Politiek

LIVEBLOG | 873 corona-patiënten op de Nederlandse intensive care-afdelingen

Nederland zit in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 546. In totaal zijn er tot nu toe 8.603 mensen positief getest.
  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn
  • Lees hier het liveblog van donderdag terug
Update 23:25 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.
Update 22:45 – Meeste corona-patiënten op de intensive care hebben overgewicht

Twee derde tot 80 procent van de corona-patiënten die op de intensive care liggen, hebben overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), vrijdag in het tv-programma Jinek.

Wat de reden precies is, is niet onderzocht. Maar volgens Gommers kan het ermee te maken hebben dat mensen met overgewicht ook vaker dan gemiddeld suikerziekte hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor het virus. Ook zou een zware borstkas het ademen kunnen bemoeilijken.

Update 22:11 – Politie haalt mensen uit hun sociaal isolement met muziek en een dansje

In de Groningse wijk Oosterpark zorgde de politie vrijdagmiddag voor wat extra positiviteit. Met muziek en een dansje riepen ze buurtgenoten op even naar elkaar te zwaaien om elkaar in deze moeilijk tijd niet te vergeten.

Update 21:24 – Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat drones inzetten om 1,5 meter afstand te controleren

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat vanaf komend weekend controleren of mensen wel voldoende afstand van elkaar houden. Zo niet, kan de drone bezoekers streng toespreken.

De boodschap van de drone is wel afhankelijk van de situatie. Als mensen plekken bezoeken die afgesloten zijn voor publiek kan de drone bezoekers oproepen om de locatie te verlaten. Bij gesignaleerde overtredingen en misdrijven kan altijd de politie worden ingezet.

Update 20:59 – Zeeland sluit vakantieparken, toeristen moeten uiterlijk maandag weg zijn

Toeristen in Zeeland moeten uiterlijk maandag hun vakantieverblijf hebben verlaten. Dit heeft de Veiligheidsregio van Zeeland vrijdag bekendgemaakt. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de toeristische provincie treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees meer

Update 20:49 – Nachtopvang voor dak- en thuislozen moet beschikbaar blijven om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Gemeenten moeten er de komende tijd voor zorgen dat nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten er overdag plekken zijn waar mensen zonder woon- of verblijftplaats terechtkunnen voor een maaltijd, om warm te worden of naar de wc te gaan. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Update 20:28 – Gemeente ‘s-Hertogenbosch steekt stokje voor ‘coronafeest’

De gemeente ‘s-Hertogenbosch laat op Twitter weten een stokje te hebben gestoken voor een ‘coronafeest’. De organisator van dit feest, wat gepromoot werd via social media, is gevraagd te stoppen met het plan. Ook heeft de gemeente een dwangsom van 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld mocht het feest toch doorgaan.

Update 20:05 – Vier passagiers van Nederlandse cruiseschip Zaandam overleden aan coronavirus

Vier oudere passagiers aan boord van het Nederlandse cruiseschip Zaandam zijn overleden. Dit meldt de rederij Holland America Line in een verklaring.

Over de identiteit van de overledenen is niets bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er twintig Nederlanders aan boord. De ambassade heeft contact met de Nederlandse opvarenden om te kijken welke hulp ze nodig hebben en wat hun situatie is. Nederland heeft volgens de woordvoerder ook contact met de Panamese autoriteiten over onder meer het bevoorraden van het schip.

Update 20:02 – Bierbrouwer Heineken scheldt halve maand huur kwijt aan horecaondernemers

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt. Daarmee hoopt Heineken de ondernemers die in afwachting zijn van steun van de overheid enige financiële lucht te bieden. Om de verspreiding van het virus in te dammen zijn kroegen en restaurants tot nader order gesloten.

Update 19:56 – 873 corona-patiënten op de Nederlandse intensive care-afdelingen

Het aantal corona-patiënten dat op de Nederlandse intensive care-afdelingen ligt, blijft stijgen. Donderdag was de grootste toename sinds de uitbraak van het virus, toen kwamen er 117 patiënten bij. Vrijdag blijft deze toename ongeveer gelijk met 112 nieuwe ic-patiënten. Het totaal aantal patiënten dat met het coronavirus op de ic terecht is gekomen staat nu op 873.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat er volgende week zo’n 1600 IC-bedden beschikbaar zijn in Nederland. Daarvan zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen. De andere 575 bedden zijn bestemd voor reguliere zware zorg.

