Lifestyle & Entertainment

Koning Willem-Alexander reageert op omstreden vliegvakantie: 'Wij zijn niet onfeilbaar'

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in een korte videoboodschap gereageerd op de omstreden vakantie naar Griekenland van het koninklijk gezin. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.”

Willem-Alexander richt zich vanaf een bank in paleis Huis ten Bosch in Den Haag “met spijt in het hart” tot het Nederlandse volk, met koningin Máxima aan zijn zijde. De vorst erkent dat zijn vakantie naar Griekenland “bij heel veel Nederlanders hevige reacties heeft opgeroepen”.

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen om daar de herfstvakantie door te brengen. Dat kwam de koning al snel op veel kritiek te staan omdat slechts twee dagen ervoor strengere coronamaatregelen waren ingegaan.

Lees ook: Koning Willem-Alexander in aanzien gedaald na omstreden vakantie in Griekenland

‘Heel onverstandig’

Een paar uur later lieten Willem-Alexander en Máxima weten hun vakantie voortijdig af te zullen breken vanwege de ontstane ophef. Het staatshoofd zegt nu dat de reis naar hun vakantiehuis op het Griekse schiereiland Peloponnesos, waar een ‘geel’ reisadvies voor geldt, binnen de geldende coronamaatregelen viel.

“Maar het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving”, erkent hij. Het kabinet had Nederlanders eerder opgeroepen om in de herfstvakantie zo veel mogelijk thuis te blijven. Iets wat meerdere ministers vrijdag nog eens onderstreepten.

Lees ook: Premier Rutte wist van omstreden vakantieplannen koning Willem-Alexander

‘We hadden niet moeten gaan’

Het koningspaar keerde zaterdag met een lijnvlucht terug naar Nederland. “Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, zegt de vorst daar nu over. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.”

Dinsdag werd duidelijk dat alleen Willem-Alexander, Máxima en hun jongste dochter Ariane (13) waren teruggevlogen. Kroonprinses Amalia (16) en haar zusje Alexia (15) keerden pas dinsdagavond terug. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst waren er niet genoeg tickets beschikbaar. Waarom de prinsesjes pas drie dagen daarna het vliegtuig hebben gepakt blijft echter onduidelijk.

Lees ook: Prinsesjes Amalia en Alexia bleven achter in Griekenland, keerden dinsdag pas terug

‘Betrokken, maar niet onfeilbaar’

De koning grijpt zijn videoboodschap tot slot aan om te benadrukken dat hij en zijn vrouw vanaf het begin van de corona-uitbraak hun best hebben gedaan om “er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt”. Het koninklijk echtpaar zegt zich verbonden te voelen “met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn”.

Lees ook: Helft Nederlanders vindt video koning ongeloofwaardig

“Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen”, verzekert Willem-Alexander zijn onderdanen. “We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar”, reflecteert hij aan het eind van de bijna twee minuten durende videoboodschap, terwijl zijn vrouw instemmend knikt. De koningin komt overigens niet aan het woord.