Gezondheid

Demonstratie tegen coronamaatregelen op Malieveld mag verboden worden

De demonstratie tegen coronamaatregelen die de groep Virus Waanzin zondag wil organiseren, mag worden verboden door de gemeente Den Haag. Dat oordeelde de rechter in een kort geding.

De gemeente besloot vrijdag de demonstratie te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakt het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Lees ook: Den Haag verbiedt demonstratie tegen coronabeperkingen

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat Hart van Nederland weten dat het verbod gehandhaafd blijft. De organisatie kan nog een nieuw voorstel indienen, dat vervolgens wederom zal worden beoordeeld.

Urenlang programma met bekende dj’s

Ook zorgt het voor een “vrees voor wanordelijkheden”, aldus de gemeente. Bovendien was Virus Waanzin van plan op het Malieveld “een urenlang programma met bekende dj’s” te organiseren. Volgens de gemeente zou de demonstratie in feite een groot evenement worden en die zijn tot ten minste 1 september verboden.

De organisatie was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze gaf de gemeente echter gelijk. De rechter oordeelt dat het op het Malieveld niet mogelijk is “om bij zo’n groot aantal personen een veilige afstand tot elkaar te behouden en dat dit risico’s op verspreiding van het coronavirus met zich meebrengt”.

Lees ook: Kort geding om demonstratie tegen coronamaatregelen door te laten gaan

Tegen coronamaatregelen

Virus Waanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Virus Waanzin was zondag van plan tussen 13.00 en 17.00 uur op het Malieveld te staan, met als thema Samen terug naar normaal. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.

“Het recht op demonstratie is een groot goed maar is niet ongelimiteerd. Het Malieveld is niet van elastiek. In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst”, verklaarde de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes.

Virus Waanzin had al een kort geding aangespannen tegen de overheid. De groep eist daarin dat de overheid de lockdown intrekt. Die zaak dient volgende week donderdag.

ANP