Politiek

Politie Den Haag neemt stoepkrijt in beslag van coronabetogers bij Malieveld

De politie in Den Haag is waakzaam en alert, zondag op eventuele demonstranten of relschoppers die ondanks een verbod toch naar de stad komen.

Enkele mensen werden zaterdagavond al staande gehouden door agenten bij het pad naar het Malieveld toe. Zij waren bezig om honderden hartjes te tekenen met stoepkrijt. Naast de hartjes is er ook de tekst ‘Voor vrijheid en liefde’ op het afslat getekend.

Na een gesprek met de staande gehouden mensen en in overleg met de korpsleiding is er besloten om de gegevens van de personen te noteren. Ook hebben zij een waarschuwing gekregen. Het stoepkrijt is in beslag genomen.

Lees ook: Viruswaanzin mag morgen niet demonstreren in Den Haag

De politie roept mensen op vooral thuis te blijven. “Kom niet naar Den Haag”, luidt de oproep. Korpschef Paul van Musscher zei eerder bij de NOS dat er desnoods “handhavend wordt opgetreden”.

Herhaling van vorige week

De demonstratie tegen de coronamaatregelen was aangekondigd en zou op het Malieveld in Den Haag zijn. Waarnemend burgemeester Johan Remkes verbood het protest, hij vreesde voor opnieuw “ernstige wanordelijkheden” zoals vorige week na een soortgelijk protest in de stad ontstonden.

Lees ook: Ongeveer vierhonderd mensen opgepakt bij demonstratie Malieveld

Daar moest de Mobiele Eenheid aan te pas komen. Die voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden “doorgesnoven hooligans” misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Viruswaanzin

De initiële organisator van het protest van deze zondag, de groep Viruswaanzin, heeft inmiddels ook opgeroepen niet te komen demonstreren. De groep spande eerst een kort geding aan tegen het verbod. Nadat zaterdag de rechtbank had laten weten vast te houden aan het verbod, zei Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols “geen herhaling” te willen “van de rellen van vorige week”. Viruswaanzin verzet zich tegen de coronaregels. In totaal werden vorig weekend 425 mensen gearresteerd.

Lees ook: ‘Coronavirus? Wij zijn banger voor het tirannie-virus!’

Het overgrote deel werd dezelfde dag of in de nacht heengezonden met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). Van de elf verdachten die zondag werden opgepakt voor openlijke geweldpleging zit er nog een vast. De rest is heengezonden, maar blijft wel verdachte in dit onderzoek.

Lees ook: Meerdere betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld opgepakt

Zaterdag hield de politie nog een man aan die verdacht wordt bij de ongeregeldheden betrokken te zijn geweest.