Update 19:36 – Kabinet komt met spelregels voor veiligheid op de bouwplaats

Bouwvakkers moeten zo veel mogelijk met eigen vervoer naar het werk komen en in kleine groepen op vaste plekken werken. Ook moeten ze zo min mogelijk pauze houden in de krappe bouwkeet om verspreiding van het coronavirus op de bouwplaats te voorkomen.

Het kabinet komt na overleg met de bouw- en technieksector met spelregels voor veiligheid op de bouwplaats. Dit protocol moet ervoor zorgen dat bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk doorgaan maar dit wel op een veilige manier gebeurt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees meer

Update 19:31 – Asielzoekers mogen twee maanden langer doen over inburgering

Nieuwkomers die moeten inburgeren in de Nederlandse samenleving, krijgen daarvoor twee maanden langer de tijd. Ze kunnen door de coronacrisis immers geen klassikale inburgeringslessen volgen en geen examen afleggen, schrijft minister Wouter Koolmees (Integratie) aan de Tweede Kamer.

Update 19:22 – Pomphouders bestempelen dit jaar als verloren vanwege coronacrisis

Pomphouders bestempelen dit jaar als verloren vanwege de coronacrisis. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter Belangenvereniging Tankstations (BETA), bij BNR Nieuwsradio.

De omzet van pomphouders keldert omdat de verkoop van benzine de afgelopen weken met bijna een derde is gedaald. “Zodra het verkeer weer gaat rijden, dan denk ik dat er ook weer vraag naar brandstof is. De omzet die we nu missen wordt niet meer ingehaald”, zegt Klok.

Update 19:13 – Curaçaose studenten mogen niet terugkeren naar Curaçao

Curaçao laat Curaçaose studenten in het buitenland niet terugkeren. Volgens minister van Justitie Quincy Girigorie kan het eiland de toestroom van “enkele duizenden studenten uit Nederland” niet aan.

Donderdag werd een groep Curaçaose studenten terug naar Nederland gestuurd nadat ze met een vlucht van KLM op het eiland waren geland. Vrijdag benadrukte Girigorie dat alleen mensen terug kunnen keren die op het eiland staan ingeschreven.

Update 18:54 – België blijft nog twee weken langer op slot

De Belgen moeten twee weken langer thuis blijven. De regering van premier Sophie Wilmès verlengt de periode dat het land op slot is tot het weekend van 18 april en verscherpt de handhaving van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. Dat is besloten op aanraden van de Nationale Veiligheidsraad, melden Belgische media.

De ‘lockdown’ zou aanvankelijk op maandag 6 april worden opgeheven, de dag dat de Paasvakantie in België begint. Sinds 18 maart zijn alleen nog essentiële winkels open, werken mensen massaal thuis en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. De grenzen zijn gesloten voor toeristen en dagjesmensen.

Update 18:46 – Rode Kruis zet eerste lading hulpmiddelen op bewaakt transport

Het Rode Kruis is vrijdag begonnen met het verdelen van de medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen die deze week zijn gedoneerd. Twee volle vrachtwagens met daarin de eerste lading, gingen de weg op. Het transport werd bewaakt in verband met de waarde van de materialen, meldt de hulporganisatie.

Particulieren en ondernemers doneerden tot nu toe 3,8 miljoen handschoenen, bijna 400.000 maskers, 82.500 beschermingsbrillen, bijna 3700 liter ontsmettingsmiddelen, ruim 12.500 medische overalls en ruim 48.000 medische schorten.

Update 18:41 – Reisorganisatie TUI krijgt staatslening van Duitsland ter waarde van 1,8 miljard euro

Reisorganisatie TUI, die ook in Nederland pakketreizen aanbiedt, heeft in Duitsland een staatslening gekregen om de coronacrisis te doorstaan. Met de lening is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro. Wel moet zij nog goedkeuring krijgen van een consortium van banken die al leningen ter waarde van 1,75 miljard aan de reisorganisatie hebben verstrekt.

