112

Meerdere betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld opgepakt

De politie heeft zeven betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden omdat ze niet van het Malieveld in Den Haag wilden vertrekken. Dat gebeurde in opdracht van burgemeester Johan Remkes, meldt de politie.

De zeven waren volgens een politiewoordvoerder duidelijk herkenbaar als demonstranten. Zo hadden ze flyers, spandoeken en megafoons bij zich. De betogers zijn meerdere keren aangesproken, gewaarschuwd en opgeroepen het terrein te verlaten, maar dat weigerden ze, aldus de politie.

Er waren ook andere groepjes mensen die duidelijk herkenbaar waren als demonstranten. Die zijn volgens de woordvoerder wel vertrokken. “Het beeld op het Malieveld is nu rustig”, aldus de politiewoordvoerder.

Op en rond het Malieveld is veel politie. Op het gras zitten meerdere groepjes mensen. Die worden door de politie verzocht om te vertrekken. Sommigen geven gehoor aan dat verzoek. Anderen doen dat niet. Op het Malieveld zijn ook groepjes mensen om te sporten.

Kort geding

Vandaag stond er een grote demonstratie op de planning van de actiegroep Viruswaanzin.nl. Het was de bedoeling om op het Malieveld met ongeveer 10.000 mensen bij elkaar te komen om te demonstreren. De organisatoren wilden ”een urenlang programma met bekende dj’s” op het Malieveld organiseren.

De gemeente besloot vrijdag de demonstratie te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakt het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De organisatie van Viruswaanzin.nl spande nog een kort geding aan maar de rechter oordeelde in het voordeel van de gemeente.

Lees ook: Demonstratie tegen coronamaatregelen op Malieveld mag verboden worden

“Ook alternatieve vormen van deze demonstratie zijn niet toegestaan. De politie zal mensen die alsnog komen aanspreken, waarschuwen en zo nodig zal worden gehandhaafd”, twitterde de gemeente.

Ook in onder meer Amsterdam en Maastricht kreeg Virus Waanzin geen toestemming om te betogen.

Viruswaanzin

De organisatoren, die zichzelf Viruswaanzin.nl noemen, zijn onder meer tegen de anderhalvemeterregel. Ook claimen ze dat het coronavirus niet heel erg gevaarlijk is. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest aanwezig zijn.

BRENG EEN BLOEM EN HANG DE VLAG HALF STOKAllereerst wil ik alle vaders, moeders en kinderen een prachtige vaderdag toewensen. Geniet van elkaar en vier op jou/jullie eigen manier de vrijheid. Wij roepen een ieder op om naar het plaatselijke stadhuis te gaan en daar een bloem of een bloemetje neer te leggen. Daarmee roepen we onze bestuurders op om het pad terug te vinden naar de democratie. Daarnaast willen we je vragen de vlag halfstok te hangen. Demonstreren is ons grondrecht. Nu VRIJWEL alle demonstraties worden verboden (een paar bijzondere uitzonderingen daargelaten) lijkt de democratie in Nederland te zijn overleden. Om dit verdriet te uiten willen wij je vragen de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Ook wij gaan er een geweldige dag van maken.De demonstratie is vandaag helaas door de burgemeester Remkes verboden. Wij zullen online een prachtig programma uitzenden via onze Facebook pagina en het Facebook evenement. Alle sprekers en DJ's zullen vanuit onze studio hun stem laten horen. Je kan de uitzendingen hier vinden: https://www.facebook.com/events/2683859725167081/ Daarnaast hebben wij een online meditatie programma. De online meditatie vinden plaats in een nieuwe groep: https://www.facebook.com/groups/561759454729269/

Posted by Viruswaarheid on Saturday, June 20, 2020

Via social media wordt er opgeroepen om de vlag half stok te hangen. Ook wordt er gevraagd om naar je plaatselijke stadhuis te gaan en daar een bloem of een bloemetje neer te leggen uit protest.

Beeld: Regio15