Politiek

LIVEBLOG | Bijna honderd coronapatiënten meer op intensive care

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

– Lees hier het liveblog van dinsdag terug
– In Nederland zijn tot nu toe 6412 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. 356 patiënten zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden
– Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn

Update 23:41 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 23:09 – ‘Circus Renz vast in Drachten wegens coronavirus’
Als gevolg van het coronavirus staat de familie van Circus Renz vast in Drachten. Ze doen een noodkreet, want er is gevaar dat de dieren straks geen voer meer hebben, meldt Omrop Fryslân.

De familie Renz heeft er, net als andere jaren, overwinterd op het terrein achter het congrescentrum. Maar nu het seizoen eigenlijk weer moet beginnen staat het circus wegens de coronacrisis stil. Volgens het circus raakt het geld en het voer voor de paarden, pony’s, kamelen en honden snel op. Lees hier meer.

Update 22.48 – Recreatievaart moet voorlopig aan de kant blijven
Pleziervaarders moeten er rekening mee houden dat zij vanaf 1 april niet overal in Nederland kunnen varen met hun boot. Op die datum start het vaarseizoen voor de recreatievaart, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn er nogal wat beperkingen. Dat melden provincies en watersportorganisaties.

Vaarwegen gaan niet dicht vanwege het belang van de beroepsvaart. Recreatievaarders zullen echter merken dat veel bruggen en sluizen op winterregime worden bediend, wat inhoudt dat alleen de beroepsvaart en hulpdiensten op afroep om bediening kunnen vragen.

Update 22:26 – Een vijfde van coronapatiënten Tilburgs ziekenhuis overleden aan virus
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is een vijfde van de mensen die met het coronavirus zijn opgenomen aan de gevolgen ervan overleden. Dat maakte arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk in het tv-programma Jinek bekend.

Murk, die werkzaam is in het ziekenhuis, gaf bij Jinek een beeld van de eerste honderd coronapatiënten die er zijn opgenomen. Van hen zijn er twintig overleden. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar. Daarnaast was 67 procent man.

Update 22.04 – ‘Ahoy en RAI in gesprek over noodopvang coronapatiënten’
Rotterdam Ahoy en de RAI Amsterdam onderzoeken of en hoe zij mogelijk als opvanglocatie kunnen dienen voor coronapatiënten. Dat melden Ahoy en de RAI aan BNR Nieuwsradio.

Paul Riemers van de RAI zegt tegen de nieuwszender dat hij in gesprek is geweest met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hier zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Wel is de verwachting dat er een beroep op het congrescentrum zal worden gedaan zodra er te weinig bedden zijn.

Ahoy is benaderd door de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens een woordvoerder van de evenementenhal betrof dit een inventarisatie van mogelijkheden van de locatie als noodhospitaal. “Vanzelfsprekend zullen wij onze medewerking verlenen als we voldoen aan eisen en de wens er bestaat”, zegt een woordvoerder van Ahoy.

Update 21.34 – Sehraz (16) weer thuis na ziekenhuisopname
De 16-jarige Sehraz uit Breda is weer thuis. De tiener werd een week in kunstmatige coma gehouden, omdat hij besmet was geraakt met het coronavirus.

Sehraz lag ruim twee weken op de intensive care, maar is nu weer genezen. “Ik dacht dat ik dood ging, maar nu ben ik heel blij dat ik weer thuis ben”, zegt Sehraz tegen Hart van Nederland. Lees hier meer.

Update 21:20 – ‘20.000 aanmeldingen extra zorgverleners’
20.000 mensen met een medische achtergrond hebben zich aangemeld om bij te springen in de zorg. Daarnaast zijn er 200 mensen die de aanmeldingen matchen. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Zorg) via Twitter.

De mensen die zich hebben aangemeld, zijn vaak gepensioneerden, studenten en mensen met een medisch diploma op zak die wat anders zijn gaan doen.