Update 18:26 – Winkeliers zijn verbijsterd over de lange lijst van winkels die niet in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van 4000 euro

Winkeliers zijn verbijsterd over de grote groep bedrijven die buiten de boot vallen als het gaat om de noodsteun van het kabinet. Brancheorganisatie INretail kan er met zijn hoofd niet bij dat bijvoorbeeld ondernemers met mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de nieuwe eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro via de TOGS-regeling.

Volgens INretail wordt de zogeheten non-food retail zwaar getroffen door de impact van het virus. De genoemde bedrijven worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. INretail meent na eigen onderzoek dat omzetten sinds de corona-uitbraak in veel gevallen tot bijna nul zijn gekelderd. Maatregelen om de liquiditeitspositie van winkeliers te verbeteren zijn keihard nodig.

De komende week wordt meer informatie verwacht over wanneer ondernemers ook de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) kunnen aanvragen. “Als de NOW-regeling niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries Economische Zaken en Financiën een aantal branchespecifieke oplossingen”, aldus INretail.

Update 18:15 – SnowWorld sluit voorlopig de deuren van zijn vijf indoorskihallen vanwege de maatregelen rondom het coronavirus

SnowWorld houdt de deuren van zijn vijf indoorskihallen voorlopig gesloten in navolging van de aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Ook het indoor skiresort in Neuss, waarin SnowWorld een belang van 25 procent houdt, is dicht net als de de aan SnowWorld verwante vrijetijdsactiviteiten. Alleen het hotel in Landgraaf is nog open.

Update 18:14 – Burgemeester Aboutaleb sluit alle campings in de regio Rotterdam-Rijnmond

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft alle campings in de regio Rotterdam-Rijnmond gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Recreëren is onverantwoord, zegt de burgemeester van Rotterdam.

“Mijn oproep is: blijf thuis. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Het is onverantwoord om naar deze plekken te komen voor recreatie. Neem de maatregelen serieus”, zegt Aboutaleb, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Update 17:33 – Farmaceut Roche deelt receptuur voor testvloeistof met overheid

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Lees hier het hele artikel

Update 17:16 – Ondernemers moeten zich richten op de ‘1,5-meter-economie’ om veiligheid te creëren voor klanten, medewerkers en leveranciers

De komende maanden zullen Nederlandse ondernemers zich moeten richten op de “1,5-meter-economie”. Branches zoals winkels zullen zo worden ingericht dat het veilig is voor klanten, medewerkers en leveranciers. “Op die manier kunnen economische activiteiten die door kunnen, ook op een veilige manier doorgaan”, zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad.

De minister is druk bezig met ondernemers om concepten te ontwikkelen om de 1,5-meter-economie te laten werken. Het doel is zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan als het veilig kan. Bij de detailhandel gaat het erom dat klanten voldoende afstand kunnen houden, de vakken veilig kunnen worden gevuld en dat klanten veilig kunnen afrekenen.

Update 17:14 – Ondernemers getroffen door de coronamaatregelen kunnen vanaf vrijdagmiddag terecht bij speciaal loket voor gift van 4000 euro

Ondernemers die het hardst worden getroffen door de coronamaatregelen van het kabinet kunnen snel rekenen op een eenmalige gift van 4000 euro. Een loket daarvoor is vrijdagmiddag geopend, maar het kabinet roept ondernemers op zolang mogelijk te wachten.

Het gaat om bedrijven in sectoren die het meest worden geraakt door de regels van het kabinet waar mensen zich aan moeten houden om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. “Neem een café, dat mag niet open, heeft geen omzet meer”, legt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) uit. “Om die ondernemer tegemoet te komen is er een vergoeding van 4000 euro belastingvrij bij dat loket.”

Update 17:04 – Huur van rijksmusea worden opgeschort

Rijksmusea hoeven drie maanden geen huur te betalen aan het Rijk. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) hoopt de musea, die door de coronacrisis in één klap hun inkomsten zagen opdrogen, zo erdoor te helpen.

