Gezondheid

Sehraz (16) eindelijk wakker uit coma na corona, moet nog weken revalideren

Na twee weken van ongerustheid en bidden kwam vanochtend het verlossende appje: “Ik ben weer wakker.” De 16-jarige Sehraz uit Breda lag tien dagen in kunstmatige coma nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. “We kunnen weer ademen”, zegt zijn broer Babor tegen Hart van Nederland. “Onze gebeden zijn verhoord.”

Sehraz’ familie is vandaag meteen langs geweest in het Rotterdamse ziekenhuis waar hij ligt. “Hij was wakker, maar nog wel stil”, vertelt Babor. Zijn familie mocht vandaag nog niet bij hem op de zaal komen. “We moesten achter het glas naar hem kijken. Daar konden we naar hem zwaaien.”

Lees ook: Familie Sehraz: ‘Het ergste is dat wij niet bij hem kunnen zijn’

Aangetaste longen

Het virus heeft flink huisgehouden bij de tiener. “Zijn longen zijn aangetast,” legt zijn broer uit. “Hij probeerde een beetje te praten, een beetje te bewegen, maar dat lukte niet echt.” Het lukte Sehraz wel om via sociale media te laten weten dat hij weer wakker was.

Tekst gaat verder onder foto.

https://www.instagram.com/p/B-B710jhB8K/

Het duurt nog een flinke tijd voor Sehraz weer de oude is. “De arts vertelde dat hij na de narcose nog een paar dagen nodig heeft om bij te komen. Daarna moet hij nog twee tot vier weken revalideren. Hij moet weer rustig leren lopen.”

‘Geen onderliggende gezondheidsproblemen’

Sehraz heeft tien dagen in kunstmatige coma gelegen. De jongen heeft nooit eerder een zware ziekte gehad, en heeft ook geen onderliggende gezondheidsproblemen. Het laat zien hoe iedereen de kans heeft om doodziek te worden van het virus.

Lees ook: De broer en zus van Sehraz vertelden ons eerder: ‘neem dit virus alsjeblieft serieus’

Zijn familie was de afgelopen weken in grote onzekerheid. “Je denkt, wat zal er gebeuren? Je wist het niet”, vertelt Babor.

De steun van familie en kennissen was daarin heel belangrijk. “Iedereen heeft ons een hart onder de riem gestoken.” Dat gold zeker ook voor hartverwarmende reacties uit de rest van het land. “Alle mensen in Nederland die ons hebben bericht, dat had ik niet verwacht. Onbekenden, die gingen bidden voor ons, ook al zijn ze niet moslim.”