Gezondheid

Sehraz (16) uit Breda ligt door coronavirus op IC: 'Zijn kansen zijn fifty-fifty'

De Intensive Care (IC) afdelingen van ziekenhuizen in Brabant en daarbuiten liggen vol coronapatienten en dat zijn niet alleen ouderen. In het Erasmus MC in Rotterdam ligt de 16-jarige Sehraz uit Breda. De jongen was tot voor kort een kerngezonde jongen.

Volgens broer Babor gaat het slecht met de jongen. Sehraz zit nu onder narcose en kan zelf niet meer ademhalen. “De situatie is heel slecht, zijn kansen zijn fifty-fifty. De jongen kan zelf niet ademen. Ze moeten zijn longen met apparaten helpen, anders ademt hij niet”, vertelt Babor. Sehraz werd vorige week donderdag plotseling ziek. ”Hij had hoofdpijn, koorts, was kortademig, moest hoesten, had diarree en hij trilde”, vertelt zijn broer verder.

Niet serieus genomen

Volgens de familie van de jongen werden de klachten van Sehraz niet direct serieus genomen en stuurden hem met een buikgriepje weer naar huis. ”Daarna gingen we nog een keer naar het ziekenhuis toen het echt niet meer ging. Toen zeiden ze, ‘ok√©, breng hem maar’. Toen werd hij op de kinderafdeling direct aan de beademing gezet. Daar zagen de artsen pas de ernst van de situatie in,” verzucht Babor. ”Pas toen mijn broertje halfdood was, wilden ze hem gaan helpen.”

Broer Babor heeft voor de rest van de Nederland een duidelijke boodschap: ”Neem dit virus alsjeblieft serieus. Mijn kleine broertje van zestien was kerngezond, was nooit ziek en was sportief. Nu zit hij in een levensgevaarlijke situatie. Hoe kan dat? Hij vecht voor zijn leven, echt!”

Familie zit nu in thuisquarantaine

De familie van Sehraz zit sinds de opname in thuisquarantaine. Babor zit nu samen met zijn zus en ouders in een huis. ”Mijn ouders en mijn zus beginnen nu ook klachten te krijgen, maar we worden niet getest op het virus. Dat is toch raar?”, vraagt Babor zich af.