De huur wordt niet kwijtgescholden, maar opgeschort. Van Engelshoven hoopt dat de maatregelen tegen het coronavirus binnenkort niet langer nodig zijn en musea weer bezoekers kunnen verwelkomen. Dan kunnen ze alsnog de huur voldoen. De minister roept gemeenten en provincies die musea huisvesten op het voorbeeld van het Rijk te volgen.

Update 16:48 – Zelfstandigen in coronaproblemen kunnen vanaf volgende week financiële steun aanvragen

Zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis in de financiële problemen komen, kunnen vanaf komende week steun vragen zodat hun bedrijf kan blijven bestaan. Ze kunnen inkomensondersteuning aanvragen en geld lenen. Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken bekend.

Als een zelfstandige kan aantonen dat hij verwacht onder het sociaal minimum te komen door problemen gerelateerd aan de coronacrisis, kan diens inkomen maximaal drie maanden worden aangevuld. Voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen wordt het aangevuld tot 1500 euro per maand, voor alleenstaanden 1050 euro.

Update 16:38 – Nederlandse passagiers van cruiseschip Maasdam mogen vrijdag en zaterdag van boord voor hun terugvlucht naar Nederland

De achttien Nederlandse opvarenden op het cruiseschip Maasdam mogen vrijdag en zaterdag van boord in San Diego. Ze worden vervolgens direct naar de luchthaven gebracht voor hun terugvlucht. Dat meldt rederij Holland-Amerika Lijn, dat de haven- en gezondheidsinstanties bedankt voor de toestemming.

Volgens de rederij is iedereen veilig en in goede gezondheid. Er zijn nog altijd geen besmettingen met het coronavirus geconstateerd onder de 842 gasten en 542 bemanningsleden. Uit voorzorg worden de busjes waarmee de opvarenden vervoerd worden, na iedere rit gedesinfecteerd.

Update 16:21 – EC onderzoekt of het kan ingrijpen bij Roche, de maker van de vloeistof voor coronatesten

De Europese Commissie (EC) onderzoekt of het kan ingrijpen bij farmaceut Roche om het bedrijf te dwingen er alsnog voor te zorgen dat er genoeg vloeistof voor coronatests geproduceerd kan worden. Follow the Money schrijft dat op basis van een verklaring van EC-ambtenaren. Aanleiding is mogelijk misbruik door Roche van zijn machtspositie in de markt voor coronatests.

Update 15:58 – Minister komt met protocol voor fatsoenlijk gedrag in het openbaar vervoer

Dat medewerkers in het openbaar vervoer in het gezicht worden gehoest tijdens de coronacrisis en onbeschoft worden behandeld is “ongehoord”, vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Om het asociale gedrag tegen te gaan is volgens haar een protocol nodig voor het reizen met het ov.

In het protocol staan spelregels die aangeven “hoe je je fatsoenlijk moet gedragen, als mensen het kennelijk zelf niet snappen”, zegt Van Nieuwenhuizen. Daar valt bijvoorbeeld onder het niezen in de elleboog en afstand van elkaar houden. Aan vervoerders wordt gevraagd om tijdens de schoonmaak extra te letten op handvatten, zeeppompjes in de wc goed bij te vullen en grotere treinstellen in te zetten bij drukte.

Lees meer

Update 15:56 – Mbo-docenten mogen alternatieve examens aanbieden voor praktijkexamens en afgebroken stages

Mbo-docenten die vanwege de sluiting van de scholen op praktische problemen stuiten bij het beoordelen van stages of het afnemen van praktijkexamens, krijgen van het ministerie van Onderwijs toestemming om alternatieve mogelijkheden te gebruiken bij toetsing en beoordeling. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond AOb.

Door de uitbraak van het coronavirus hebben veel mbo-studenten hun stages of eindopdrachten niet kunnen afmaken. Leraren kunnen nu onder meer vervangende opdrachten en meer maatwerk aan studenten geven. Voorwaarde is wel dat zij uiterlijk eind dit jaar hun opleiding kunnen afronden. Als ze hun leerdoelen hebben gehaald, mogen opleidingen een afgebroken stage nu toch goedkeuren.