Update 20:47 – Euthanasievereniging krijgt vragen over sterven door coronavirus
De uitbraak van het coronavirus leidt tot vragen aan de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), meldt de vereniging op haar website. De belangrijkste heeft zij op de site op een rij gezet. Onder meer de vraag wat iemand kan doen om zichzelf met het virus te besmetten, op die manier de crisis te “benutten om te overlijden”.

In het antwoord adviseert de NVVE de doodswens met een arts te bespreken. “Er zijn waardigere manieren om te overlijden. Indien u besmet blijkt te zijn en u wilt dit benutten om te kunnen sterven, zorg dan dat u niet wordt opgenomen in het ziekenhuis en vraag aan uw arts om palliatieve thuiszorg.”

Update 20:30 – Auto’s van medewerkers Tilburgs ziekenhuis opengebroken
Diverse medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg troffen hun auto gisteren aan met ingetikte ruiten. Dat meldt AD. De auto’s van de medewerkers – die op dit moment zeer druk hebben door het coronavirus – bleken te zijn leeggeroofd. De laffe daden zijn vastgelegd op beeld, het ziekenhuis doet aangifte.

Update 20:05 – Rutte: ‘Gezinsquarantaine is echt belangrijk’
De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Update 20:06 – 1-jarig meisje opgenomen met coronavirus
In het Alrijne-ziekenhuis is een 1-jarig meisje opgenomen dat is besmet met het coronavirus. Haar oma laat via Facebook weten dat het meisje aan het zuurstof ligt en dat heel haar familie is besmet. Tegelijk roept de vrouw mensen op om thuis te blijven en hun kinderen binnen te houden. Lees hier meer.

Update 19:22 – In noodgevallen meer patiënten per beademingsapparaat
Vanwege de toename van het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen, bereiden artsen zich voor op noodoplossingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft een handleiding gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe in het uiterste geval twee of zelfs nog meer patiënten aan één beademingsmachine kunnen worden gelegd.

“Wij hopen dat het niet zover komt, maar we vragen jullie het document en de mogelijkheden bij jullie te bekijken, voor het geval de leveringen te laat zijn en de noodzaak er wel is”, schrijft de NVIC aan de achterban.

Update 19:07 – Kabinet besluit 31 maart over maatregelen na 6 april
Het kabinet besluit op dinsdag 31 maart wat er na 6 april met de maatregelen tegen het coronavirus gaat gebeuren. Dat zei Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie.

Veel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen, zoals de sluiting van scholen. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn. Lees hier meer.

Update 18:34 – Bossche coronahoester 10 weken gevangenis in
De 28-jarige Bosschenaar Walter K. heeft woensdag van de politierechter in Den Bosch tien weken cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. “Pas op, corona, corona!”, riep K. daarbij. De rechter noemde het ‘shockerend’.

Update 18:24 – Gerechtsgebouwen ook na 6 april dicht
Gerechtsgebouwen blijven vanwege de coronacrisis ook na 6 april gesloten. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak woensdag bekendgemaakt. Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus alleen urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Sindsdien is ook publiek niet meer welkom.

Volgens de raad zal na 6 april het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld wel worden uitgebreid. Ook dan blijft het uitgangspunt dat er in principe geen zittingen plaatsvinden en er geen fysiek contact is met bij een rechtszaak betrokken partijen.

Update 18:01 – Bijna honderd coronapatiënten meer op intensive care
Het aantal patiënten met het coronavirus dat op de intensive care ligt, neemt flink toe. Sinds vandaag zijn er 98 patiënten meer opgenomen op de ic dan een dag geleden. Hierdoor liggen er zeker 644 coronapatiënten op de ic. Het gaat om de grootste stijging tot nu toe.

Normaal gesproken zijn er in Nederland ongeveer 1150 bedden beschikbaar op de intensive care. Momenteel wordt dat aantal overal uitgebreid. Naar verwachting zijn er aan het einde van deze week zo’n 1500 bedden gereed. Het aantal beschikbare plekken is van groot belang voor coronapatiënten die er slecht aan toe zijn, omdat ze twee tot drie weken aan de beademing moeten.

