Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen verder toegenomen, iets minder patiënten opgenomen in ziekenhuizen

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen verder toegenomen, iets minder patiënten opgenomen in ziekenhuizen

Politiek

5 dec 2020, 11:03

Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen gaat flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 6.577, dat zijn er 656 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1602, dat zijn er 23 minder dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 472, dat is er 1 minder dan op vrijdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 17:02 - 'Iets drukker in centrum Rotterdam, maar beheersbaar'

Het was zaterdagmiddag iets drukker dan normaal in het centrum van Rotterdam, maar de drukte was goed beheersbaar, aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente hanteert looproutes en riep op de drukte te mijden om taferelen zoals op Black Friday te voorkomen. "De maatregelen hebben geholpen", aldus de zegsman.

Update 14:52 - Gemeente Amsterdam roept mensen op Kalverstraat te mijden

De gemeente Amsterdam heeft het kooppubliek zaterdagmiddag opgeroepen de Kalverstraat te mijden. "Het is druk in de Kalverstraat. Daarom stellen we eenrichtingsverkeer in vanaf Spui naar de Dam", twitterde de gemeente. De gemeente adviseert de mensen die voor inkopen op pad zijn om hun bezoek aan de Kalverstraat uit te stellen of uit te wijken naar een andere winkelstraat. https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1335207841150459907 Eerder op de zaterdag had de gemeente mensen al opgeroepen de sinterklaasinkopen alleen te doen vanwege het risico op besmetting met het coronavirus.

Update 14:42 - Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1602 coronapatiënten. Dat zijn er 23 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 472 op de intensivecareafdelingen, één minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 1130. Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 12 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie één ic-patiënt.

Update 14:29 - Aantal coronagevallen verder toegenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is zaterdag opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 6577 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 656 meer dan vrijdag. Toen waren het er 5921 (na correctie) en donderdag 5634. Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 39. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde vrijdag het overlijden van 58 coronapatiënten. De afgelopen week raakten bijna 37.300 mensen besmet, ruim 3000 minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 9662 mensen besmet geraakt en aan corona overleden. In die periode zijn meer dan 550.000 mensen in Nederland positief getest.

Update 13:30 - In Marokko gestrande campers terug bij eigenaren

Na maandenlang wachten hebben 84 campereigenaren zaterdag in de haven van Amsterdam hun camper kunnen ophalen, die ze in Marokko moesten achterlaten vanwege de coronacrisis. De campers waren eerder deze week met een vrachtschip naar Amsterdam vervoerd. De campers waren in Marokko achtergebleven nadat in maart de eigenaren met het vliegtuig werden teruggehaald naar Nederland. In het Noord-Afrikaanse land was toen de noodtoestand uitgeroepen vanwege de coronapandemie. Op dat moment had de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) vijf campergroepsreizen lopen in Marokko. De noodtoestand en daarbij een negatief reisadvies bleven het hele jaar gelden voor Marokko. Daarom werd een operatie op touw gezet om de campers nog voor het eind van het jaar in Nederland te krijgen.

Update 12:48 - Hardleerse 'coronahoester' voor de tweede keer in de kraag gevat

De politie heeft vrijdagmiddag in een supermarkt in Echt een man opgepakt wegens 'coronahoesten'. Het was voor de tweede keer dat de man zich hieraan bezondigde. Eerder dit jaar was hij al eens aangehouden voor een soortgelijke hoestpartij, toen in een restaurant in het Limburgse dorp, aldus de politie zaterdag. De hardleerse man was vrijdag door winkelpersoneel aangesproken omdat hij geen mondkapje droeg. De man was daarvan niet gediend en hoestte opzettelijk naar het personeel. Toen de gealarmeerde politie de man aanhield, hoestte hij ook met opzet naar de agenten. Daar liet hij het niet bij, hij wreef de dienders bovendien onder de neus dat hij corona had. Lees ook: Agressieve mondkapweigeraar gooit vol blikje frisdrank door spatscherm bij tankstation De man is ingesloten op verdenking van poging tot zware mishandeling. Hij moest op last van de officier van justitie een verplichte coronatest ondergaan. Wat de uitslag daarvan was, is nog niet bekend.

