Gezondheid

Eindelijk: farmaceut Roche deelt receptuur van vloeistof voor coronatests

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf. Onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Eerder vandaag liet de Europese Commissie al weten te onderzoeken of het kan ingrijpen om het bedrijf te dwingen er alsnog voor te zorgen dat er genoeg vloeistof voor coronatests geproduceerd kan worden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Veel laboratoria in Nederland gebruiken apparatuur van Roche, maar het bedrijf was vanwege de grote vraag in de wereld de afgelopen tijd niet in staat alles wat vanuit Nederland werd besteld te leveren. “Roche begrijpt de enorme vraag naar Covid-19-tests in Nederland en wil alles doen wat in haar vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen”, zegt het bedrijf.

Testcapaciteit vergroten

Het bedrijf wil “in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om deze buffer veilig en betrouwbaar te kunnen produceren. Daarmee kan een stap worden gezet om de testcapaciteit te vergroten.”

ANP