Update 17:42 – Eerste patiënt naar Coronacentrum Urmond
Het Coronacentrum dat in het Van der Valkhotel in Urmond is ingericht, heeft woensdag zijn eerste coronapatiënt ontvangen, meldt een woordvoerder. Naar verwachting worden woensdag meerdere patiënten overgeplaatst vanuit het Zuyderland-ziekenhuis in de gemeente Sittard-Geleen.

De verwachting is dat er in de loop van de woensdagavond nog eens vier patiënten naar het centrum worden gebracht. Het Coronacentrum, een initiatief van de thuiszorg, huisartsen en de ziekenhuizen in Zuid-Limburg, is bedoeld voor coronapatiënten die nog niet naar huis kunnen maar al wel het ziekenhuis kunnen verlaten.

Update 17:25 – 15.000 reizigers vragen ministerie om hulp bij terugreis
Ongeveer 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden. Zij doen een beroep op een speciale regeling die maandag is ingesteld, aldus minister Stef Blok.

Een eerste repatriëringsvlucht is inmiddels onderweg van de Canarische Eilanden naar Nederland. Op de planning staan volgens Blok ook al repatriëringsvluchten van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali.

Update 17:10 – Avondvierdaagsen geannuleerd wegens coronavirus
De avondvierdaagsen die traditiegetrouw eind mei en begin juni in tal van plaatsen worden gehouden gaan niet door. De wandeltocht wordt geannuleerd vanwege het coronavirus, meldt de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN).

Het gaat vooralsnog alleen om wandeltochten van de organisaties die zijn aangesloten zijn bij KWBN, waaraan jaarlijks 500.000 kinderen deelnemen. In totaal zijn er zeshonderd organisaties bij de KWBN aangesloten.

Update 16:05 – Op meerdere universiteiten tot eind leerjaar alleen online les
Op meerdere universiteiten in Nederland worden tot het eind van het collegejaar alleen nog maar online colleges gegeven en toetsen afgenomen vanwege de coronacrisis. Onder meer Tilburg University, Maastricht University en de Universiteit Leiden hebben die keuze gemaakt.

Een woordvoerder van Tilburg University laat weten dat binnen een periode van twee tot drie weken is overgestapt op online lesgeven. Door alle onzekerheden is nog niet bekend tot wanneer het collegejaar in Tilburg loopt. Een woordvoerder van Maastricht University zegt dat het academisch jaar daar tot eind augustus loopt.

Update 15:28 – Haagse Markt per direct gesloten
De Haagse Markt is per direct dicht, vanaf 15.00 uur woensdagmiddag. De gemeente heeft de markt gesloten vanwege het gevaar dat het coronavirus zich verspreidt onder bezoekers en kooplui. Mogelijk kan de markt vrijdag beperkt opengaan voor kraampjes waar voedsel wordt verkocht, “met beperkte toegang en strakke handhaving”.

De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland.De markt mocht de afgelopen dagen openblijven, omdat veel mensen er hun dagelijkse boodschappen deden. “Het leek dat mensen zich afgelopen dagen beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag hield het winkelend publiek te vaak geen 1,5 meter afstand”, liet de gemeente weten.

Update 14:50 – Nederlands dodental door coronavirus stijgt met 80 naar 356
Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers woensdagmiddag bekend.Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM.

Update 14:36 – Bloemenpracht afgelast
Bloemenliefhebbers balen: het Varend Corso is afgelast en de Keukenhof in Lisse gaat dit jaar helemaal niet meer open.Ongeveer een half miljoen mensen staan elk jaar aan de kant te kijken naar het Varend Corso, een parade van met bloemen versierde boten, die normaal gesproken op 2, 3, 4 en 5 juli langs vier verschillende routes in het Westland dobbert. Wegens “gezondheidsrisico’s en maatregelen” gaat het Corso niet door maar ook de financiële problemen in de sierteeltsector spelen het Corso parten, meldt de organisatie.

