OM gaat niemand vervolgen voor tragisch spoordrama Oss, oorzaak blijft onduidelijk

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om de bestuurder van de Stint die twee jaar geleden in Oss verongelukte te vervolgen. Een technisch mankement was waarschijnlijk de oorzaak van het ongeluk, maar hard bewijs daarvoor ontbreekt. Dat laat het OM vrijdagmiddag weten.

Bij het drama op 20 september 2018 bij een spoorovergang in Oss kwamen vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) om het leven. Een ander kind (11) en de begeleidster (32) die de Stint bestuurde, raakten zwaargewond.

Lees ook: De Stint wordt Buszy op verzoek van nabestaanden spoordrama Oss

‘Teleurstellend en onbevredigend’

Het OM heeft de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk. Maar moet concluderen dat de exacte waarheid waarschijnlijk nooit boven water komt. Uit het onderzoek is wel gebleken dat de Stint nog reed toen deze onder de spoorboom doorging en ook nog niet stil stond toen hij in botsing kwam met de trein.

”We vermoeden dat er technisch iets is misgegaan, maar uit uitgebreid onderzoek naar de motor van de Stint komen geen storingen naar boven”. Het OM noemt die conclusie ‘teleurstellend en onbevredigend’. Nabestaanden en de begeleidster hoopten op een verklaring, maar die gaat er niet komen.

Lees ook: Ouders overleden zusjes stintdrama huilen nog iedere dag: ‘De stilte in en om het huis doet pijn’

Ook zaak tegen kinderdagverblijf geseponeerd

Ook het kinderdagverblijf dat de kinderen naar school bracht wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Toen het ongeluk gebeurde was de Stint een goedgekeurd vervoersmiddel, dus mocht het kinderdagverblijf aannemen dat het veilig was.

Hoewel er wel eens problemen waren met de accu’s van de Stints, werd er nooit uitgegaan van een onveilig vervoersmiddel. Ook waren de medewerkers van het kinderdagverblijf bevoegd om op de elektrische bolderkar te rijden.