112

Familie Arie den Dekker gaat aangifte doen tegen burgemeester van Oss

De familie van Arie den Dekker, de man die zich vorige maand in brak stak voor de deur van het gemeentehuis in Oss en overleed, gaat aangifte doen tegen burgemeester Wobine Buijs. De familie beschuldigt haar van ‘dood door schuld’. Dat laat Anthony den Dekker, de zoon van Arie, donderdag weten aan Hart van Nederland.

Volgens Anthony kon de politie in Oss deze aangifte donderdag niet opnemen, omdat ‘ze te betrokken zijn bij de zaak’. Een woordvoerder van de politie Oost-Brabant laat weten dat de politie de aangifte gaat opnemen. “Maar om elke schijn van eventuele partijdigheid te voorkomen, is besloten dat door politiecollega’s in een andere eenheid te laten doen”, aldus de woordvoerder.

“Ik laat het er niet bij zitten. Ik wil alles weten”, zegt Anthony. “Hoe zit het in elkaar en wie was verantwoordelijk?”, vraagt hij zich af. “Ik kan me pas bij de dood van mijn vader neerleggen als ik antwoord heb op alle vragen die ik heb.” De gemeente Oss laat weten dat ze afwachten of de aangifte daadwerkelijk komt.

‘Ik slaap al weken niet’

Het is donderdag precies een maand geleden dat Arie den Dekker zichzelf in brand stak voor de deur van het gemeentehuis in Oss en daarna overleed. Anthony zegt dat hij nog steeds in een roes leeft. “Ik slaap al weken niet. Ik kan nog steeds niet geloven dat het is gebeurd”, zegt hij tegen Hart van Nederland. Arie beroofde zichzelf 27 juli van het leven na een twee jaar durend conflict met de gemeente Oss. Zijn woning werd in 2018 in brand gestoken. Dit gebeurde kort nadat hij een verklaring had afgelegd over een liquidatie waarvan hij getuige was. Om zijn veiligheid te waarborgen, werd Arie daarna ondergebracht op een camping buiten de stad.

Lees ook: Burgemeester Oss reageert op dood Arie den Dekker: ‘Wij hebben hem niet laten vallen’

Maar omdat de Ossenaar zich tegenover anderen versprak over zijn verblijfplaats, werd het getuigenbeschermingsprogramma stopgezet. Arie kwam op straat te staan en verwachtte van de gemeente een vervangende woning. Die kreeg hij niet. Het conflict leidde uiteindelijk tot zijn wanhoopsdaad.

Anthony neemt het de burgemeester van Oss kwalijk dat ze heeft gezegd dat ze “iemand die die met koeienstront en vis gaat gooien niet gaat belonen met een huis”. Volgens de zoon van Arie zit het anders. “Waarom heeft hij dat gedaan? Omdat hij gewoon niet geholpen werd. Hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. Op deze manier vroeg hij om aandacht. Dan moet zij niet zeggen dat ze zo iemand niet gaat belonen met een huis. Nee, dat heeft hij gedaan ómdat hij geen huis kreeg.”

Geen gedenkplek

Om zijn vader te eren wil zijn zoon Anthony graag dat er een gedenkplek komt bij een boom voor het gemeentehuis, de plek waar hij ‘als laatst heeft gelegen’. Hij heeft daar 17 augustus, de dag waarop Arie 55 jaar zou zijn geworden, nog bloemen gelegd. “Het idee van de gedenkplek was om bij die boom een kaarsje te maken of een plaatje met mijn vaders naam erop”, zegt Anthony. Ruim twee weken geleden diende hij een verzoek in bij de gemeente.

De gemeente Oss heeft Anthony woensdag echter laten weten dat er geen officiële gedenkplek komt voor zijn vader. “Ik kreeg gisteren het bericht. Ik vond dat heel naar om te horen.” Een woordvoerder van de gemeente Oss laat aan Hart van Nederland weten dat er één centrale gedenkplek is waar mensen kunnen rouwen, het monument Vlinderboek in het Elzeneindpark. Dat monument is geplaatst naar aanleiding van het ongeluk met de Stint in 2018, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Anthony zegt dat dat niet de geschikte plek is om zijn vader te herdenken. “Ik snap dat het een mooie plek is voor mensen die het aangaat. Maar zelf heb ik persoonlijk niet zo veel met die plek. Het is bij het gemeentehuis gebeurd, en ik liever gehad dat daar een gedenkplaats zou komen.” Anthony laat weten dat hij nu elke week bloemen gaat neerleggen bij de boom waar zijn vader zijn laatste adem uitblies.

Lees ook: Duizenden rozen bij gemeentehuis Oss voor Arie den Dekker: ‘Niet voor de burgemeester’

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.