Lees ook: Keukenhof gaat dit jaar helemaal niet meer open door coronacrisis

De Keukenhof in Lisse, dat jaarlijks tussen 21 maart en 10 mei de deuren opent voor ruim een miljoen liefhebbers, blijft wegens verlengde coronamaatregelen gesloten. Maar toch kan er wel een beetje worden genoten van de bloemenpracht: de komende weken plaatst het park video’s op YouTube, want “als jij niet naar de Keukenhof kunt komen, brengen wij de Keukenhof naar jou”, aldus directeur Bart Siemerink.

Eerder werd het Bloemencorso in de Bollenstreek al afgelast vanwege het coronavirus.

Update 13:30 – Coronamisbruikers stevig aangepaktMensen die strafbare feiten plegen en daarbij ‘gebruikmaken’ van het coronavirus, kunnen rekenen op fikse straffen. “Dit soort gedrag wordt niet getolereerd”, zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het OM wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving.

Dergelijke strafbare feiten zijn de afgelopen tijd meerdere malen voorgekomen. Zo werd een 52-jarige automobilist uit Nieuw Beerta aangehouden omdat hij een agent vol in zijn gezicht hoestte en hem meedeelde dat zijn maat corona had, toen hij staande werd gehouden.

Een ‘coronahoester’ uit Noordwijkerhout werd afgelopen vrijdag tot tien weken cel veroordeeld, waarvan twee weken voorwaardelijk.

Lees ook: Dit zijn alle (nieuwe) corona-maatregelen op een rij

Ook worden mensen die laks omgaan met de gestelde beperkingen hard aangepakt. De gemeente Den Haag zoekt uit of er bepaalde plekken zijn waar mensen zich systematisch niet aan de regels houden, zoals bijvoorbeeld parken, stranden of de Haagse Markt. Mocht dat het geval zijn, dan worden die plekken gesloten.

Van marktlieden en winkeleigenaars wordt verwacht dat zij er zelf op toezien dat hun klanten de regels naleven.

Update 12:46 – Coronavirus gevonden in Nederlands rioolwater
Het RIVM heeft bij een onderzoek in Nederlands rioolwater op diverse plaatsen het coronavirus gevonden. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting.

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg, Schiphol en bij afvalwater afkomstig van Loon op Zand is het virus aangetroffen. Vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was, werd het virus in het rioolwater van Schiphol gevonden.

Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Medewerkers van de waterzuiveringsinstallatie zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

De dna-techniek die het RIVM gebruikt om virussen op te sporen werd ook succesvol gebruikt bij het vinden van het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in het afvalwater.

Update 12:20 – ‘Bouw je eigen beademingsapparaat’
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei in de Tweede Kamer dat het aantal coronapatiënten dat op de ic terecht komt vermoedelijk pas rond eind mei piekt, maar dat hij wel hoopt nog voor die tijd over onder andere meer beademingsapparatuur te beschikken. De levering daarvan schiet vooralsnog niet erg op.

Maar er gloort hoop aan de horizon. Nederlandse technici hebben in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen een basaal beademingsapparaat ontworpen. Binnen enkele dagen hopen ze het ontwerp vrij te kunnen geven op hun website, zodat “iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden” de machine dan zelf in elkaar kan zetten.

Update 12:01 – Britse prins Charles heeft ook corona
Wederom een tegenslag voor het Britse koningshuis: ook prins Charles (71) is besmet met het coronavirus. Zijn vrouw Camilla, hertogin van Cornwall, heeft het virus niet.

Prins Charles heeft “milde symptomen, maar verkeert verder in goede gezondheid”. Eerder bleek dat prins Albert II van Monaco corona onder de leden had. Omdat zowel hij als prins Charles begin maart van de partij waren bij een bijeenkomst van WaterAid in Londen, werd al gevreesd voor de gezondheid van de Britse troonopvolger.