Update 15:52  – Cabinepersoneel KLM wil 1,5 meter afstand tijdens vluchten

Op vluchten van KLM moet geregeld worden dat tussen passagiers onderling en tussen passagiers en personeel 1,5 meter afstand is, zoals de coronarichtlijnen voorschrijven. Volgens cabinevakbond VNC is het niet langer verantwoord om met volle machines te vliegen. Verder zet de bond vraagtekens bij de vluchten naar coronabrandhaard New York die KLM zeven keer per week in het schema heeft staan.

Update 15:28 – Zorgpersoneel krijgt voorrang bij fysieke winkels Albert Heijn

Zorgpersoneel krijgt voorrang bij de vestigingen van Albert Heijn. Dat stelt de algemeen directeur van de supermarktketen, Marit van Egmond, in een open brief op de website. “Zij krijgen bij onze winkels voorrang, mocht er een rij staan bij de ingang. Zodat zij met de enorme werkdruk die ze hebben, gewoon zelf boodschappen kunnen doen op een voor hen geschikt moment”, schrijft Van Egmond.

Volgens een woordvoerder kunnen zorgmedewerkers een badge van hun instelling tonen. Maar de verwachting is dat daar soepel mee wordt omgegaan. “We hopen dat andere klanten zich daarin ook een beetje coulant tonen”, aldus de woordvoerder.

Update 14:34 – Sommige Albert Heijns overdag even dicht om schappen te vullen

Albert Heijn gaat een klein aantal supermarkten soms overdag even sluiten om ze te kunnen bevoorraden. Dat kan volgens het bedrijf nodig zijn om het aanvullen van de producten veilig te laten gebeuren, al is dat volgens een woordvoerder alleen noodzakelijk bij heel kleine winkels. Het zou gaan om ongeveer tien van de in totaal bijna duizend vestigingen.

De tijdelijke sluitingen zijn volgens de zegsvrouw een “uiterste maatregel”. Die komt bovenop andere maatregelen die wel in alle supermarkten gelden om de veiligheid van zowel het personeel als het winkelend publiek te kunnen garanderen. Zo wordt het aantal klanten in winkels beperkt en moet verplicht gebruik worden gemaakt van een winkelwagen of mandje.

Lees ook: ‘Prijs van levensmiddelen is resoluut aan het stijgen’

Update 14:04 – Dodental loopt op naar 546

Het dodental in Nederland door het nieuwe coronavirus is opgelopen tot 546. In de afgelopen dag zijn er volgens gezondheidsorganisatie RIVM 112 nieuwe doden gemeld. In totaal zijn er nu 8603 mensen in ons land positief getest op het virus. Dat betekent dat er in de afgelopen 24 uur 1172 nieuwe gevallen bij zijn gekomen.

Update 13:13 – Schonere lucht door corona

De lucht in Nederland is flink schoner geworden door de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De concentratie vervuilende stoffen is 20 tot 60 procent lager in vergelijking met een jaar geleden, heeft het KNMI berekend. Het meteorologisch instituut baseert zich op metingen van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi.

Doordat veel mensen thuiswerken rijden er minder auto’s. Ook liggen sommige fabrieken stil en vliegen er veel minder vliegtuigen. “Daardoor is er minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide”, legt het KNMI uit.

Ook op andere plekken in Europa is de lucht de afgelopen weken aanzienlijk schoner geworden. Amerikaanse satellieten zagen eerder hoe de lucht in China schoner werd na de uitbraak van het coronavirus. Onder meer in miljoensteden Peking en Sjanghai zagen inwoners voor de verandering geen smog, maar een blauwe hemel.

Update 12:10 – Minister: nog steeds tekort aan testmateriaal

In Nederland is er nog altijd een tekort aan medische materialen om mensen te testen op het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdag. Leverancier Roche zei donderdag dat de problemen zijn opgelost en dat een veelbesproken testvloeistof nu op voorraad is.

