsregio's met ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge. "Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden", zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad.

Update 03:30 - Aantal nieuwe coronagevallen stijgt voor het eerst in een maand

Het aantal coronagevallen in een week stijgt voor het eerst in meer dan een maand tijd. In de afgelopen zeven dagen zijn vermoedelijk meer dan 40.000 positieve tests geregistreerd. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut meldde vorige week dat het 33.949 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. In de zes dagen sinds die update zijn bijna 37.000 meldingen binnengekomen, gemiddeld ruim 6000 per dag. Het weekcijfer kan dinsdag boven de 40.000 uitkomen.

Update 02:33 - Vrees voor vertraging vaccinaties

De kritiek op het Nederlandse vaccinatieprogramma zwelt steeds meer aan. Waar huisartsen en zorginstellingen eerder al hun vraagtekens zetten bij de haalbaarheid ervan, vrezen nu ook logistiek experts dat ons land achterop raakt bij omringende landen, schrijft De Telegraaf. Nederland richt zich in eerste instantie op zorginstellingen en huisartsen, terwijl in Duitsland al grote vaccinatiecentra uit de grond worden gestampt. „Het is nu tijd voor een daadkrachtige aanpak", betoogt Niels Agatz, universitair hoofddocent Logistiek. „Zet die tenten en centra op." Het ministerie van VWS bestrijdt dat ons land achterloopt. „Alle landen worstelen met hetzelfde logistieke probleem." Nederland gaat naar verwachting pas in de zomer massaal inenten. Critici vrezen dat het gebrek aan centralisatie ons kan gaan opbreken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.