Gezondheid

Coronapatiënt Sehraz (16) weer thuis nadat hij in coma lag op IC

De 16-jarige Sehraz uit Breda is weer thuis. Hij werd een week in kunstmatige coma gehouden, omdat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Sehraz lag ruim twee weken op de intensive care, maar is nu weer genezen. “Ik dacht dat ik dood ging, maar nu ben ik heel blij dat ik weer thuis ben”, zegt Sehraz tegen Hart van Nederland.

Lees ook: LIVEBLOG | Bijna honderd coronapatiënten meer op intensive care

Begin maart werd Sehraz plotseling ziek. Hij bleek besmet met het coronavirus en werd opgenomen op de intensive care in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar werd hij kunstmatig in coma gehouden. Zijn kansen waren volgens broer Babor ‘fifty-fifty’. Na een week ontwaakte hij uit zijn coronacoma.

Nog lange tijd herstellen

Vandaag kwam Sehraz weer thuis. Naar omstandigheden gaat het goed met hem. “Het gaat beter met me dan de andere dagen. Ik voel me fit, maar ik moet nog wel goed herstellen. Ik denk dat het uiteindelijk drie tot zes weken duurt voordat ik weer helemaal de oude ben”, zegt Sehraz.

De ouders, broer en zus van Sehraz zaten in thuisisolatie toen hij in het ziekenhuis lag. Broer Babor zegt eindelijk opgelucht adem te kunnen halen nu Sehraz weer thuis is: “We kunnen ons leven weer leiden. Het was een schrik voor iedereen, maar we hebben er nu het volste vertrouwen in dat hij er weer helemaal bovenop komt.”

Lees ook: Familie coronapatiënt Sehraz (16): ‘Het ergste is dat wij nu niet bij hem kunnen zijn’

Toen Sehraz vandaag thuis kwam, werd hij door de buurt opgewacht met een spandoek. “Met gepaste afstand natuurlijk, zonder handen of knuffels”, zegt Babor.

‘Deze ziekte wil je niet meemaken’

De dokters zeiden aanvankelijk dat Sehraz volgende week pas naar huis mocht, maar omdat hij snel herstelde, mocht hij vandaag al naar huis. “Ik was heel opgelucht toen ze zeiden dat ik naar huis mocht.”

Sehraz zegt dat hij zich eigenlijk alleen maar nare dingen herinnert aan het ziekenhuis. Zo heeft hij heel veel nare dromen gehad. “Toen ik wakker werd uit mijn coma, zei mijn vader: ‘Hou je sterk, dan wordt het beter’. Ik heb daarna veel gebeden.”

Sehraz heeft geen medicijnen meer meegekregen van de dokters, maar moet goed uitrusten. “Ik heb geen corona meer, maar voor de zekerheid blijf ik nog binnen. Dat adviseer ik ook iedereen, want geloof me, deze ziekte wil je niet meemaken.”