Koningin Elizabeth voelt zich nog prima, laat Buckingham Palace weten. Zij zag haar zoon voor het laatst op 12 maart, toen Charles waarschijnlijk nog niet besmet was geraakt.

Update 10:53 – ‘Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen’
Volgens Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lijkt de verspreiding van het coronavirus in Nederland af te remmen. Hij benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd, maar spreekt van “een positieve trend”. Het lijkt er namelijk op – en dat is wel allemaal nog onzeker omdat er nog onvoldoende data zijn – dat een besmet iemand het virus niet meer aan twee personen, maar nog maar aan één persoon overdraagt.

Een hele belangrijke maatregel is volgens Van Dissel het voorschrift dat maandag werd afgekondigd: huisgenoten van iemand die bijvoorbeeld koorts heeft, moeten thuisblijven. Die maatregel mag van hem “misschien nog meer op de voorgrond”. Zonder dat voorschrift zouden waarschijnlijk teveel mensen tegelijk ziek worden, met als resultaat te weinig plek op de intensive care. Door het afvlakken van de groei van patiënten hebben ic’s volgens de ramingen van het RIVM wel genoeg bedden voor patiënten. Maar, benadrukt Van Dissel, het virus zal waarschijnlijk nog lange tijd “onder ons” zijn.

Op een vraag over nog altijd buitenspelende kinderen, antwoordt Van Dissel: “Kinderen moeten met elkaar spelen, maar niet in grote groepen. Zoek de rust op en gebruik je gezonde verstand”. Mensen die ziek zijn, moeten dan ook vooral niet naar de supermarkt gaan, of naar hun werk. ¨Iemand die ziek is, moet niet stoer doen en het alsnog willen proberen”, zegt hij. Nederlanders moeten solidair zijn en alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat er minder besmettingen zijn, vindt de RIVM-directeur.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en werkzaam in het Erasmus MC, benadrukt op zijn beurt dat als het aantal patiënten toeneemt zoals het tot nu toe doet, er op 1 april 1600 bedden bezet zijn op de ic. “Die bedden zijn er nu niet en het wordt spannend of we dat gaan halen.” Landelijke regie mist, vindt hij. Vooral in Brabant is de situatie in de ziekenhuizen nijpend.

De eerste coronapatiënt is weer aan het werk, “maar deze mensen zijn nog niet in zelfde conditie als voor het virus”, zegt Gommers. Ook mensen die van IC af zijn, zijn volgens hem nog absoluut niet fit te noemen.

Update 10:46 – Verbod op bezoek raakt 115.000 bewoners verpleeghuizen
Het regeringsbesluit dat verpleeghuizen worden gesloten voor bezoekers raakt 115.000 bewoners. Een tiende hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Naast deze vier grootste gemeenten zijn er nog elf waar meer dan 1000 mensen in een verpleeghuis wonen, waaronder Breda, Apeldoorn, Tilburg en Groningen. Dit zijn eveneens gemeenten met veel inwoners. Het CBS heeft hiervoor gekeken naar de laatst beschikbare cijfers over begin 2019.

In de gemeenten Laren en Bergen in Noord-Holland en Kerkrade en Valkenburg aan de Geul in Limburg wonen relatief veel mensen in een verpleeghuis, rekening houdend met het aantal inwoners.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) besloot vorige week om verpleeghuizen te sluiten voor bezoekers, om te voorkomen dat zij bewoners kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. De sluiting gaat sowieso tot 6 april duren. In situaties waarin mensen in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt.

Update 10:22 – ‘Help voedselvoorziening in stand te houden’
Veel buitenlandse arbeiders die normaal gesproken aan de slag zijn in de Nederlandse landbouw, kunnen door het coronavirus niet komen. Dat zorgt voor enorme personeelsproblemen, dus heeft de agrarische sector twee websites gelanceerd (klik hier en hier), om nieuw personeel te werven en ook om personeel over te plaatsen. Op de sites kunnen zowel mensen die wel in de landbouw willen werken als bedrijven die mensen nodig hebben terecht.

