Politiek

Premier Rutte wist van omstreden vakantieplannen Willem-Alexander en gezin

Minister-president Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van de koning. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. Vicepremier Hugo de Jonge liet eerder nog weten niet op de hoogte te zijn.

De Koninklijke Familie vertrok vrijdagmiddag voor een vakantie naar hun villa in Griekenland. Nadat er ophef ontstond over de vakantie op sociale media, besloot de koning samen met zijn gezin terug te keren naar Nederland. Eerder had premier Rutte namelijk nog opgeroepen niet onnodig naar het buitenland te gaan.

Lees ook: Koninklijke familie breekt direct vakantie in Griekenland af na ophef

Vicepremier

Premier Rutte is ministerieel verantwoordelijk voor de koning, maar omdat hij afwezig is vanwege een tweedaagse Europese top in Brussel, neemt vicepremier De Jonge zijn zaken waar.

Mark Rutte had koning Willem-Alexander moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan. Dat vinden verscheidene partijen in de Tweede Kamer. Dat de koning zijn vakantie afbreekt, kan op instemming rekenen.

Lees ook: Koninklijke familie ondanks advies toch op vakantie in luxe villa in Athene

Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt het “een verstandig besluit” dat de koning direct terugkeert. “Het is goed dat de koning zich rekenschap geeft van alle Nederlanders die zich inspannen om samen corona te overwinnen. Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had.”

PvdA’er Attje Kuiken is blij dat de koning nu ook inziet dat zijn vakantie “geen goed voorbeeld” was. “De vraag is nu waarom de premier in zijn ministeriële verantwoordelijkheid de koning hier niet voor heeft behoed, terwijl hij deze week alle Nederlanders nog opriep om terughoudend te zijn met vakanties.”

Inschattingsfout

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van Rutte weten of die wist van de vakantieplannen van de koning, en zo ja, waarom hij die niet heeft ontraden. Dat de koning naar Griekenland vertrok noemt hij “een inschattingsfout”, zijn onmiddellijke terugkeer het “enige juiste besluit”.

SP-Kamerlid Ronald van Raak spreekt van “een wijs besluit van de koning en een les voor de toekomst”. Hij hekelde eerder al de “geheimzinnigheid” rond de reis van het staatshoofd naar zijn vakantiehuis in Griekenland.

ANP/Redactie