Maar Nederlandse ziekenhuizen moeten nog steeds zuinig zijn met tests, zegt de minister. Roche heeft de productie opgevoerd, maar daar wil De Jonge niet van afhankelijk zijn. “Het zou ook zeer helpen als we ook op een andere manier werken aan het verhogen van de testcapaciteit in Nederland. Dat is de reden dat we daarover nu met Roche in gesprek zijn.”

Update 11:39 – Vliegverbod verlengd tot 10 april

Het vliegverbod dat vanwege de uitbraak van het coronavirus voor vluchten uit bepaalde risicolanden geldt, wordt verlengd. Nederland weert in ieder geval tot vrijdag 10 april vliegtuigen uit China, inclusief Hongkong, Iran, Zuid-Korea, Italië, Spanje en Oostenrijk. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag.

Er gelden een wel aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor vluchten met Nederlanders, of in sommige gevallen Europeanen, die naar huis proberen te komen. Ook voor patiënten wordt een uitzondering gemaakt. Daarnaast mogen zorgmedewerkers ook landen als we ze nodig hebben. Tot slot worden vrachtvliegtuigen uit de risicolanden wel toegelaten.

Update 11:27 – Politiemedewerker verduistert flesjes handgel

Een politiemedewerker in Rotterdam is dinsdag buiten functie gesteld omdat hij flesjes desinfecterende handgel zou hebben verduisterd. Dat meldt de politie vrijdag. De verdachte zou een deel van een partij handgel hebben doorverkocht aan iemand die niet bij de politie werkt.

De lading werd begin februari aangekocht. Handgel is van de middelen die politiemedewerkers gebruiken om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. De politie is een intern onderzoek gestart naar de verdachte medewerker. Daarnaast wordt hij ook strafrechtelijk vervolgd.

Update 11:17 – ‘Corona-spuger’ moet acht weken de cel in

Opnieuw is er iemand veroordeeld omdat hij dreigde anderen met het coronavirus te besmetten. Het gaat om 19-jarige man uit Heerlen die afgelopen dinsdag een buschauffeur bespuugde omdat hij mee wilde reizen, maar niet genoeg saldo op zijn ov-chipkaart had staan. Hij zei besmet te zijn met het virus.

De man is vrijdag door de rechter veroordeeld tot acht weken cel. Ook moet hij een boete van 450 euro betalen. Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen mensen die op strafrechtelijke manier misbruik maken van de coronacrisis.

Update 11:00 – Samen Sterk Top 100 op drie radiozenders

Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica gaan donderdag 2 april op hetzelfde moment de Samen Sterk Top 100 uitzenden. In de marathonuitzending van 8.00 tot 18.00 uur staan de verhalen van luisteraars centraal.

De komende dagen kan er gestemd worden op muziek die luisteraars raakt en kracht geeft tijdens de coronacrisis. “De wereld staat stil door het coronavirus. In deze lastige tijd kan muziek verbinden, steun en energie geven aan iedereen die thuiswerkt, in quarantaine zit, juist heel hard moet werken of ziek is”, aldus radiodirecteur Mark Adriani van Talpa Network.

Tijdens de radio-uitzending is er iedere twee uur een ander presentatieduo te horen. Onder andere radio-dj’s Frank Dane en Wilfred Genee vormen voor de gelegenheid een duo, net als Gerard Ekdom en Giel Beelen.

Update 10:35 – Gevangenen melden zich bewust niet ziek

Gevangenen weigeren zich ziek te melden, omdat ze vanwege de uitbraak van het coronavirus dan in isolatie moeten en dat niet willen. Hierdoor is het moeilijk om het virus uit gevangenissen te krijgen, meldt het AD vrijdag.

Mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben moeten dat melden en gaan daarna in ‘medische afzondering’. Dat betekent dat ze geen contact meer mogen hebben met andere gedetineerden, niet mogen werken en niet mogen meedoen aan sociale activiteiten.

Deze maatregel zien gevangenen als een forse straf en daarom weigeren ze zich ziek te melden, melden bronnen aan de krant. Verder blijkt dat de verplichte afstand van anderhalve meter in gevangenissen niet of nauwelijks mogelijk is. Ook omdat op een aantal locaties gevangenen met zijn tweeën in één cel zitten

Update 9:37- Verpleegkundigen geven inkijkje op corona-afdeling

Om Nederlanders een beeld te geven over hoe het er tijdens de coronacrisis aan toegaat in ziekenhuizen, delen verpleegkundigen op de longafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in het Utrechtse Nieuwegein hun ervaringen op Instagram.