Al 1000 mensen hebben zich aangemeld om aan de slag te gaan in de land- en tuinbouw, meldt LTO Noord. “Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak.” Ook circa 70 bedrijven hebben zich gemeld: bij elkaar zoeken die ongeveer 1700 medewerkers.

Update 09:35 – Uitstel belastingaangifte voor mensen die hulp nodig hebben bij invullen
Wegens het coronavirus heeft de Belastingdienst alle afspraken voor hulp bij aangiften voor hen die dat nodig hebben, afgezegd. Die mensen krijgen uitstel en mogen hun informatie uiterlijk op 1 september aanleveren in plaats van 1 mei.

Uitstel wordt voor die mensen automatisch geregeld. Voor de rest van Nederland blijft de uiterlijke datum 1 mei. De Belastingdienst heeft tot zover 4,6 miljoen aangiftes voor inkomstenbelasting binnen, ongeveer net zoveel als vorig jaar rond dezelfde tijd.

Update 09:24 – Hulp voor leraren bij onderwijs op afstand
Leraren, van kleuteronderwijs tot en met hbo, kunnen vanaf nu rekenen op het platform Wijslijst.nl. Het platform geeft informatie en tools aan leraren die door het coronavirus over moesten stappen op online onderwijs.

De leraren zullen de site dagelijks bijwerken, met hulp van studenten. Meerdere initiatieven komen aan bod, onderverdeeld in thema’s als ‘oefenen en toetsen’, ‘bewegen en gezondheid’ en ‘samenwerken’.

De afgelopen dagen worden er heel veel initiatieven met leraren gedeeld. Mailtjes via school. whatsappjes van betrokken ouders en collega’s. Sociale media die volstromen met goede voorbeelden van afstandsonderwijs”‘, zegt initiatiefnemer en docent geschiedenis Jasper Rijpma. “Daarin proberen we nu orde te scheppen. Met Wijslijst.nl kunnen leraren zich bezighouden met hun kerntaak en zich richten op de leerlingen.”

Update 08:13 – ‘Deel coronapatiënten houdt blijvende schade’
Volgens het Longfonds moet de piek van het aantal coronabesmettingen nog komen, maar nu al is duidelijk dat een deel van de patiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt en dat er straks dus veel meer mensen met longproblemen bij komen. Dat geldt vooral voor patiënten die op de intensive care worden beademd.

Het fonds wil nu al oplossingen ontwikkelen voor deze toekomstige groep patiënten, zegt directeur Michael Rutgers. Het Longfonds werkt samen met de Long Alliantie Nederland aan een onderzoeksplan over deze “nieuwe longziekte”, die voorlopig de naam Corona ‘Obstructive Lung Disease (COLD) heeftgekregen.Ook organisaties van long- en huisartsen en uit de wetenschap worden erbij betrokken.

“We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen”, zegt Rutgers. Het fonds roept mensen die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van het coronavirus contact op te nemen. Rutgers: “We staan voor een enorme uitdaging.”

Update 07:59 – KLM krijgt toestemming voor terugkeervlucht vanuit Panama
Vliegtuigmaatschappij KLM heeft van de overheid in Panama goedkeuring gekregen om reizigers die daar gestrand zijn, terug te halen naar Nederland. Het gaat om twee vluchten: op 26 en 29 maart vertrekken er om 19.50 uur twee KLM-vluchten richting Amsterdam.

“Deze vluchten zijn voorlopig de laatste mogelijkheid om terug te keren naar Europa”, meldt de Nederlandse ambassade in Panama-stad. “Daarom willen wij alle Nederlandse reizigers die nog uit Panama wensen te vertrekken, op het hart drukken om mee te gaan met een van deze twee vluchten.”

