Politiek

De Jonge wil valse coronaverklaringen aan banden leggen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kijkt of er iets kan worden gedaan aan de valse coronaverklaringen die op sociale media te koop zijn. Hij zegt dat om valsheid in geschrifte gaat. “Het is schandalig dat mensen kennelijk zo’n mogelijkheid gebruiken om daar dan misbruik van te maken.”

Lees het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland in ons liveblog

Vrijdagochtend werd bekend dat op sociale media oplichters actief zijn die Covid-19-verklaringen verkopen. Daarin staat dat iemand negatief is getest op corona zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. Zo’n vervalste verklaring, die vaak maar voor een aantal tientjes wordt aangeboden, kan de koper gebruiken om mee naar het buitenland te gaan.

Het AD heeft een aantal oplichters benaderd op WhatsApp en Snapchat en heeft in totaal zes reisdocumenten verkregen per mail. Dit tegen een betaling tussen de 50 euro en 60 euro. Daarbij vroegen aanbieders naar naam, achternaam, paspoort- of BSN-nummer en datum van de vlucht. De fraudeurs werkten onder namen als Vliegtuig Arts, Digitale Dokter en Covidtest1950.

Afschuwelijk

In de valse documenten staan namen van artsen die verbonden zijn aan commerciële testcentra, zoals bijvoorbeeld het Huisartslab. Directeur Maarten Cuppen is dan ook woedend. ”Dit is natuurlijk afschuwelijk. Onze naam wordt gestolen, maar wat nog erger is: mensen nemen bewust een risico om het coronavirus vrij spelen te geven. Terwijl de hele wereld nu probeert om die pandemie te verslaan.” Zijn arts die in het valse certificaat wordt genoemd heeft aangifte gedaan bij de politie.

Voor de gezondheidsverklaringen bestaat geen landelijk keurmerk. Ze worden normaal gesproken door commerciële partijen afgegeven die coronatests afnemen. Daar kost een test en bijbehorende verklaring al gauw richting de 150 euro.

Strafbaar

Strafrechtexperts benadrukken dat er niet alleen sprake is van valsheid in geschrifte door de verkopers, ook de kopers zijn goed strafbaar. Als iemand door jouw valse certificaat in een vliegtuig besmet raakt met het coronavirus en ernstig ziek wordt, kan je spreken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Mogelijk zelfs poging tot doodslag, zo bevestigt strafadvocaat Peter Plasman aan Hart van Nederland.

Maarten Cuppens van Het Huisartslab zegt volgende week te komen met een applicatie voor op de smartphone waarmee de testuitslagen digitaal bekend worden gemaakt. En waarmee het bovendien voor de ontvangende partij makkelijker wordt om de uitslag van een PCR-test te controleren. “Hiermee is het bijna onmogelijk om nog te frauderen”, aldus Cuppen.

Geen landelijk keurmerk

De Jonge geeft aan dat het enige wat hij er nu van kan zeggen is dat iedereen die zo’n verklaring ziet, er scherp op moet zijn of die eigenlijk wel echt is. “Verder ben ik aan het kijken of we er meer aan zouden kunnen doen”, zegt hij. Hij bevestigt dat hij dat samen doet met zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. “Om te kijken of het een vorm is van valsheid in geschrifte. Want dat is het natuurlijk.”

Reisorganisatie TUI zei tegen het AD een “zorgvuldig controleproces” te hanteren bij de check-in op Schiphol en meldde dat “enkele passagiers” de toegang tot het vliegtuig is geweigerd. “Dat er malafide partijen zijn die tegen betaling valse verklaringen uitgeven aan niet geteste personen is zeer verwerpelijk en kwalijk te noemen.”

ANP/Redactie