Gezondheid

'GGD verliest zicht op ontwikkeling corona door particuliere teststraten'

Langzaam maar zeker dreigen de GGD’s het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. De reden? De opkomst van de commerciële teststraat en het testen door bedrijven zelf. Ruim een derde van alle coronatests wordt namelijk niet door de gezondheidsdiensten zelf uitgevoerd en niet alle resultaten worden bij de GGD’s gemeld.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Hoewel aanbieders van commerciële testen verplicht zijn positieve gevallen te melden bij de GGD’s, is dat nog niet centraal geregeld en verloopt dat traject moeizaam. Experts vrezen dat hierdoor een vertekend beeld ontstaat van de besmettingscijfers.

Lees ook: De Jonge wil valse coronaverklaringen aan banden leggen

Een derde van totaal aantal testen

EenVandaag schat op basis van een steekproef onder 137 van deze particuliere testlocaties dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten worden afgenomen. Bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen worden nog eens 100.000 testen per week uitgevoerd. Die optelsom van zo’n 170.000 testen vormt ruim een derde van het totaal aantal testen.

Bert Slagter van het Red Team, een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van het coronavirus, zegt tegen EenVandaag dat de commerciële tests het lastig maken om het effect van coronamaatregelen te meten. Hij stelt dat indien er veel buiten beeld wordt getest, de daling van besmettingen kan worden toegeschreven aan de maatregelen, terwijl het eigenlijk komt doordat veel mensen zich buiten de GGD om laten testen. “Zo ga je het effect van de maatregelen overschatten”, zegt Slagter.

Lees ook: Commerciële aanbieders hebben het druk door tekort aan coronatests

Strengere richtlijnen voor testlocaties

Volgens EenVandaag wordt gewerkt aan strengere richtlijnen voor particuliere testlocaties en aan een portal, waarop externe partijen hun uitslagen kunnen melden. Die moet eind deze maand klaar zijn.

Koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM wijzen erop dat Covid-19 een meldingsplichtige ziekte is. “Het is geen verzoek, maar een meldingsplicht”, zegt een woordvoerster van de GGD.

“Wij adviseren al weken, ga naar een officiële teststraat van de GGD”, voegt een woordvoerder van het RIVM daar aan toe. Hij wijst er ook op dat het zogeheten reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, sowieso een betrouwbaar beeld geeft.

Lees ook: Coronatestlocatie vol? Op deze manier kun je tóch worden getest

ANP