Update 06:31 – Rode Kruis inventariseert kwetsbare mensen voor directe hulp
Het Rode Kruis komt woensdag met een nieuw initiatief om kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis de helpende hand te bieden. Hulpverleners van het Ready2Helpnetwerk komen na aanmelding in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden.

Mensen kunnen ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie aanmelden via de website van het Rode Kruis. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888).

Update 05:14 – Bloedbank wil plasma van genezen coronapatiënten inzamelen
De Nederlandse bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiënten.

Sanquin benadrukt dat het niet om een reguliere behandeling gaat, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van het plasma. Vanaf deze week worden genezen patiënten door hun GGD gevraagd om zich bij Sanquin aan te melden voor het doneren van hun plasma.

Coronapatiënten kunnen vervolgens een transfusie krijgen met de afweerstoffen die Sanquin uit het plasma heeft gehaald. Zo kunnen de artsen onderzoeken of de antistoffen uit het plasma het virus bestrijden en de patiënt helpen met het verminderen van de lichamelijke reactie op het virus.

Update 04:34 – Crisiscommissie van kabinet opnieuw bijeen
De crisiscommissie van het kabinet komt woensdag opnieuw bijeen om de uitbraak van het coronavirus te bespreken. De verwachting is dat er geen grote nieuwe maatregelen worden aangekondigd, na de aanscherping van afgelopen maandag. Wel staat de uitwerking van die stappen op de agenda.

Het kabinet kwam maandag met een aantal nieuwe, en forse maatregelen. Zo zijn alle evenementen verboden tot 1 juni, ook als er minder dan honderd mensen zijn. Dat was 6 april. Opvallend was dat het ook mogelijk wordt om mensen die in de publieke ruimte niet 1,5 meter afstand houden, te beboeten.

Update 03:32 – Kerkklokken luiden opnieuw voor ‘hoop en troost’
Kerkklokken in het hele land worden woensdag opnieuw een kwartier lang geluid tussen 19.00 uur en 19.15 uur. Afgelopen woensdag gebeurde dat ook al, na een oproep van de Raad van Kerken om “een boodschap van hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus.

Lees ook: Kerkklokken luiden kwartier lang voor ‘hoop en troost’

Ook komende woensdag worden de klokken nog een keer geluid met dit doel. “Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie.

Update 03:26 – Kamer debatteert over economisch steunpakket van het kabinet
De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Wopke Hoekstra (Financiën) over het steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen dat het kabinet vorige week aankondigde. Op het pakket werd positief gereageerd door de partijen, maar er zijn wel nog een hoop vragen over de keuzes van het kabinet.

Meer dan zestig van deze vragen zijn al schriftelijk behandeld. Kamerleden willen vooral meer duidelijkheid over de effecten van de maatregelen op de overheidsfinanciën en de financiële positie van Nederland op de lange termijn. Het kabinet neemt namelijk ingrijpende maatregelen in een poging zoveel mogelijk banen te behouden en bedrijven overeind te houden. Daar denkt Hoekstra de komende maanden tientallen miljarden voor te moeten lenen.

Update 00:12 – Inspectie waarschuwt voor middeltjes tegen corona
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor middeltjes en niet-geregistreerde medicijnen die zouden helpen tegen het nieuwe coronavirus. Voor dergelijke middelen wordt op internet reclame gemaakt, maar tegen het coronavirus zijn nog geen medicijnen en vaccins, aldus de inspectie.

De IGJ sluit zich aan bij een oproep van het Europees Medicijn Agentschap EMA om geen medicijnen via internet te bestellen uit het buitenland, omdat daar schadelijke stoffen in kunnen zitten die niet in geneesmiddelen mogen voorkomen. Begin maart onderschepte de douane, in samenwerking met de inspectie, een grote hoeveelheid (nep)medicijnen. Het ging vooral om middelen voor malariapatiënten. Onderzoekers waren eerder hoopvol dat een oud medicijn tegen malaria effectief kon zijn tegen het coronavirus. Ook werden er paracetamol, middelen tegen verkoudheid en antibiotica in beslag genomen.