Gezondheid

Oproep aan alle Nederlanders: hou je ook tijdens pinksterweekend aan coronaregels

Een lekker zonnetje en temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Er is weinig wat een perfect pinksterweekend nog in de weg staat. Daarom waarschuwen ov-bedrijven en gemeenten nog maar eens: hou je aan de coronaregels.

Volg via ons liveblog de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Nederland.

Zo roepen ov-bedrijven wederom op alleen met het openbaar vervoer te reizen als het echt moet. De NS hamert er nog maar eens op: treinen zijn voor mensen met essentiële beroepen. “De trein is even geen uitje. Dit geldt ook voor de bussen die rijden tijdens werkzaamheden aan het spoor.”

Drukte tijdens Hemelvaart

Hemelvaartsdag zit nog vers in het geheugen bij vervoerders, gemeenten en handhavers. Veel mensen trokken vanwege het warme weer naar de parken en stranden, waardoor het op veel plekken te druk werd. De politie moest op meerdere plekken ingrijpen.

Lees ook: Topdrukte op het strand van Scheveningen: ‘Ga niet tegelijk weer naar huis’

De kust oefent enorme aantrekkingskracht uit met dit mooie weer. Desondanks neemt de gemeente Den Haag vooralsnog geen andere maatregelen dan die al een aantal weken geleden werden genomen. Zo is er beperkte parkeergelegenheid. Mensen die van ver moeten komen, worden zo ontmoedigd. Mensen uit de regio die naar het strand willen, kunnen met de fiets komen.

Shoppende Duitsers in Limburg

Niet alleen in de kustgebieden worden burgers herinnerd zich aan de maatregelen te houden. Traditioneel komen veel Duitsers naar Venlo en Roermond om er te winkelen en recreëren. Handhavers zullen er alert op zijn dat mensen de regels naleven. Maar, zo stelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio: “We vertrouwen op het gezonde verstand van mensen.”

Nederlanders hebben een duidelijke mening over de drukte in de parken en op de stranden. Uit onderzoek van Wat vindt Nederland bleek eerder al dat zes op de tien Nederlanders de drukte tijdens Hemelvaartsdag een ‘middelvinger naar de zorg’ vond. Iets minder dan de helft van de Nederlanders pleit ervoor om parken en stranden eerder te sluiten om drukte tegen te gaan.

Lees ook: Ruime meerderheid Nederlanders vindt drukke stranden en parken ‘middelvinger naar de zorg’

Bron: ANP/Redactie