Weer & Verkeer

Asogedrag en 'coronakuchters' in openbaar vervoer worden aangepakt

Dat medewerkers in het openbaar vervoer in het gezicht worden gehoest tijdens de coronacrisis en onbeschoft worden behandeld is “ongehoord”. Dat vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Om het asociale gedrag tegen te gaan is volgens haar een protocol nodig voor het reizen met het ov. Dat zegt ze voor de camera van Hart van Nederland.

Het protocol moet duidelijk maken wat wel en niet mag. De minister zegt zich “ongelooflijk boos” te maken over mensen die “denken dat het lollig is om mensen in hun gezicht te hoesten”.

Lees ook: Personeel in Amsterdamse trams en bussen mishandeld door zwartrijders

Vrijdag is een 19-jarige man uit Heerlen tot acht weken cel veroordeeld. Hij bespuugde een buschauffeur omdat hij niet mee mocht vanwege een gebrek aan saldo op zijn ov-chipkaart. Hij zei besmet te zijn met het virus.

Huftergedrag

Om dit soort huftergedrag te voorkomen zijn de openbaar vervoersbedrijven en het Ministerie van Infrastructuur bezig met het opstellen van het protocol. Dat zegt Pedro Peters van het overkoepelende OV-NL. De gedragsregels worden vrijdagmiddag nog gepresenteerd en zullen voor alle vormen van openbaar vervoer gelden.

Lees ook: Man dreigt heel Hank te besmetten met coronavirus

In het protocol staan spelregels die aangeven “hoe je je fatsoenlijk moet gedragen,. Voor als mensen het kennelijk zelf niet snappen”, aldus Van Nieuwenhuizen. De minister benadrukt om alleen met het ov te gaan als het echt nodig is, maar dat er ruimte voor flexibiliteit moet zijn. “Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken.”

‘Hoop op gezond verstand’

Om de overlast in het openbaar vervoer terug te dringen wordt door onder meer FNV gepleit om alleen mensen in vitale beroepen toe te laten. Van Nieuwenhuizen hoopt dat het zover niet hoeft te komen. “Dan kom je in een ingewikkeld bureaucratisch systeem terecht waarbij mensen moeten gaan aantonen dat ze zo’n beroep hebben en moet dat weer gecontroleerd worden. Ik hoop dat we in Nederland zoveel gezond verstand hebben dat dat niet nodig is en mensen uit zichzelf de goede dingen doen. ”

Redactie/ANP