Op het account @breathtakingnurses laten verpleegkundige Marloes en haar collega’s zien hoe hun werk eruitziet in deze heftige tijden. Hoe trek je de beschermende kleding aan? En wat als het allemaal even te veel wordt? Een bijzonder inkijkje dus.

Update 8:55 – Voedselbanken willen 10 miljoen inzamelen

Voedselbanken hebben door de coronacrisis dringend geld nodig. Daarom hoopt Voedselbanken Nederland in totaal 10 miljoen euro op te halen. Daarvan is de helft al binnen. De campagne #staysafeengeef moet helpen om die andere 5 miljoen bij elkaar te krijgen.

Inmiddels hebben de voedselbanken al de eerste donaties ontvangen. “Het is hartverwarmend en we zijn ontzettend dankbaar”, zegt een woordvoerder van Voedselbanken Nederland. “Maar we zijn er nog lang niet. Daarom zijn alle financiële bijdragen, groot en klein, heel welkom.”

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet een eenmalige subsidie van 4 miljoen euro geeft om de voedselbanken te helpen. Ook verschillende bedrijven hebben gedoneerd. Op de site van de organisatie kunnen mensen die de voedselbanken willen steunen, geld doneren.

Update 8:22 – Veiligheidsdiensten waarschuwden voor pandemie

De veiligheidsdiensten waarschuwen het kabinet al jaren voor een pandemie. De voorbereiding op een dergelijke ramp was zelfs onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie die vorig jaar is gepubliceerd. Toch is hier weinig mee gedaan, meldt NRC vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Al vanaf 2016 wordt in veiligheidsanalyses gewezen op het “reële risico” van pandemieën en het tekort aan bedden op de intensive care in zo’n periode. Experts van onder andere gezondheidsorganisatie schreven daaraan mee.

Update 7:50 – Koningin belt met verpleegkundigen Tilburg

Koningin Máxima heeft donderdag gebeld met medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze sprak onder meer met verpleegkundigen die werken op de intensive care en andere afdelingen waar veel corona-patiënten liggen.

De vorstin sprak haar dank uit naar alle mensen in de zorg die tijdens de coronacrisis hard aan het werk zijn. “Ze wil echt weten hoe je het ervaart en wat je ervan vindt. Ze stelde doortastende vragen, waaruit blijkt dat ze er echt om geeft”, vertelt een van de verpleegkundigen die de koningin sprak.

Update 7:15 – SIRE komt met corona-campagne

Om iedereen die tijdens de coronacrisis iets extra’s voor een ander doet in het zonnetje te zetten, start SIRE vrijdag de nieuwe campagne #DASLIEF. De stichting van reclamemakers wil op die manier dat mensen “zich een beetje gesteund en trots voelen in deze moeilijke tijd” en hoopt anderen ermee te inspireren.

Vorig jaar riep SIRE met #DOESLIEF Nederlanders op om wat liever voor elkaar te zijn, nadat onderzoek liet zien dat onze maatschappij steeds meer onaardig gedrag vertoont. “Met #DASLIEF bedanken we alle Nederlanders voor hun mooie initiatieven, groot of klein”, legt SIRE-directeur Lucy van der Helm uit.

Update 6:30 – Inspectie: gebruik chloroquine niet preventief

Het middel chloroquine, dat tegen reuma en malaria wordt gebruikt, moet niet als preventief middel worden voorgeschreven tegen besmetting met het nieuwe coronavirus. Die oproep doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan huisartsen en apothekers.

Bij de inspectie zijn signalen binnengekomen dat dit mogelijk wel gebeurt. De dienst wijst erop dat het nog helemaal niet is bewezen dat chloroquine enige bescherming biedt het virus.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd benadrukt dat het middel alleen bij ernstige infecties mag worden toegediend. “Chloroquine geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: het is zeer toxisch bij overdosering.”

Redactie/ANP