Update 11:33 - Concert- en evenementenzalen willen extra overheidssteun

Ziggo Dome, AFAS Live en Westergas/A'DAM Toren willen in aanmerking komen voor extra coronasteun van de overheid. De directies van de drie Amsterdamse evenementenlocaties zien dat er geld gaat naar de gesubsidieerde cultuur, maar dat hun zalen achter het net vissen. "In de Ziggo Dome zijn onze inkomsten inmiddels 98 procent minder. Dat is keihard. En ik merk dat niet gesnapt wordt hoe onze business werkt", zegt directeur Danny Damman in Het Parool. Zijn collega Birgitte de Winter (AFAS Live) wijst erop dat concertzalen vaak lang van te voren moeten programmeren: "Daarom strekken onze problemen zich nu al uit tot het najaar van 2021." Duncan Stutterheim (Westergas/A'DAM Toren) voegt eraan toe: "Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festivalzomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven." Lees hier meer.

Update 10:48 - 'Vervoer coronavaccins nog niet op orde'

Terwijl farmaceuten haast maken om hun coronavaccin zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, lopen andere bedrijven alvast warm om het vervoer te regelen. Maar dat valt niet mee, blijkt uit een rondgang van RTL Z. "Eigenlijk weet niemand precies waarop hij zich moet voorbereiden," zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics. Zijn bedrijf organiseert de opslag en het vervoer van geneesmiddelen. Hij en andere bedrijven die betrokken zullen zijn bij het transport van het coronavaccin, zoals Air France-KLM en truckers die het laatste stuk voor hun rekening nemen, hebben een taskforce opgericht om het transport zo goed mogelijk te organiseren. Maar ze krijgen nog niet de informatie die ze nodig hebben, zoals hoeveel doses er in een doos gaan, hoe groot die doos is en wat het gewicht is. Twisk denkt dat farmaceuten die informatie niet willen delen uit angst om de concurrentie wijzer te maken. Ook bedrijven die koelverpakkingen maken weten nog niet welk vaccin ze kunnen verwachten en kunnen zich daardoor maar beperkt voorbereiden. Verschillende coronavaccins moeten bij verschillende temperaturen worden bewaard.

Update 08:04 - 'Zorgen jongeren moeten systematisch in klas aan bod komen'

Scholen moeten jongeren die door de coronacrisis in de knel komen beter gaan helpen. Dat zeggen de Belgische psychiater Dirk De Wachter en de Nederlandse psychotherapeut Ard Nieuwenbroek in een interview met het AD. De Wachter zegt dat hij aan de lopende band hulpvragen krijgt van jongeren die het moeilijk hebben. Daarom vindt hij net als Nieuwenbroek dat er op scholen structureler aandacht moet zijn voor de tegenslagen in het leven van leerlingen. De Wachter en Nieuwenbroek vinden dat scholen niet alleen af en toe een mentoruur moeten gebruiken om over ongeluk te praten, maar dat daar ook in andere lessen aandacht aan moet worden besteed. Meer jongeren worstelen met tegenslagen; ze kunnen hun opa en oma niet bezoeken, er is stress thuis doordat een ouder zonder werk is gekomen, er overlijden mensen in hun omgeving aan corona. Nieuwenbroek, psychotherapeut en van huis uit onderwijzer: "Onderschat niet wat kinderen de klas in meenemen. Dat is kilo’s zwaar. Ze zien het getob, willen het opgelost hebben voor hun ouders, proberen ongezien te helpen. Met praten komt dat naar buiten." De Wachter roept de jeugd op om over hun problemen te praten - en niet volgens de geijkte kanalen. "Spreek in vertrouwen met elkaar, niet op Facebook met 20.000 volgers. Zoek verbinding.’’

Update 06:11 - Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen. De afgelopen dagen is het aantal nieuwe geïnfecteerden snel toegenomen. Donderdag meldde het RKI 22.046 nieuwe gevallen, woensdag rond de 17.000 en dinsdag zo'n 13.500 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.153.556 personen vastgesteld. In het afgelopen etmaal overleden nog eens 483 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.517 te staan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.