Duizenden rozen bij gemeentehuis Oss voor Arie den Dekker: 'Niet voor de burgemeester'

Voor het gemeentehuis in Oss zijn donderdag 4.000 witte rozen neergelegd voor Arie den Dekker, de man die zich maandag op die plek in brand stak. Ook is een gedenkplekje ingericht met bloemen, blikjes bier en hondenriemen.

Het eerbetoon is georganiseerd door ‘bezorgde burgers’. Donderdag zijn ze zo’n anderhalf uur bezig geweest om de rozen neer te leggen op de trappen voor het gemeentehuis in de Brabantse plaats.

‘Voor dappere Den Dekker’

De initiatiefnemer, die anoniem wil blijven, vertelt tegen Hart van Nederland dat Den Dekker een bloemenzee verdient. Hij kende Arie niet persoonlijk. “Arie heeft gedaan wat dapper was. Hij durfde op te staan en heeft zich gemeld als getuige. Vervolgens zou de overheid hem moeten beschermen, maar ze hebben gefaald.”

Lees ook: Anthony’s vader stak zichzelf in brand in Oss: ‘Hij was het zat en heeft dat laten merken’

Naast de bloemen plaatsten ze ook een bord met in grote letters: ‘Voor dappere Den Dekker en zijn offers aan de strijd tegen criminaliteit’. Daaronder staat in kleinere letters nog een zinnetje: ‘Niet voor de burgemeester en het Stelsel’. “De burgers die de maatschappij beter willen maken, worden in de steek gelaten”, legt de initiatiefnemer uit. “Arie heeft een heldendaad verricht.”

‘Arie verdient nog veel meer’

“Zo’n eerbetoon met bloemen is mooi, maar hij heeft er niks aan. Het is te laat”, zegt een vrouw die voorbijkomt tegen Hart van Nederland. Ze noemt Den Dekker een held. “Zo’n man wordt dan niet geholpen. Maar er zijn zo veel anderen waar alles voor leeg staat en die kunnen zo in hun huis. Dus ik snap het niet.”

Een ander meisje krijgt “kippenvel” van de bloemenzee. Ze zegt Den Dekker persoonlijk te kennen via vrienden. Ze vindt het mooi om te zien dat veel mensen achter hem blijken te staan en niet achter burgemeester Wobine Buijs. “Zij verdient helemaal niks in mijn ogen. Arie verdient veel meer dan deze rozen.”

Lees ook: Cor den Dekker wil opheldering na wanhoopsdaad broer Arie

Het meisje is niet te spreken over hoe politie en justitie met hem zijn omgegaan. “Blijkbaar word je uit het programma gegooid als je per ongeluk je mond voorbij praat. Ik vind dat niet normaal.” Ze vindt dat er “heel veel” veranderen. “Deze bloemen zijn een goed signaal”, zegt ze tot slot.

Wanhoopsdaad

Arie den Dekker had al twee jaar lang een hoog oplopend conflict met de gemeente Oss. Zijn woning werd in 2018 in brand gestoken, kort nadat hij een verklaring had afgelegd over een liquidatie waarvan hij getuige was. Om zijn veiligheid te waarborgen, werd Arie daarna ondergebracht op een camping buiten de stad.

Lees ook: Burgemeester Oss reageert op dood Arie den Dekker: ‘Wij hebben hem niet laten vallen’

Maar omdat de Ossenaar zich tegenover anderen versprak over zijn verblijfplaats, werd het getuigenbeschermingsprogramma stopgezet. Arie kwam op straat te staan en verwachtte van de gemeente een vervangende woning. Die kreeg hij niet. Het conflict leidde uiteindelijk tot zijn wanhoopsdaad afgelopen maandag.